Retete

#dulciuri homemade #biscuiti Linzer #fursecuri

Gateste cu Oana: Fursecuri/biscuiti Linzer

M-am apucat serios de copt/bucatarit pentru cadouri homemade pentru cei dragi. Fursecurile Linzer sunt ideale in preajma Craciunului pentru ca, asa cernute cu zahar pudra si cu stralucirea gemului din mijloc, sunt mici stele lucitoare pe masa cuiva. Dar sa revin la biscutii Linzer, de inspiratie austriaca (reteta provine din orasul Linz, de unde si numele atribuit prajiturii), care au un gust aparte datorita alunelor/migdalelelor sau nucilor folosite in reteta.

 

Reteta presupune sa fiti dotati in bucatarie cu ceva forme de copt si inspiratie pentru decupajul din mijloc.

Ingrediente:

  • 250 grame unt la temperatura camerei
  • un ou intreg
  • 300 g faina
  • 100 grame zahar tos
  • 150 grame alune/nuci/migdale (am folosit alune din cele care sunt in coaja si s-au simtit mai pregant in reteta fata de alta data cand am folosit nuci, care au fost mai discrete la gust)
  • 1/2 lingurita praf de copt
  • 1 lingurita extract de vanilie
  • 1 lingurita scortisoara macinata
  • sare
  • zahar pudra vanilat pentru ornare si gem acrisor (intra cam 200 grame gem la 30 de fursecuri)

Mod de preparare:

1. Amestecam in blender untul cu zaharul pana se omogenizeaza. Adaugam apoi vanilia si oul.

2. Intr-un alt bol puneti faina, sarea, praful de copt si scortisoara si amestecati usor.

3. Puneti amestecul cu faina in cel cu untul si omogenizati. Adaugati si alunele macinate.

4. Scoateti amestecul sfaramicios pe un blat cu faina si impartiti-l in doua parti egale. Puneti-le la rece pentru o ora.

5. Una din partile scoase din frigider o intindeti pe un blat cu multa faina pana la o grosimea de un centimetru. In cuptor, datorita prafului de copt o sa mai creasca putin. Nu vreti sa aveti doua fursecuri groase lipite cu gem intre ele, ci doua mai subtiri. In tot cazul, nici prea subtiri nu-i bine pentru ca nu se desprind usor de pe blat. Testul il faceti atunci cand decupati cu forma: daca aluatul s-a luat pe forma atunci e cat trebuie de intins, daca a ramas lipit nu e ok, se va deforma cand il mutati in tava.

5. Luati forme de diverse dimensiuni: bradut, inima, stelute. in mijloc incercati sa decupati cu un varf de la pungile de posat sau cu un degetar ori cu o alta forma mult mai mica decat prima.

6. Puneti decupajele pe hartie de copt, cat mai departe de marginile tavii si la distanta intre ele. Daca foia de copt sau siliconul din tava face mici falduri/valuri, forma se va deforma si nu mai este estetica.

7. Bagati tava pentru 10 minute in cuptorul incins deja, la 180 grade.

8. Scoateti-le cat sunt inca moi, inainte, de a incepe sa se maroneasca pe la margini. Devin deja crocante daca s-au maronit. Lasati-le la racit inainte de a le unge cu gem si a le lipi.

9. Va trebui sa coaceti mai multe tavi, ceea ce inseamna ca trebuie sa reduceti cate putin temperatura cuptorului deja incins, iar coca de preparat sa o scoateti pe bucati, prea moale se va modela greu si va inghiti multa faina.

10. Dupa ce ati lipit cu gem (de caise, de zmeura, de gutui, de smochine etc) bradutul intreg cu bradutul perforat, sau steaua, asezati frusecurile pe o tava si pudrati-le din abundenta cu zahar pudra vanilat.

 

Oana Grecea
Mai multe retete, bio si nu numai, gasiti pe
gandurisibucatareala.ro si retetetv.ro.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Oana Grecea

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea