Boli

#tacamuri #medic #imprumut #obiecte

10 obiecte pe care specialistii te sfatuiesc sa nu le imparti niciodata cu altcineva

In general, cu cat atingem mai mult un obiect, cu atat creste riscul ca acesta sa se umple de bacterii si virusuri, potrivit medicului Kristine Arthur de la MemorialCare Orange Coast Medical Center din Fountain Valley, California. "Este placut sa imparti, dar nu este ideal sa imparti germenii," spune medicul.

Desi uneori transferul este inevitabil, mai ales daca locuim in aceeasi casa cu alti oameni, este totusi posibil sa limitam raspandirea germenilor.

Potrivit medicului, nu ar trebui sa impartim urmatoarele obiecte nici macar cu persoanele cele mai apropiate.

1. Tacamuri si paie

A lua o muscatura din mancarea altcuiva sau a bea o gura din bautura altei persoae nu pare sa fie amre lucru, dar nu este chiar asa. Asigura-te ca nu folosesti paiele, tacamurile sau ceasca sau pahatul altcuiva.  Dr. Arthur nu le impartye cu nimeni pentru ca aceste articole au probabil saliva pe ele. "Este o regula generala buna de urmat, deoarece chiar daca tu sau un alt membru al familiei va simtiti bine si nu aveti probleme de sanatate ste posibil sa fiti in stadii incipiente ale unei raceli sau gripe si sa nu va dati seama ca sunteti contagios," spune medicul.

2. Obiecte de scris

Acestea sunt unele dintre cele mai murdare articole din cabinetul medicului dumneavoastra. Cercetatorii au descoperit ca pixul are mai mult de 46.000 de ori mai multi germeni decat un scaun de toaleta. De aceea Dr. Arthur nu imparte sau nu imprumuta pixuri in locuri publice, in special in cabinetul sau. "Toata lumea il atinge, iar intr-un loc in care oamenii sunt bolnavi, au si mai multe sanse sa aiba bacterii sau virusi," potrivit medicului. "Adu-ti propriul stilou pentru completarea formularelor."

3. Perii de machiaj si farduri

Recipientele de machiaj deschise invita bacteriile sa se dezvolte. Folosirea la comun a machiajului pentru ochi ar putea duce la conjunctivita, in timp ce imprumutarea produselor de buze ne expune la mononucleoza, herpes si streptococ. De aceea, ar trebui ca produsele cosmetice sa fie inlocuite frecvent si sa nu inprumuti niciodata lucruri precum dermatograf, rimel sau ruj.

4. Telefonul

Incearca pe cat de multi poti sa nu lasi pe nimeni sa-ti foloseasca telefonul mobil sau pe cel fix , spune dr. Arthur. Telefoanele sunt  in stransa legatură cu fata si gura. Daca este nraparat nevoie sa-l imprumuti, pune telefonul pe difuzor, astfel incat sa nu existe contact cu pielea.

5. Casti

Gestul de a imprumuta castile pare destul de nevinovat, dar cu adevarat nu ar trebui sa le imparti cu nimeni. Desi ceara din ureche reprezinta o protectie naturala a urechilor, castile care se introduc in ureche strang ceara, deci si bacterii blocate in aceasta. Ceara care se pune pe casti capata aceasta bacterie, ceea ce ar putea duce la infectii. Curata regulat castile pentru urechi si pune telefonul pe difuzor pentru a asculta melodii cu un prieten.

6. Prosoape

Prosoapele sunt medii propice pentru dezvoltarea si imprastierea bacteriilor pentru ca retin umzeala. Potrivit doctorului Arthur, unele bacterii pot supravietui ore intregi pe suprafete umede, in timp ce ciupercile de piele adora si ele aceste medii calde si lipsite de uscaciune. Mai mai mult decat atat, sunt oameni care nu se spala corect pe maini si isi imprastie bacteriile pe prosop. De acolo, ele se pot transfera cu usurinta pe mainile altcuiva.

7. Aparate de ras

Aparatele de ras nu numai ca raspandesc bacteriile, dar ar putea raspandi si agenti patogeni mai seriosi, precum hepatita B si C, spun Dr. Arthur. De aceea, ele nu trebuie imprumutate nici macar pentru mici ajustari estetice.

8. Periute de dinti

Gura umana este un teren minunat de reproducere pentru tot felul de bacterii si virusi. De aceea, niciodata periuta de dinti nu se imprumuta. "Microorganismele infectioase se depun pe periutele umede si pot fi transmise oricui utilizeaza acea periuta,"  spune medicul. Cel mai rau caz? Cineva cu un sistem imunitar slab foloseste o periuta de dinti contaminata si dezvolta o infectie care poate pune viata in pericol, cum ar fi meningita, potrivit specialistului.

9. Perii de par

Totul, de la acarieni si uleiuri, pana la celulele moarte ale pielii, se afla pe peria ta, asa ca este de dorit sa o folosesti doar tu. Incearca sa-ti cureti periile cu sapun antibacterian la fiecare cateva saptamani.

10. Unghiera

Majoritatea oamenilor nu isi curata in mod regulat unghierele, ba chiar le folosesc la comun cu rudele. In mod similar aparatelor de ras, acestea ar putea intra in contact cu sangele altei persoane si raspandi hepatita C. Desigur, exista si posibilitatea de a raspandi infectii fungice sau bacteriene.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din boli

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi: Fertilizare in vitro cu ovocite donate. Indicatii si sanse de reusita

Expertul Acasa.ro, dr Muheidli Chadi, medic specialist obstetrica-ginecologie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare