Sanatate

#exercitii #yoga #kinetoterapie #tai chi #pilates #dureri de spate

Expertul Acasa.ro, kinetoterapeut Radu Stefan Buculea: Exercitii care combat durerile de spate

Durerea lombara joasa indica prezenta unei iritatii la nivel muscular, nervos sau o leziune osoasa. A fost catalogata de anumiti medici o "epidemie", din cauza faptului ca aproximativ 80% din populatia tarilor industrializate prezinta mai devreme sau mai tarziu un puseu de durere in zona lombara. Mai grav este ca aceste dureri sunt prezente de la varste din ce in ce mai fragede, din cauza pozitiei incorecte pe scaun si sedentarismului.

In Europa se estimeaza ca circa 2% din forta de munca va acuza, la un moment dat, durerea lombara joasa direct relationata cu activitatea profesionala, 40% din cererile de despagubiri la locul de munca fiind legate de durerea lombara joasa.

Cum sa scapam sau sa prevenim durerile de spate?

Pentru a scapa sau preveni durerile de spate, va propun cateva metode placute, ce pot fi practicate de oricine. 
 
Metoda Pilates se adreseaza, indiferent de varsta şi de compozitia corporala, copiilor, femeilor, barbatilor, sportivi sau nu. Metoda Pilates poate fi practicata de toata lumea, de toate varstele, tinand cont de caracteristicile sale fizice, de leziuni, probleme medicale.
 


Metoda Pilates se foloseste si ca gimnastica de recuperare, motiv pentru care, in cazul leziunilor, al operatiilor, al accidentelor, al perioadelor de convalescenta etc., exercitiile vor avea o functie de insanatosire si de recuperare cu rezultate excelente.


Metoda Pilates este in principal folosita ca tehnica de prevenire a problemelor de sanatate, de corectare a tinutei, de terapie sau de intretinere.

Pana in prezent au fost efectuate putine studii stiintifice despre aplicaţiile terapeutice ale metodei Pilates. Principalele articole publicate faceau referire la reabilitare (in paralel cu alte ingrijiri medicale) si la tratamentul tendinitelor, al lombalgiilor si al durerilor articulare.



Yoga, ca o asociere intre exercitii si meditatie, este practicata de mai bine de 5000 de ani, insa in ultimii ani, din ce in ce mai multe persoane de toate varstele au inceput sa o practice. Desi este bazata pe meditatie, tehnicile si execitiile au fost adaptate pentru afectiunile omului modern, iar una din cele mai raspandire o reprezinta durerea lombara joasa.


Cu ajutorul exercitiilor yoga se pot preveni sau reduce durerile lombare joase. Antrenand spatele prin intinderi atent echilibrate si consolidate se poate realiza obiectivul dorit.

Chiar daca persoana nu se vindeca, aceasta este scutita pe o perioada de timp de durerile lombare.

Musculatura incordata, ligamentele si discurile uzate sau deteriorate, toate contribuie la o intrerupere a fluxului de energie prin intermediul nervilor. Prin exercitiile specifice pentru zona lombara joasa se redeschid spatiile si astfel se reechilibreaza musculatura.

Personalul calificat are intotdeauna sarcina de a afla exact cauzele durerilor lombare joase, si astfel se realizeaza complexul de exercitii benefice pemtru afectiunea fiecarui practicant.



Practicarea stravechii arte martiale chinezesti Tai Chi amelioreaza considerabil durerile cauzate de artrita, a aratat un studiu realizat in SUA.
Imaginile cu chinezii care iai incep ziua facand Tai Chi in parcuri sunt de notorietate.

Exista banuiala ca practicile stravechi ar ameliora, pe langa starea mentala, multe dintre dureri, insa un studiu in acest sens nu fusese realizat.

Tocmai de aceea, cercetatorii de la Universitatea Tufts din Massachusetts au decis sa testeze efectul pe care acest tip de arte martiale il are asupra bolnavilor de artrita.

Au fost formate doua grupuri de persoane, unul dintre ele facand, timp de mai multe saptamani, Tai Chi, iar celalalt exercitii de intindere.

Dupa doar 12 saptamani, cei din primul grup au declarat ca intensitatea si frecventa durerilor a scazut la jumatate, ei simtindu-se si mai bine, in general, mai putin deprimati.

Si in cazul persoanelor din a doua grupa s-au inregistrat ameliorari, insa durerile au scazut doar cu 20%, relateaza "The Telegraph".
In timpul experimentului, pacientii din prima grupa au luat lectii timp de 60 de minute de doua ori pe saptamana, fiind rugati sa exerseze cate 20 de minute zilnic.



Aerial Yoga este o activitate aeroba care combina principiile traditionale din yoga cu elemente din gimnastica acrobatica, dans, Pilates si exercitii calistenice (care folosesc greutatea propriului corp).

Acest tip de miscare a fost creat pentru a contribui la mentinerea sanatatii intregului organism prin exercitii speciale executate cu ajutorul hamacului de yoga.

Hamacul este fabricat dintr-un material special care sustine pana la 100 kg. Acesta este prins in doua puncte in tavan si permite executarea unor miscari variate atat pe loc, cat si in balans sau rotatie. Acestea imbina armonios contractia musculara, intinderea si relaxarea.

Elementul dinstinctiv al acestei activitati este acela ca in timpul antrenamentului se pierde contactul cu solul si o parte din exercitii se executa in aer. Vei avea ocazia sa iti constientizezi propria greutate si sa iti menti corpul atat in pozitii statice, cat si miscare.

Cu ajutorul elementelor gravitationale, Aerial Yoga te ajuta sa-ti lucrezi frumos trupul si sa-ti eliberezi mintea de stresul cotidian.

Cu ajutorul exercitiilor practicate in cadrul orei de Aerial Yoga se vor imbunatati semnificativ:

  •  sistemul cardiovascular
  •  forta musculara
  •  supletea ligamentelor si a tendoanelor
  •  mobilitatea articulatiilor
  •  starea de bine

Principalul atu al acestei activitati este ca decompreseaza vertebrele coloanei prin exercitiile de yoga realizate cu ajutorul gravitatiei.

Aerial Yoga este foarte distractiva datorita miscarilor speciale realizate cu ajutorul hamacului. Aceasta combinatie de elemente optimizeaza sanatatea corpului si a psihicului. Aerial Yoga este o activitate care poate fi practicata de oricine, la orice varsta.



Antrenamentele functionale au la origine recuperarea. Kinetoterapeutii adesea folosesc acesta practica pentru recuperarea pacientilor.

Interventiile sunt proiectate sa incorporeze sarcina si practica, contextul specific in domenii semnificative pentru fiecare pacient, cu un obiectiv global de independenta functionala.

De exemplu, exercitiile care imita miscarile cotidiene ale pacientilor facute la domiciliu sau locul de munca pot fi incluse in tratament, in scopul de a ajuta la revenirea cat mai rapida la stilul de viata sau la locul de munca dupa o accidentare sau o interventie chirurgicala.

Astfel, daca la locul de munca, un pacient a necesitat ridicarea in mod repetat de greutati, reabilitarea va fi orientata spre ridicarea greutatilor, in cazul in care pacientul are copii mici, s-ar fi orientat spre ridicare moderata si rezistenta, iar in cazul in care pacientul a fost un alergator de maraton, recuperarea ar fi orientata spre reconstruirea de anduranta.

Cu toate acestea, tratamentele sunt concepute dupa o analiza atenta a starii pacientului, ceea ce el sau ea ar dori sa atinga, si asigurarea obiectivelor de tratament sunt realiste si realizabile.

Antrenamentul functional incearca sa se adapteze sau sa dezvolte exercitii care permit persoanelor sa efectueze activitati fizice din viata de zi cu zi mult mai usor si fara leziuni.

in recuperare, nu trebuie neaparat sa implice activitatile cu greutate, dar se poate viza orice activitate sau o combinatie de sarcini pe care un pacient o face cu dificultate.

Capacitatea de formare, de exemplu, este de multe ori incorporata intr-un plan de tratament al unui pacient in cazul in care a fost afectat de leziuni sau boli.

Sa nu uitam nici de programele clasice de kinetoterapie efectuate in salile de recuperare medicala, care necesita consultul prealabil al unui specialist:

Exercitii speciale de kinetoterapie 

  • Din pozitia culcat pe spate, bratele pe langa corp, se flecteaza si se extind genunchii.
     
  • Din culcat pe spate, pe o saltea, genunchii flexati la 90 de grade, talpile ridicate de pe saltea, spatele relaxat, trage genunchii la piept, ridica usor si bazinul, apoi revino la pozitia initiala.
     
  • Din pozitia culcat pe spate cu picioarele pe podea, mainile unite in spatele gatului, se ridica un genunchi cat se poate de aproape de piept. Se mentine pozitia 10 secunde, apoi se revine in pozitia neutra initiala si se repeta cu piciorul opus.
     
  • Intins pe spate, cu mainile deasupra capului si cu genunchii indoiti, se incearca lipirea zonei lombare de podea si in acelasi timp se contracta musculatura abdominala. Se mentine aceasta pozitie 10 secunde (pentru cresterea puterii musculaturii abdominale superioare si inferioare).
     
  • Din sezut pe scaun cu mainile pe langa corp, aplecarea capului intre genunchi, permitand mainilor sa ajunga pe podea. Se mentine pozitia 3 secunde. Se aduce corpul in pozitia initiala.
     
  • Intins pe spate, se ridica un picior drept deasupra podelei, se mentine 10 secunde, apoi se revine cu piciorul pe podea. Se repeta cu cel stangi (pentru cresterea fortei musculaturii abdominale si coapsei).
     
  • In ortostatism: genuflexiuni cu mainile in sprijin pe spatarul scaunului, spatele perfect drept, calcaiele raman pe sol.
     
  • Din culcat pe burta, in sprijinit pe antebrate si palme, impingi in punctele de sprijin si extinzi cat se poate spatele. Se mentine 5 secunde, apoi revenim la pozitia initiala.
     
  • Din culcat pe spate, genunchii felxati, talpile pe sol, palmele pe coapse, se ridica umerii pana cand mainile ajung pe genunchi, apoi se revine la pozitia initiala.
     
  • Din pozitia stand cu picioarele departate la nivelul umerilor, mainile pe umeri, coatele in lateral, se rasuceste trunchiul lent, spre dreapta, apoi spre stanga. Genunchii trebuie sa fie putin flexati, talpile vor ramane in acelasi loc.

Nota: Fiecare exercitiu este format din patru serii, iar fiecare serie are la inceput 10 repetari. Numarul repetarilor creste progresiv pana la 30.

Date de contact:

Radu Stefan Buculea
Kinetoterapeut

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Radu Buculea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea