Sanatate

#acupunctura #puncte acupunctura

Expertul Acasa.ro, dr Ciprian Popescu: Cat conteaza atitudinea interioara in tratamentul prin acupunctura?

Pentru reusita unei sedinte de acupunctura, medicul trebuie sa fie intr-o anume dispozitie specifica interioara si nu este vorba doar de o atitudine exterioara sau de un rol, ci de o dispozitie interioara care permite manifestarea unui raspuns terapeutic adecvat.

 

In cursul sedintelor de acupunctura, se urmareste si modificarea perceptiei pacientului asupra corpului sau fizic si energetic, imbunatatirea schemei relatiilor dintre diferitele parti ale corpului, aceste modificari sporind sansele de recuperare sau vindecare. Este importanta stabilirea unei compatibilitati intre cele doua stari interioare.

In acest domeniu, pentru acupunctura mediatorul este acul, care, prin inteparea anumitor puncte, creeaza un spatiu - numit in traditie vid, locul de nastere al transformarilor.

C. G Jung scria:“pentru ca dimensiunea sensului sa apara este necesar sa facem gol-vid in campul constiintei”, pentru a explica cum putem inlocui asociatiile arbitrare care tin de subiectivitate cu imaginatia disciplinata, parte a gandirii intuitive.

Medicul poate in acest fel sa raspunda la diverse intrebari: La ce nivel se modifica Qi - energia in timpul tratamentului? Ce functie precisa e afectata prin inteparea punctelor alese? Misterul mutatiilor si transformarilor energiei Qi poate fi deslusit la nivel de proces global, in domeniul biologic caracterizat prin mutatii proprii fiind greu de surprins momentul précis al inceperii vindecarii.

 

Citeste si

Cele 8 meridiane extraordinare si rolul lor in dezvoltarea emotional-mentala

 

Inteparea punctului de acupunctura are o serie de consecinte, usor de decelat in cazul disparitiei unui simptom - durerea , acest raspuns este consecinta unei initiative in domeniul spiritului Shen - in conceptia chineza, “ shen nu poate fi masurat prin Yin/yang”.

Pentru a putea actiona in planul manifestarii - reprezentat de dualitatea Yin/Yang, trebuie folosit un element dintr-un plan superior- adica spiritul Shen.
Cand patologia s-a ameliorat partial sau complet pacientul nu se mai poate intoarce la starea anterioara, din starea de dezechilibru a evoluat spre un nou echilibru.

Inainte de sedinta propriu-zisa, medicul face o anamneza inaintea deciderii tratamentului aduna informatii - simptome (examenul pulsului, al limbii, al fetei) pentru cunoasterea pacientului, dar aceasta e doar o apropiere de o maniera indirecta si nu o cunoastere a fiintei in realitatea sa unica. El pune un diagnostic conform diverselor semne si simptome, grupate in tablouri clinice, dar scapa din vedere sensul dat de evolutia lor, sens care este accesibil intr-o maniera analogica si nu doar prin simpla legatura cauza-efect.

Medicul ocupa prin pozitia sa verticala axa intre Cer-Pamant, axa ce uneste Sudul si Nordul, simbol al axei lumii in traditia chineza, pacientul care sta culcat ocupa axa orizontala, locul unde se manifesta suflurile de energie, axa Est-Vest .

Expresia din limba chineza Dongxi (est-vest) se traduce prin “ lucruri/ obiecte” uzuale, cotidiene asupra carora se exercita influenta verticalei Cer-Pamant. Aceasta verticalitate ca  manifestare exterioara ar trebui sa fie reflectarea rectitudinii interioare a medicului, verticalitatea este cea care corijeaza excesele si deficitele existente la nivelul energiilor pacientului, care ar trebui sa fie receptiv la aceste modificari.

Date de contact: 
Dr Ciprian Popescu
Medic specialist medicina traditionala chineza
Competenta in acupunctura
Centrul Medical Bio Terra Med
Adresa: Str. Pictor Ion Negulici nr. 27 sector 1
Tel.:
021.9680
Web: bioterramed.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ciprian Popescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea