Sanatate

#condimente #fructe #drojdie de bere #astenie de primavara #gingseng #oni

Expertul Acasa.ro, dr. Ruxandra Constantina: Cum poate fi combatuta astenia de primavara

Astenia de primavara se caracterizeaza printr-o stare de oboseala generala a organismului, fara o cauza aparenta, care afecteaza sfera fizica, psihica, intelectuala, emotionala si sexuala. Verdeturile de sezon, condimentele, coenzima Q1, drojdia de bere si preparatele din muguri te ajuta sa combati astenia in mod eficient si sa te bucuri de primavara, fara probleme de sanatate. 

Astenia de primavara poate fi cauzata de schimbarile de temperatura si presiune atmosferica, de lumina in exces, specifice acestui anotimp.

Pe de alta parte, la iesirea din iarna, organismul nostru este epuizat, lipsit de vitalitate si forta, spoliat de vitamine si minerale. 

Cum se manifesta astenia de primavara

Simptomele asteniei de primavara sunt: stare de oboseala cronica, scaderea rezistentei la efort, lipsa de energie, variatii ale apetitului alimentar, dureri de cap, somnolenta diurna, scaderea capacitatii de concentrare si memorare, tulburari de dispozitie, stari depresive si astenie sexuala.

Verdeturile de primavara cresc imunitatea

Pentru a combate simptomele asteniei de primavara, in primul rand, este indicat sa adopti o alimentatie proaspata, sanatoasa, care sa ne refaca necesarul de vitamine si minerale, sa ne redea tonusul fizic si psihic.

Este bine sa profitam de toata bogatia de verdeturi a primaverii si sa le consumam fara rezerve, deoarece au un rol important in combaterea asteniei de primavara, de intarire a sistemului imunitar si de crestere a tonusului psihic.

Alimente indicate in caz de astenie:  
  • urzici, leurda, spanac, papadie, loboda, stevie, salata verde, ceapa si usturoi verde, patrunjel, marar, leustean, consumate sub forma proaspata, de salate sau sucuri, singure sau in combinatie;
  • fructe (fructe de padure, caisele, prunele, strugurii, lamaile, portocalele, grapefruit, merele) - de preferat consumate ca atare, cel putin o data pe zi. Toate acestea au actiune detoxifianta, depurativa, diuretica, regleaza tranzitul intestinal, cresc imunitatea, scad colesterolul, imbunatatesc metabolismul si in acelasi timp sunt o sursa naturala bogata de vitamine, minerale, enzime, substante antioxidante, cu actiune tonica generala.
  • condimentele aromate (busuiocul, maghiranul, leusteanul, rozmarinul, menta) reprezinta, pe langa sursa de vitamine si minerale, tonice si energizante deosebit de eficace. Prin continutul lor, combat depresia si stresul, revigorand psihicul.
  • drojdia de bere este un adevarat rezervor natural de vitamine din complexul B, care ne ajuta sa ne redobandim tonusul fizic si psihic, sa ne imbunatatim capacitatile de memorare si concentrare.
  • fructele uscate sunt si ele o sursa de energie. Curmalele, smochinele, stafidele, care contin multe vitamine, inclusiv din grupul B, minerale, combat astenia, anemia, energizeaza si revitalizeaza. Totodata, au si proprietati antioxidante si intarzie aparitia semnelor de imbatranire.
     

Vitamina C te scapa de oboseala cronica

Este foarte important sa consumam multa vitamina C din surse naturale, deoarece ajuta la cresterea imunitatii si ne fortifica organismul. Fructele de padure sunt tonice, vitaminizante si mineralizante, macesele contin o concentratie importanta de vitamina C plus bioflavonoide, cu rol in creserea imunitatii si actiune antioxidanta, si combat cu succes starea de oboseala cronica.

Alte surse de vitamina C sunt: kiwi, papaya, mango, lamaile, grapefruit, portocalele, pepenele galben, ardeiul iute, rosiile, guliile, spanacul, patrunjelul, cartofii dulci, varza de Bruxelles, conopida si broccoli.

Metode naturiste de ajutor in caz de astenie

Alte elemente importante pentru dieta din aceasta perioada sunt preparatele stupului, o sursa valoroasa de aminoacizi, vitamine din grupul B, minerale, enzime: mierea, polenul, pastura, laptisorul de matca.

Coenzima Q10 creste nivelul energetic al organismului, intensifica metabolismul, amelioreza performantele fizice si intelectuale; combate depresiile.

Gemoterapia este benefica in combaterea asteniei. Se pot folosi extractele din muguri sau mladite de stejar, catina, mesteacan, rozmarin, coacaz negru, zmeur sau maces.

Ginsengul este foarte bogat in vitamine, minerale, glucide, lipide, aminoacizi esentiali, uleiuri eterice, steroli, enzime, saponine, biotina, antioxidanti, ginsenozide, care ii confera proprietatile terapeutice.

Ginsengul are actiune adaptogena, adica ajuta organismul sa se adapteze la schimbarile de mediu si la stres, sa-si refaca echilibrul fizic si psihic. In plus, activeaza metabolismul, indeparteaza starea de oboseala si slabiciune, imbunatateste functia sexuala, incetineste procesul de imbatranire, prelungeste tineretea organismului. La nivelul sistemului nervos, ginsengul combate oboseala intelectuala, imbunatateste memoria si concentrarea.

Rhodiola rosea este o alta planta adaptogena care imbunatateste starea psihica, stimuleaza capacitatea de adaptare a organismului la stres, lupta contra depresiei, anxietatii si atacului de panica.

Noni este un suc natural foarte bogat in vitamine, minerale, oligoelemente, enzime. De asemenea, ajuta la mentinerea sanatatii fizice si psihice, combate excelent starea de astenie, amelioreaza simptomelor depresiei, intareste sistemul imunitar; previne imbatranirea prematura.

Administrat seara inainte de culcare favorizeaza un somn linistit.

Aromoterapia este deosebit de utila, ne poate creste nivelul energiei fizice si psihice (ulei esential de trandafir, lamaie, rozmarin, ghimbir, busuioc) sau ne poate relaxa si inlatura efectele stresului asupra organismului (ulei esential de lavanda, musetel, muscata, bergamota adaugate in apa de baie efectuata seara, inainte de culcare).

Exercitiul fizic zilnic moderat, plimbarile in aer liber, mersul pe jos sau cu bicicleta si exercitiile de gimnastica si Pilates, practicate in mod regulat, ne pot ajuta foarte mult la fortificarea organismului si ne echilibreaza la nivel emotional.

De asemenea, reflexoterapia si masajul terapeutic, sedintele de acupunctura ajuta la refacerea tonusului fizic si psihic al organismului, ne redau vitalitatea si buna-dispozitie.

Dr Ruxandra Constantina

medic specialist medicina familie, competenta apifitoterapie, biorezonanta, iridologie

Cabinet consultanta naturopata: drconstantinaruxandra.ro
Telefon: 0733.299.355.
med-as.ro

Telefon: 0219232


 


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Constantina