Sanatate

#ulei de peste #echinaceea #administrare plante #tratamente naturiste

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Cand tratamentele naturiste ajung sa ne faca rau?

Medicina naturista a depasit faza de medicina populara. Majoritatea plantelor au fost studiate, li se cunoaste compozitia, efectele terapeutice dar si cele adverse, doza optima de administrare . Problema este cine recomanda aceste plante! De exemplu, in cazul capsulelor cu ulei peste, doza variaza intre 1-4 grame, desi studiile arata ca o administrare zilnica de 1-2 grame ne situeaza la limita sigurantei  - exista riscul fenomenelor hemoragice, mai ales ca multe persoane iau concomitent si medicatie anticoagulanta.

Sau sa luam cazul Echinaceei, ata de populara, de hulita si contestata sau, din contra, atat de administrata si folosita abuziv. Vreau sa va pun o intrebare: in momentul in care ati fost la magazinul naturist si ati cerut un supliment pentru raceala, in 90% din cazuri vi s-a dat echinaceea, dar cati ati fost intrebati daca, de exemplu, prezentati fenomene alergice sau o boala autoimuna - care reprezinta contraindicatii pentru administrarea acestei plante?

Sunt convinsa ca NIMENI nu a fost informat!

 

 

Mai nou, exista cosmeticiene care recomanda preparate pe baza de fitoestrogeni clientelor lor care prezinta tulburari de ciclu - ele ignorand total faptul ca fitoestrogenii (chiar daca sunt naturali) au recomandari stricte de adminstratie si nu se dau la intamplare.

Exista nenumarate cazuri cand noi, doctorii naturisti, recomandam un produs pe baza de plante, iar la farmacie sau la magazinul naturist li se da un alt preparat, cu o alta compozitie decat cea indicata, ele avand in comun doar ca ambele se numeau IMUNO…..! In aceste cazuri se pot produce reactii adverse neplacute si uneori periculoase!

Trebuie sa incercam sa alegem calea de mijloc, sa spunem un NU hotarat extremelor si extremistilor. Trebuie sa preluam tot ce este bun, studiat, documentat stiintific si clinic, atat din domeniul mediciniii alopate, cat si a celei naturiste; sa acordam atentia cuvenita stilului de viata, alimentatiei - foarte multi pacienti cu boli cronice prefera sa ia un pumn de medicamente decat sa faca mici schimbari de hrana, miscare etc, poate nu au primit recomandarile necesare?

Dupa cum exista si multi „terapeuti” care isi administreaza si recomanda pacientilor lor un pumn de suplimente nutritive pe principiul ca tot ce mancam si bem, ce respiram e poluat, aditivat, ca nu avem surse naturale de nutienti, iar pacientii intra pur si simpul intr-un soi de deznadejde si, pe buna drepatate, se intreaba „Si noi ce mai mancam, ce mai bem, ce mai respiram?”.

Din practica mea de 25 ani de medicina (dintre care primii 15 numai medicina alopata, iar in urmatorii am adaugat si terapiile naturiste) pot afirma ca NU exista medicament sau supliment nutritiv-minune, totul este reclama! Pastrarea sanatatii, ca si pierderea ei stau in primul rand in mainile vaostre, dar  datoria medicilor, indiferent de orientare, este sa va informeze corect!

Asa-zisii terapeuti fac mare tam-tam de faptul ca au citit foarte mult despre un anumit subiect, preiau tot felul de teorii pro si contra (unele dintre ele fara nici un fundament stiintific) si incearca sa va influenteze deciziile! Dar unde sunt miile de pacienti tratati, experienta acumulata de-a lungul zecilor de ani de practica medicala – ei nu au asa ceva dar afirma, cu multa mandrie, ca se pot „bate” cu orice medic la teorie……Stiti cum se spune „practica ne omoara” -da, este adevarat, daca vom da crezare faptului ca tratam o apendicita, o pneumonie grava, un cancer doar utilizam usturoi, ceapa, miere sau alte plante, atunci suntem in pericolul sa murim! Acesti terapeuti au curajul pe care ti-l dau ignoranta si lipsa unor cunostinte medicale, de multe ori si inconstienta. Ei nu pot fi trasi la raspundere, nu au nici o responsabilitate vizavi de afirmatiile si recomandarile facute!

Date de contact:
Dr Ruxandra Constantina
Medic specialist medicina familie
apifitoterapie, gemoterapie, biorezonanta, iridologie
Centrul terapii naturiste SANAVIT CONSULT
Tel.: 0733.29.93.55
Facebook: SanavitConsult

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea