Parinti

#custodie unica #acordare custodie unica #acordare custodie #custodie # Laura Vartolomei

Expertul Acasa.ro Laura Vartolomei: Cand si in ce circumstante se acorda custodia unica

Custodia unica poate fi acordata de instanta in urma intelegerii parintilor cu privire la acest aspect, existand jurisprudenta in materie. De asemena custodia unica este acordata cand unu dintre parinti a savarsit infractiuni, abuzuri sau sufera de afectiuni psihice.

O situatie in care se poate decide ca autoritatea parinteasca sa fie exercitata de catre un singur parinte, este cea in care intervine alcoolismul, boala psihica, dependenta de droguri a celuilalt parinte, violenta fata de copil sau fata de celalalt parinte, condamnarile pentru infractiuni de trafic de persoane, trafic de droguri, infractiuni cu privire la viata sexuala, infractiuni de violenta, precum si orice alt motiv legat de riscurile pentru copil, care ar deriva din exercitarea de catre acel parinte a autoritatii parintesti, conform Legii nr. 257/2013 pentru modificarea si completarea Legii nr. 272/2004 privind protectia si promovarea drepturilor copilului - publicata in Monitorul Oficial, Partea I, nr. 607 din 30 septembrie 2013.

In practica insa, pot interveni si situatii obiective, care sa faca imposibila exercitarea autoritatii parintesti de ambii parinti. In acest caz se impune ca instanta sa dispuna exercitarea acesteia de unul singur dintre parinti, indiferent daca parintii sunt casatoriti sau nu.

Instanta poate dispune, daca apreciaza ca este in interesul superior al copilului si ca exista motive temeinice care pot periclita dezvoltarea acestuia fizica, psihica, spirituala, morala sau sociala a copilului, inclusiv a copilului din afara casatoriei in cazul caruia parintii nu convietuiesc, ca drepturile parintesti sa fie limitate unui parinte sau chiar exercitate exclusiv de unul dintre parinti.

Cu toate considerentele de mai sus, autoritatea parinteasca exercitata in mod exclusiv de catre un parinte reprezinta exceptia, in timp ce autoritatea parinteasca exercitata in comun de catre ambii parinti este regula in societatea romaneasca. Pe de alta parte, trebuie retinut faptul ca o hotarare judecatoreasca ce priveste exercitarea autoritatii parintesti nu este definitiva. Daca apar modificari in vietile celor implicati, fie ca se exercita autoritate parinteasca exclusiva, fie ca autoritatea parinteasca se exercita in comun, odata cu aparitia unor motive care sa determine solicitarea schimbarii modalitatii de exercitare a autoritatii parentale, va putea fi adoptata o noua hotarare .

In trecut, custodia unica (incredintarea minorului) era regula. Dar incepand cu 1 octombrie 2011 cand au intrat in vigoare prevederile noului Cod civil, custodia comuna a devenit regula de reglementare a raporturilor juridice dintre parinti si copiii lor in caz de divort a parintilor casatoriti sau in caz de separare a parintilor necasatoriti. Exista, cum spuneam, si cazuri exceptionale, determinate de interesul superior al copilului, in care instanta de tutela poate sa decida sa implementeze un aranjament de tip custodie unica, acordand autoritate parinteasca doar unuia dintre cei doi parinti.

In statele Vest-Europene si peste ocean sunt des intalnite situatiile in care parintii copilului, chiar daca nu mai formeaza un cuplu, pe langa modalitatea eleganta prin care elaboreaza planul parental impreuna cu mediatorul si il pun in aplicare imbunatatindu-l periodic, fac planuri de concediu impreuna pentru a fi alaturi de copil in vacantele acestuia, la munte si/sau la mare.

Constat din experinta de pana acum ca in societatea romaneasca exista o timida deschidere spre colaborarea cu profesionistul pentru solutionarea neintelegerilor din familie si a aranjamentelor privind custodia copilului. Aceasta schimbare fiind o evolutie fireasca de la un trecut in care copilul era privit oarecum ca un bun, fiind incredintat unui parinte, iar moneda de schimb pentru ca acesta sa tina legatura cu celalalt parinte era reprezentata de plata faimoasei pensii alimentare, la un prezent in care copilul este valorizat prin prevederi legale, in mod mormal si firesc, fiecare fiind unic, fiecare avand dreptul de a pastra legatura cu ambii parinti, de a se simti iubit si ocrotit.

Legatura dintre parinte si copil este unica, iar dorinta copilului de a fi aproape de parintii o surclaseaza uneori pe cea a parintilor. Fiecare dintre noi a putut observa la un moment dat(fie din informatiile apropiatilor fie din media), cazuri de copii abandonati de unul dintre parinti, care neobositi in demersul de a isi regasi parintele, au reusit acest lucru dupa ani de cautari.

Date de contact:
Laura Vartolomei
Mediator, consilier juridic

Webvarto.ro
Telefon: 0733.951.555

 

loading...
  •  
  •  
  •   comentarii
Laura Vartolomei

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea

Acest site foloseste cookies, pentru a-ti oferi o experienta cat mai placuta pe site. Daca ai nevoie de multe detalii despre cum functioneaza acestea, citeste aici.