Sanatate

#gripa pielii #pitiriazis rozat #virusuri herpetice #dermatologie #boli piele

Expert Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Ce este gripa pielii si cum se trateaza

Gripa pielii sau pitiriazisul rozat este o afectiune relativ frecventa, care apare la copii, adulti tineri, mai ales la trecerea intre anotimpuri: toamna-iarna-primavara. Evolueaza la nivelul pielii, uneori mucoase (bucala) aproximativ sase saptamani.

Cum arata pitiriazisul rozat?

Aspectul este oarecum definitoriu pentru boala, cu exceptia cazurilor atipice. Debuteaza cu o leziune rosie-portocalie, scuamuasa, cu scuame dispuse ca un guleras in periferie, de aproximativ 5 cm, cunoscuta ca placa-mama sau heraldica. Dupa aceasta apar leziuni oarecum similare, dar de dimensiuni mai mici, de cele mai multe ori desanand un “brad de Craciun” de-a lungul coastelor.

Cea mai frecventa localizare e la nivelul jumatatii superioare a corpului. Pot sa fie asimptomatice sau insotite de un prurit discret. Pot fi precedate de manifestari de tip gripal (subfebra, durere in gat, mialgii). Uneori asociaza marirea ganglionilor.

Rar afecteaza palmele, talpile, fata. 

Eexista si forma atipice cu localizare la nivelul pliurilor (axilar, inghinal), alte disemnate pe tot corpul, altele cu dispozitie unilaterala, unele care imita ca aspect alte afectiuni. Se vindeca lasand hiperpigmentari postinflamatorii la unele persoane.

Care sunt cauzele pitiriazisului rozat?

Sunt mai multe ipoteze in ceea ce priveste etiologia, mai mult sau mai putin sustinute. Boala evolueaza in mici epidemii ceea ce a facut sa ne gandim la un potential virus implicat. Implicate ar fi virusurile herpetice (herpes virus 7 si 6) sau Influenza.

Alte teorii sustin implicarea medicamentelor in etiologia bolii: acid acetil salicilic, clonidina, omeprazol, terbinafina, ketotifen, captopril, isotretinoin sau vaccinuri.

Grupa de varsta cea mai afectata este 10-35 de ani. Este ceva mai frecvent la femei. Ridica mici probleme in primul trimestru de sarcina. Recurenta bolii este de sub 2%. Nu necesita izolarea pacientilor. Se zice ca leziunile se dezvolta in aproximativ doua saptamani, stagneaza alte doua si palesc tot in doua saptamani, dar sunt si cazuri care se intind de-a lungul a 3-4 luni de evolutie.

 

Cum tratam pitiriazisul rozat?

Orice eruptie implica un drum la medic. Boala poate semana cu alte afectiuni, asa ca ochiul expertului si eventual cateva analize sunt necesare. Tratamentul este mai mult suportiv, datorita caracterului limitat al bolii. Evitati temperaturile extreme, transpiratia, dusurile fierbinti, produsele iritante.

O lotiune antipruriginoasa, de exemplu Calamina, un simplu emolient sunt utile. Altfel s-au incercat corticosteroizi local sau sistemic. 

Alte studii au aratat ca aciclovirul sau eritromicina ar putea fi utile. Atat timp cat manifestarile sunt discrete, nu se indica niciun medicament. Terapia cu ultraviolete ramane rezervata tot pentru formele mai severe.

Faptul ca este autolimitata si mai putin influentata de medicatie, ca apare sezonier, a facut-o sa fie denumita “gripa a pielii”.

Date contact:

Dr Ioana Silvia Simian medic specialist dermatolog

Medicover Victoriei

Telefon: 021.98.96

Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes

Telefon: 021.317.95.03

Mail: simian.ioana@gmail.com

Clinica Gral Colentina

Telefon: 021.317.83.95; 0730.025.818

facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea