Parinti

#tehnologie copii #timp liber copii #educatie copii #jocuri copii

Expertul Acasa.ro, Raluca Mosora, psiholog pentru copii: Modern versus traditional in petrecerea timpului liber al copiilor

E suficient sa aruncam o privire la copiii de astazi pentru a ne da seama cat de mult s-a schimbat modalitatea de petrecere a timpului liber. Daca inainte copiii erau toata ziua pe-afara,  batand mingea sau jucand v-ati ascunselea, acum ei stau mai degraba cufundati in telefoanele mobile, de-abia schimba cateva cuvinte intre ei si nu se misca deloc. O fi bine, o fi rau?

 

Inainte de a spune cu nostalgie ca era mai bine pe vremuri, iti propun sa facem un scurt bilant si sa observam ce pierd si ce castiga copiii din ziua de azi.

Ce pierd copiii din ziua de azi?

  • Miscarea. Aceasta este de departe cea mai mare pierdere. Fata de noi, care eram in permanenta miscare, copiii de azi sunt mai degraba sedentari, si din aceasta cauza nu sunt in forma, au un tonus mai scazut si sunt predispusi la probleme de sanatate. In plus, cum miscarea este cel mai bun antidepresiv, nu e de mirare ca lipsa ei ii face pe copii apatici, tristi sau plictisiti.
  • Invatarea prin explorare. Chiar daca in mediul virtual suntem stimulati vizual, celelalte simturi nu sunt mai deloc folosite. Or, cu cat ne implicam mai profund intr-o activitate, cu atat invatam mai temeinic.
  • Beneficiile comunicarii fata in fata. O bataie prietenoasa pe umar, un zambet in coltul gurii sau o aplecare intelegatoare a capului pur si simplu nu pot fi transpuse in mediu virtual, si de multe ori ele sunt mai importante decat mesajele verbale.

Ce castiga copiii din ziua de azi?

  • Acces nelimitat la informatii. Indiferent in ce colt al lumii sa afla, copiii sunt conectati la orice ii intereseaza. Acesta este un avantaj imens al accesului la mediul online.
  • Dezvoltarea unor abilitati psihice. Majoritatea jocurilor online sunt incitante si provocatoare. Ele pot imbunatati capacitatea de orientare in spatiu, gandirea strategica, atentia, memoria de scurta durata, chiar si perseverenta (prin faptul ca ii motiveaza pe copii sa treaca peste obstacole si sa ajunga la nivelul urmator).
  • Prietenii virutale. Un copil timid sau cu dificultati de comunicare are sansa sa gaseasca pe retelele de socializare prietenii pe care si-i doreste. Astfel, el nu se mai simte atat de singur si simte ca apartine unui grup.

Nu stiu cum ti se pare tie, insa mie balanta mi se pare destul de echilibrata. Inainte sa dam verdictul si sa alegem doar o forma de petrecere a timpului liber ori alta, cum ar fi sa incercam sa le imbinam pe amandoua, in mod armonios?

Date de contact:
Raluca Mosora

Psiholog pentru copii

Web:
psihologpentrucopii.ro
E-mail:
ralucamosora@gmail.com
Cabinet individual de psihologie - Str. Dealul Melcilor nr. 7, Brasov

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Raluca Mosora

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea