La inceputuri, nu respectam intocmai reteta si nu-mi ieseau. Cu trecerea anilor am invatat cateva, sa le zic, trucuri. Cu drag vi le ofer si voua:
- in primul rand trebuie sa alegi doar legume proaspete si foarte sanatoase (nelovite, nepatate). Acestea trebuie foarte bine spalate.
- daca folosesti legume taiate, acestea nu trebuie indesate in borcane.
- cea mai important regula este sa nu folosesti niciodata sare iodata. Daca o folosesti, muraturile se vor inmuia.
- daca vrei ca muraturile tale sa nu prinda o culoare vinetie, nu folosi sare iodata, otet inchis la culoare si condimente prea multe.
- este foarte important sa folosesti borcane bine sterilizate si capace care se inchid foarte bine. Daca ai borcane mai vechi, ar fi bine sa cumperi capace noi.
- torni saramura fierbinte, foarte incet, in borcanul usor inclinat pentru a favoriza iesirea aerului din borcan. Sa nu uiti sa asezi sub borcane lama unui cutit, coada unei furculite, linguri... Ceva de metal.
- nu lasi pe a doua zi terminarea etapelor de punere a muraturilor. Toate se fac in ziua respectiva.
- cu toate aceste reguli respectate, se poate intampla ca, in timpul fermentatiei, zeama sa se tulbure. Eu o scurg, o pun la fiert si umplu din nou borcanele. Au fost cazuri cand s-a limpezit singura.
Sper sa va fie de folos aceste sfaturi si sa va iasa cele mai bune muraturi Spor!
Mai multe retete gasesti pe Retetele Marianei.
Mariana Robescu
Food editor Pap tot!