Sanatate

# beneficii nuci #nuci

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Nucile, “carnea vegetarienilor”. De ce este bine sa le consumi dupa ce le-ai inmuiat in apa

Toamna ma bucur de gustul proaspat al nucilor. Nucile au facut obiectul a numeroase studii, iar cercetatorii si specialistii in nutritie sunt convinsi mai mult ca niciodata cu privire la efectele benefice pe care le aduce includerea lor in dieta zilnica a omului.

O portie de doar 28 grame de miez de nuca ofera ofera 7 g de proteine, ceea ce corespunde unui procent de 13% din DZR (doza zilnica recomandata), motiv pentru care nucile au fost botezate ”carnea vegetarienilor”.

Miezul de nuca, gratie bogatiei de nutrienti pe care ii contine - proteine, grasimi, fibre poate sa contribuie din plin la instalarea unui simtamant multumitor de satietate. Ceea ce va avea ca efect reducerea nevoii de a manca o cantitate prea mare de alimente sau de a ciuguli intre mese.

Nucile contin:

  • minerale necesare mentinerii sanatatii organismului, precum mangan, cupru, potasiu, calciu, fier, magneziu, zinc si seleniu.
  • acizi grasi omega 3 si omega 6, acizi grasi mononesaturati, acid linoleic si alfa linoleic, substante antioxidante, nutrienti cu efect de enzime si substante anticancerigene.
  • vitamina A, B2, B6, B12, D, E si acid folic.


Datorita profilului extrem de benefic si de sanatos al acizilor grasi continuti (acizi mononesaturati – 25%, acizi polinesaturati – 59% si doar 5% acizi saturati), nucile pot contribui la scaderea nivelului ridicat al colesterolului rau (LDL).

Ca sa beneficiem din plin de toti nutritientii, acestea trebuie hidratate in apa cateva ore.

Plus ca prin hidratare:

  • Sunt mai usor de digerat
  • Sunt mai gustoase 
  • Se indeparteaza acidul fitic care impiedica absorbtia unor minerale.

Tineti totusi cont de faptul ca miezul de nuca este relativ sarac in metionina, un aminoacid esential. De aceea, recomand combinarea nucilor cu cerealele integrale (orez, ovaz, secara, grau), care sunt bogate in acest aminoacid.

Combinarea nucilor cu cerealele aduce si alte beneficii, miezul de nuca contribuind la acoperirea zonelor in care cerealele sunt sarace, cum ar fi aminoacizii esentiali lizina si treonina, pe care nucile ii contine din abundenta.

Mie imi place sa le adaug mereu in salate, nu imi lipsesc din geanta sau din masina, ma ajuta dupa antrenamentele grele. 

Se pot consuma chiar si in dietele pentru slabit, cu moderatie. Sunt foarte satioase si te pot scoate de multe ori din incurcatura, important e sa le ai portionate si la indemana.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ana Ionita

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea