Retete

# paine de casa #retete paine #Oana Grecea #paine bio # reteta alac #reteta paine

Gateste cu Oana: Cum poti sa prepari acasa o paine sanatoasa

Este prima oară când încerc să fac o pâine cu făină de alac și totodată prima dată când folosesc o făină Bio. Din căutările mele pe net am văzut că Alacul este o specie veche de grâu, puțin productivă la hectar și deci nepreferată spre cultivare. Alacul este un grâu dur, bogat în proteine dar sărac în gluten. 

Ingrediente:

Presupunând că aveți deja o cultură de maia din făină albă (maia = apă cu făină în cantități egale puse în prima zi; apoi apă, făină + maia în cantități egale schimbate timp de minim 7 zile la rând, la fiecare 12 ore), puteți începe următoarea pâine:

Etapa întâi: Faină albă de grâu: 35 g - Apă: 35 g - Maia albă matură (100%): 10 g 

Etapa a doua: Făina albă de grâu: 30 g - Făină de secară: 40 g - Apă: 40 g 

Maiaua din etapa întâi: 80 g Pentru aluatul final: - Făină albă: 115 g - Făină integrală de alac: 400 g - Făină de secară: 25 g - Apă: 415 g

Maia densă: toată de mai sus - Amestec șase cereale Bio: circa 100 grame - Sare: 13 g

Mod de preparare:

1. Elaborați maiaua în două etape. În etapa întâi amestecați maiaua matură cu apa și făina, lasati sa stea într-un vas acoperit la temperatura camerei, până ce crește în volum și are bule de aer.

2. În etapa a doua amestecați maiaua cu restul de apă și cele 30 de g de făină albă și 40 de g de făină de secară, acoperiți și lăsați să stea la temperatura camerei până ce suprafața e umflată.

3. Când a crescut suficient amestecați făinurile cu apa (fără maia și făra sare) și lăsați să stea într-un vas acoperit, timp de 40 min.  

4. Între timp, prăjiți amestecul de șase cereale bio până emană miros și încep să își schimbe culoarea. Eu am prăjit ochiometric și abia apoi am cântărit. Am încercat să zdrobesc semințele în mojar dar nu s-au pisat și atunci am decis să le las întregi să le simt.  

5. După trecerea timpului răsturnați maiaua peste aluatul din vas, presărați sarea și frământați prin împăturire până ce aluatul se desprinde de pe peretii vasului și nu se mai lipește de mână (aproximativ 10 minute). Adăugați apă dacă este nevoie. Eu ud ori paleta cu care mă ajut la frământat, ori stropesc cu stropitoarea de flori. Puneți și semințele și frământați în continuare.       

6. Transferați aluatul pe blat ori într-un vas mare dreptunghiular, uns cu puțin ulei (așa zice Codruța în rețeta originală), acoperiți și lăsați-l la fermentat 2h:30 de minute timp în care frământați de două ori la interval de 50 de minute.        

7. Înfăinați blatul de lucru și tăiați aluatul în două bucăți, de preferat cu o racletă de inox cum am eu în imagine. Luați fiecare bucată și dați-i o pre-formă rotundă. Adică încercați să degajați ușor aluatul de bulele mari de aer prin apăsare fermă cu podul palmei.     Acoperiți și lăsați să stea 15-20 min, ca să se relaxeze.

8. Între timp puneți pânze de in sau folosiți banetoanele (coșuri acoperite cu o pânză specială, cumpărate din Metro, dar au doar formă rotundă) aferente ori în tăvi și lăsați aluatul la dospit.

9. Lăsați aluatul la dospit 1h:30 de minute sau 2h, după care coaceți pâinea.    

10. În funcție de cuptor și de cât de repede se încinge, dați-i drumul cu o oră sau cu 30 de minute înainte de a coace pâinea. Dacă aveți piatră de copt (cum am eu) puneți în ultimul sfert de oră și un vas cu apă rece care să facă aburi atunci când introduceți pâinea în cuptor. Puteți transfera aluatul pe o hârtie de copt, mai ales dacă aveți piatră de copt. Eu îl pun în tavă și spre final îl transfer direct pe piatra de copt, deși operațiunea e periculoasă având în vedere că totul este foarte fierbinte, focul stă aproape mereu la 240 de grade. Cel mai greu moment este pentru mine transferul aluatului din baneton sau din forma de copt cu cârpă de in în forma de copt originală. Când l-am lăsat doar pe hârtie de copt s-a lățit pâinea în cuptor. Când a trebuit să scot aluatul cu cârpa și apoi să-l transfer pe hârtia de copt în aceiași tavă (din pacate nu am două tăvi de aceiași dimensiune), s-a încrețit. Astfel încât crestatul cu lama a cam lăsat de dorit la pâinea lunguiață, dar a ieșit ok la cea rotundă, transferată din baneton. Crestarea viitoarei pâini se face cu o lamă ținută perpendicular pe aluat, cu tăieturi pe latura scurtă a aluatului.

11. Coaceți pâinile timp de 15 minute cu aburi la 240°C, apoi făra aburi, la 230°C încă 20-25 minute. Pâinea este făcută dacă sună a gol pe partea interioară când o bați cu degetul. Pe finalul coacerii opriți focul și lăsați pâinile în cuptor, cu ușa întredeschisă încă cinci minute.

12. Asezați pâinile pe un grătar să se răcească și nu le tăiați până nu s-au răcit complet. Am fost ușor dezamăgită de aspect, dar mi-a plăcut gustul. Am ținut-o în frigider la rece și am tăiat din ea câte puțin, când ne-a trebuit. Răcită poate fi tăiată în felii foarte subțiri și nu se întărește nici după câteva zile.

Pofta buna! 

Oana Grecea

Mai multe retete bio si nu numai, mai gasiti pe www.gandurisibucatareala.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Oana Grecea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea