Sanatate

#masca #gripa #gel #medic de familie #Expertul Acasa.ro Loredana Pasniciuc

Expertul Acasa.ro, Loredana Pasniciuc, medic de familie: 5 metode la indemana ca sa te protejezi de gripa

Gripa care a facut ravagii in Franta si SUA va ajunge si la noi in tara in luna februarie. Gripa americana este cauzata de un virus foarte periculos, H3N2, dar in Europa circula si virusul H1N1. Ambele tulpini ale virusurilor gripale pot declansa o epidemie. Poti sa previi imbolnavirea daca respecti cateva masuri igienico-dietetice. 

Gripa este o afectiune contagioasa, cu o frecventa anuala, iar formele ei de prezentare variaza de la usoare la severe. Poate sa afecteze anual pana la 15% din populatie. Uneori poate determina si decese, principalele grupe de risc fiind copiii sub 5 ani, persoanele in varsta de pana la 64 de ani care sunt in evidenta cu afectiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, sau cu imunodeficiente, toate persoanele cu varsta peste 65 de ani.

Metodele clasice de preventie constau in sustinerea imunitatii organismului si a rezistentei acestuia prin:
 

1 Alimentatie corespunzatoare

Acest lucru inseamna in primul rand suplimentarea alimentelor cu un continut bogat in vitamina C si zinc. Este vorba despre fructe (papaya, catina, kiwi, lamaie, coacaze) si legume (patrunjel si cimbru proaspete, ardei gras, brocoli, conopida, sparanghel). Sa nu uitam de aportul adecvat de lichide sub forma de supe, ceaiuri, apa plata, sucuri naturale.
 

2 Respectarea orelor de somn

 

Reducerea orele de somn si odihna afecteza organismul intr-un mod negativ. In acest fel, celulele care protejeaza organismul impotriva germenilor se reduc. Persoanele care dorm 4 ore pe zi produc doar jumatate dintre anticorpii din sange necesari protejarii organismului de factorii nocivi din mediul inconjurator.
 

3 Imbracaminte adecvata

 

4 Limitarea contactului cu persoane bolnave

Evitarea expunerii copiilor in medii supraaglomerate (magazine, spectacole, etc.) si contactului cu persoanele bolnave. In cazul unei epidemii de gripa, copiii trebuie feriti pe cat posibil de aglomeratie si contactul cu persoanele bolnave. Acest lucru se recomanda si adultilor. Boala este produsa de tulpini de virus gripal, transmiterea realizandu-se prin aer (tusit, stranutat, vorbind aproape de o alta persoana). Poarta de intrare a virusului fiind mucoasa respiratorie, putem evita imbolnavirea daca evitam contactul apropiat cu persoane care sunt suspecte de gripa (tusesc, stranuta, au febra etc.), evitand aglomeratiile in perioadele epidemice si purtand in fata nasului si a gurii o masca.
 

5 Spalarea frecventa a mainilor si folosirea gelurilor antibacteriene

 

6 Vaccinarea antigripala

Pentru sezonul gripal 2012-2013, Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) vine cu o recomandare ferma in ce priveste vaccinarea antigripala a gravidelor. Aceasta recomandare este sustinuta atat de potentialul sever al imbolnavirii la gravide, cat si de necesitatea protejarii antigripale a sugarului (mai mic de 6 luni).

Vaccinarea antigripala se recomanda a fi efectuata in fiecare an, in lunile septembrie si octombrie (inaintea aparitiei epidemiei de gripa), deoarece organismul are nevoie de cel putin doua saptamani de la vaccinare pentru a se instala protectia si a fabrica anticorpi impotriva virusului.

De asemenea, vaccinarea se poate realiza pe toata durata sezonului gripal, pentru cei care nu s-au vaccinat la inceputul toamnei.

Dr. Loredana Pasniciuc

Medic specialist medicina de familie

Reteaua privata de sanatate Regina Maria

Clinica Enescu 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Loreda Pasniciuc

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea