Retete

#mucenici cu zeama #mucenici dobrogeni #muncenici #reteta mucenici

Expertul Acasa.ro, Mihaela Vulpe: Mucenici dobrogeni cu zeama

Cand eram eu copil, mucenicii astia ii pregateam cu opturi facuti in casa de mama, cu o saptamana inainte, lasati sa se usuce in voie, sus pe soba. Ea avea un aparat special, pe care l-a folosit ani in sir, si eu la fel, pana s-a rupt si adio!

 

Am trecut la mucenicii din comert un timp, doar ca sa-mi comentez nemultumirea, pana cand, acum trei ani, am gasit acelasi aparat (doar ca era din plastic) la Obor. Mi-am luat doua, sa fiu sigura!

Asa ca de atunci in fiecare an imi fac singura materia prima!

Ingrediente...

...pentru aluat: 1 kg faina, 400 ml apa calduta, 1 lingurita de sare

... pentru zeama:  o lingurita rasa sare, apa, coaja de lamaie, zahar dupa gust, nuca macinata, scortisoara, esenta de rom.

Mod de preparare:

Am facut un aluat punand toata faina intr-un lighenas, impreuna cu sarea, adaugand cate putina apa si amestecand mereu. Daca vi se pare ca este prea uscat, mai puteti pune un pic de apa calduta.

Am mutat aluatul pe masa presarata cu putina faina si m-am apucat de framantat. Chiar daca vi se pare ca nu se leaga, dati-i inainte cu forta si rabdare! Am “batut” la el, cam 30 minute, dar la sfarsit am fost foarte multumita de rezultat. Poate a fost faina, poate altceva, dar mi-a iesit un aluat ca niciodata! L-am impartit in bucati mai mici, sa pot lucra cu el mai usor, l-am intins pe masa cu sucitorul si m-am apucat de decupat.

Cand am terminat cu toata coca (din foile decupate, am framantat si intins o noua foaie), am pus pe hartie de copt in tava, toti optarii, si i-am dat la cuptor, sa-i usuc. Daca aveam timp sa-i fac mai din vreme, nu-i mai fortam la uscare, dar asta e!

Cand au fost uscati bine, i-am scos si i-am lasat sa se racoreasca un pic, pana ii bagam de la sauna la jacuzzi.

Am pus apa la foc cu sarea. Eu am folosit pentru cantitatea asta de mucenici 9 litri apa. Voi sa nu faceti asta, daca nu va asteapta cu mucenicii, o armata de oameni.

Cand apa a fiert, am adaugat mucenicii si i-am lasat sa fiarba bine. Avand in vedere ca erau facuti cu simt de raspundere, a necesitat ceva vreme pana au fost fierti.

Dupa ce m-am asigurat ca sunt fierti, am adaugat zaharul. Ca sa fiu sigura ca nu se duce glont la fund, sa se lipeasca, am scos din zeama mucenicilor, intr-o craticioara pe care am pus-o pe foc pana s-a topit tot zaharul. Va dati seama ca am folosit 1 kg si jumatate de zahar!

 

Am adaugat doua esente de rom si coaja rasa de la doua lamai mari. Eu pun si scortisoara, cand fierbe, ca-mi place sa se schimbe culoarea si sa nu fie zeama alba. Ca sa nu se faca cocoloase, pun scotisoara intr-o cana (am pus 3 linguri) si cu un pic de zeama din oala, o frec ca pe ness, apoi o adaug peste mucenici. Pun si cateva lg de nuci macinate, las sa mai dea in clocot si sting focul.

La servire, mai adaug in farfurie, nuca macinata si un praf de scortisoara. Sunt buni si calzi, dar mie imi plac reci.

Observatii

Nuca este mai buna daca o puneti la cuptor un pic!

Date de contact: 
Mihaela Vulpe
Web:
 vulpeacofetar.blogspot.ro
E-mail: 
mihaelavulpe75@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Mihaela Vulpe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea