Sanatate

#nutritie #Expertul Acasa.ro dr Catrinel Macovei #analiza mezeluri

Expertul Acasa.ro, dr Catrinel Macovei: Riscurile mezelurilor asupra sanatatii

Le gasim pe rafturile oricarui magazin alimentar, sunt accesibile, convenabil de folosit pentru o masa rapida si comoda, au un aspect apetisant si ce sa mai vorbim de gust si miros. Nu este nevoie sa fim nutritionisti, sa citim studii stiintifice pentru a ne da seama de aceasta. Este suficient doar sa citim etichetele nutritionale pentru a realiza ca un sir lung de denumiri din care doar unul singur este carne nu inseamna un aliment nutritiv si sanatos.

Mezelurile sunt preparate din carne cu un grad inalt de procesare, in care ingredientele de origine animala sunt asociate cu aditivi, conservanti, coloranti, arome, condimente, rezultand un aliment dezechilibrat nutritional, hipercaloric, cu atat mai sarac in substante nutritive, vitamine, minerale, fitonutrienti, cu cat gradul de procesare este mai mare. Chiar daca ne satura pe moment, organismul nostru ramane flamand, neprimind nutrientii de care are nevoie.

Daca citim eticheta nutritionala observam ca majoritatea mezelurilor contin un procent scazut de carne (uneori chiar sub 20%), din proteinele careia ar trebui de fapt sa provina valoarea nutritionala a acestor alimente. Sunt prezente slanina, grasimile hidrogentate, soia faina sau extract hidrolizat, sorici, organe, amidon, diversi aditivi sau E-uri cu rol de conservanti, coloranti, potentiatori de gust si consistenta, arome, prafuri de condimente, sare si apa. Aceste ingrediente sunt tocate si amestecate, omogenizate si introduse in membrane naturale sau artificiale pentru obtinerea salamurilor, carnatilor, parizerului si crenvurstilor.

Mezelurile netocate, gen sunca, muschi, pastrama sunt prelucrate prin fierbere, uscare, afumare, dar si prin injectare cu sare, fosfati, gume care retin multa apa. Dupa toata aceasta insiruire ne explicam usor diferenta de gust si aspect dintre o sunca de pui si un piept de pui preparat in casa la cuptor. Dar si diferentele pentru organismul nostru - raportat la beneficii si riscuri - sunt pe masura.

La ce riscuri ne expunem cand consumam chiar si 50-100g mezeluri pe zi?

Sarea prezenta in exces creste riscul de hipertensiune arteriala, accident vascular ischemic, fiind periculoasa mai ales pentru cei care sufera deja de aceste afectiuni.

Nitritii, folositi pentru a da culoarea roz, se transfoma prin prelucrare termica in nitrozamine si compusi policiclici aromatici, cu rol cancerigen. Numeroase studii au aratat ca un consum regulat de carne procesata creste cu peste 50% riscul de cancer de stomac, colon, san, prostata, vezica urinara, pancreas.

Studiile au demonstrat, de asemenea, ca acesti nitriti cresc impreuna cu grasimile saturate animale sau vegetale hidrogenate riscul pentru hipertensiune arteriala, diabet zaharat, dislipidemie, obezitate, accident vascular, boala cardiaca, deci pentru bolile cronice ale societatii moderne occidentale.

Fosfatii, aditivi prezenti in mezeluri, impiedica fixarea calciului in oase, nefiind indicati la copii, in sarcina si alaptare, la persoanele cu risc de osteoporoza.

Glutamatul monosodic este un potentiator de gust care stimuleaza puternic apetitul si da dependenta. In corp se transforma in compusi cu efect toxic asupra sistemului nervos, cu risc de boala Parkinson si Alzheimer. Nu este indicat in special copiilor, gravidelor si varstnicilor.

Fumul sau aromele de fum folosite pentru conservarea anumitor preparate sunt de asemenea cancerigene, cu risc crescut mai ales pentru cancerul de colon.

Dintre colorantii frecvent folositi, rosu carmin este o substanta de origine animala, la obtinerea careia se foloseste aluminiul. Acesta prezinta risc de ADHD la copii, Alzheimer si Parkinson.

Cu ce putem inlocui mezelurile?

O varianta rezonabila sunt preparatele traditionale facute in casa, fara aditivi, cu condimente naturale, din carne provenita de la animale crescute liber si hranite cu iarba, cu un adaos scazut de grasimi si sare. Cu ajutorul condimentelor si putina atentie se pot obtine preparate foarte gustoase. O alta varianta este carnea macra proaspata, preparata in casa, la tava cu condimente si servita ca friptura rece in locul mezelurilor.

Asa cum avem grija de corpul nostru la exterior, prin igiena, haine, machiaj, coafura, este nevoie sa avem grija de el si in interior, oferindu-i alimente sanatoase pe cat de mult posibil.

Dr Catrinel Macovei

medic primar

Specialitate: Diabet, nutritie si boli metabolice

Reteaua privata de sanatate Regina Maria

Cotroceni

Tel:  0723.440. 939
E-mail: catrinel.macovei@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea