Sanatate

#beneficii muraturi #muraturi

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Legumele murate sunt consumate din cele mai vechi timpuri insa stim ce beneficii ne duc?

 Multa vreme s-a crezut ca prin murare, legumele si fructele isi pierd proprietatile, devenind niste alimente total lipsite de proprietati nutritive, dar in realitate prin murare, anumite calitati ale vegetalelor sunt amplificate. Oligoelemente precum potasiu, siliciu, seleniu sau calciu, sunt pastrate intacte si devin mai usor asimilabile.

Muraturile contin probiotice naturale  care se dezvolta in procesul de murare, iar odata ajunse in organism intaresc imunitatea si capata proprietati terapeutice. Au efect antibiotic si antiviral - frunzele de telina, semintele de marar si mustar, radacina de hrean si usturoiul folosite in prepararea muraturilor contin substante care lupta  impotriva microbilor si virusilor, protejeaza sistemul nervos si cel endocrin.

Datorita continutului mare de acid lactic asa-numitele bacterii “prietenoase”, muraturile sunt ideale pentru ameliorarea problemelor digestive, precum ulcerele sau gastritele.

Pentru ca au un continut mare de antioxidanti, fibre si substante hepatoprotectoare, muraturile ajuta si la o buna detoxifiere a ficatului.

Enzimele si antioxidantii pe care acestea le contin au proprietati imunostimulante, ajutand pe timp de iarna, atat la combaterea, cat si la prevenirea afectiunilor respiratorii.

Trebuie sa fim atenti la modul de preparare, muraturile sanatoase nu trebuie sa contina prea multe ingrediente sau adaosuri, ci doar apa si sare. Sunt contraindicate otetul, zaharul sau tot felul de plicuri magice.

Prin fermentare, legumele dau nastere la bacterii sanatoase care ajuta la reglarea microflorei si la intarirea imunitatii. De aceea este foarte important ca sarea folosita sa fie neiodata, asa incat iodul adaugat artificial sa nu interactioneze negativ cu ingredientele naturale.

Nu in ultimul rand, este important ca legumele sau fructele puse la murat sa fie proaspete, de buna calitate, obtinute din surse sigure.

Acrirea muraturilor apare printr-un proces natural de fermentatie care are loc in borcanul cu muraturi, culturile de bacterii transformand zaharurile din legume si producand nenumarate substante nutritive si aromate. Murarea este un proces intens de fermentatie si este total contraindicata folosirea recipientelor de plastic in locul celor de sticla, deoarece acizii naturali formati pot extrage cu usurinta substante toxice din masele plastice, rezultand muraturi mai degraba toxice decat sanatoase.

Dintre toate muraturile, castravetii murati au cele mai putine zaharuri, mai mult decat atat, coaja lor contine substante care stimuleaza puternic digestia si metabolismul, ajutand la procesarea mai usoara a proteinelor si a grasimilor.

Conopida contine o categorie de substante cu un efect antioxidant foarte puternic, numite sulforafani, contine mari cantitati de vitamina C, vitamina B6, potasiu si de aceea ajuta in cazul bolilor cardiovasculare, dar  este si un excelent reglator al activitatii ovarelor.

Secretul verzei murate este cantitatea foarte mare de antioxidanti pe care ii contine, corelata cu un continut enorm de fibre si cu un numar incredibil de mic de calorii. Frunzele sale sunt folosite intern si extern in peste o suta de afectiuni cum ar fi: infectii respiratorii, astm, alergii cutanate, obezitate.

O cantitate de muraturi suficienta pentru intretinerea sanatatii este estimata la aproximativ 300 de grame pe zi, consumata in timpul meselor principale.

Atentie insa, muraturile nu sunt indicate tuturor persoanelor. Cei care sufera de afectiuni precum boli renale, hipertensiune, insuficienta cardiaca, diabet de tip I si II, retentie de apa sau au frecvent dureri de cap sau migrene trebuie sa evite muraturile.

Sursa foto: pixabay.com 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ana Ionita

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea