Parinti

#intretinere copii #intretinere copii dupa divort #cheltuieli copii #divort

Expertul Acasa.ro, Dorin Ilie, avocat si mediator: Obligatia parintilor dupa divort la intretinerea financiara, emotionala, spirituala si intelectuala a copilului

Codul Civil mentioneaza in mod general obligatia comuna a parintilor de intretinere, crestere si educare a copiilor minori. Chiar si dupa divort sau separare aceasta obligatie este in continuare viabila. Astfel art. 397 Cod Civil dispune foarte clar: dupa divort autoritatea parinteasca revine in comun ambilor parinti, afara de cazul in care instanta decide altfel.  Autoritatea parinteasca este definita ca fiind ansamblu de drepturi si indatoriri care privesc persoana si bunurile copilului minor.

Referitor la obligatia de intretinere ce se gaseste in sarcina parintilor art 499 CC dispune ca: tatal si mama sunt obligati, in solidar, sa dea intretinere copilului lor minor, asigurandu-i cele necesare traiului, precum si educatia, invatatura si pregatirea sa profesionala.

Autoritatea parinteasca se exercita impreuna si in mod egal de catre ambii parinti. Ar fi vorba in termeni moderni de un co-parenting organizat si planificat in mod benefic pentru copil. Interesul superior si respectarea nevoilor copilului trebuie sa fie respectate in orice intelegere amiabila ori hotarare judecatoreasca in materie.

In discutiile dintre parinti avute inainte, in timpul si dupa divort, discutiile se orienteaza in mod preponderent in zona financiara. Este cea mai des intalnita eroare pe care o fac parintii in astfel de situatii. Fie din nestiinta, fie din razbunare, fie din nevoia fireasca de a avea cat mai multe bunuri materiale pentru copil, parintii sunt interesati in mod principal de cuantumul pensiei de intretinere si mai putin de alte obligatii ce privesc copilul si incumba celuilalt parinte, uneori mult mai importante ca banii, cum ar fi educatia lui.

Privitor la obligatia de intretinere normele actuale specifica faptul ca intretinerea se presteaza in functie de nevoia celui care o cere si posibilitatile/mijloacele celui obligat de lege.

Astfel art 529 CC stipuleaza ca intretinerea este datorata potrivit cu nevoia celui care o cere si mijloacele celui care urmeaza a o plati. Pentru un copil, pensia se stabileste pana la o patrime din venitul lunar net,  pentru doi copii pana la o treime, pentru 3 sau mai multi copii pana la jumatate din venitul net lunar. Cuantumul intretinerii datorate copiilor si intretinerea ce se presteaza in mod legal altor persoane nu poate depasi jumatate din venitul lunar net al celui obligat sa plateasca aceste intretineri.

Privitor la fractiile de mai sus des intalnita in practica este cererea unuia dintre parinti prin care solicita 1/4 sau 1/3 sau 1/2 din venitul net lunar al celuilalt parinte, desi articolul indicat mai sus stabileste clar limitele intretinerii si anume: 1. nevoia celui care o primeste si 2. cuantumul minimal  (deci totalul intretinerii este unul flexibil in functie de veniturile si posibilitatile celui obligat, fractiile reprezentand o limita legala minima, o suma minima legal garantata copilului). Cu alte cuvinte parintele obligat nu este dator la plata unei patrimi/treimi/doimi din venit decat in anumite cazuri. Daca venitul sau este unul mare, acestui venit nu i se va aplica fractia, ci se va avea in vedere nevoia celui caruia i se datoreaza intretinerea.

Sa luam exemplul unui parinte cu un venit lunar net de 20.000 de lei: in cazul in care un astfel de parinte ar avea un copil de 2 ani si ar fi obligat sa ii plateasca intretinere, el nu va fi obligat de lege la plata unui sfert din venit, deci nu va fi obligat la plata sumei de 5.000 lei catre copilul de doi ani. Legea il obliga la plata unei sume de pana la 1/4 din venitul sau deci o suma de pana la 5.000 de lei. In aceasta situatie se analizeaza nevoia celui care cere/are nevoie de intretinere, calculandu-se nevoile de trai ale unui copil de 2 ani de zile. in acest caz o suma de 2.000-3.000 de lei ar fi suficienta.

Bineinteles nevoile unui copil difera in functie de etapa de viata.

Un copil care urmeaza cursurile unui liceu are in mod evident nevoi financiare mai mari decat un copil de 2 ani.

Din acest motiv cuantumul obligatiei de intretinere este dinamic si va oscila anual in functie de nivelul de trai si de educatie al copilului, parintii colaborand mereu in privinta acestor aspecte.

Cat priveste intretinerea, ea se presteaza in principal in natura prin cumpararea si oferirea copilului de bunuri necesare traiului (cumparare de haine, alimente, plata gradinitei/scolii, jucarii, achitare tratamente medicale etc), si in mod secundar prin plata unei sume de bani daca tatal nu poate sau nu vrea sa participe la intretinerea in natura.

Un aspect foarte important este neglijat de parintii care se afla in cursul stabilirii intretinerii: aspectul intretinerii emotionale, spirituale si intelectuale pe care parintii sunt obligati sa o ofere copilului lor.

Copilul nu are nevoie doar de bani, ci deseori are foarte mare nevoie de afectivitate si educatie sociala.

Copilul are nevoie de o sanatate emotionala pe care doar parintii i-o pot oferi, ei fiind singurul medicament si tratament pentru copil.

Copilul are nevoie de caldura parintilor, deci de prezenta fizica a mamei si a tatalui, de timp petrecut impreuna cu fiecare din ei, de relatii parentale solide. Copilul are nevoie de sentimente parintesti, emotii, siguranta, sprijin, ajutor in momente dificile, ajutor la nevoi urgente, ajutor si sustinere pe perioada adolescentei, ocrotire,  ajutor in descoperirea unor aptitudini sau talente, ajutor la alegerea si pe perioada facultatii, sfaturi si indemnuri in diverse imprejurari ale vietii. Are nevoie deci de parinti aproape de el in momentele frumoase si importante din viata. Parintii sunt pentru copil ca doua aripi care il invata sa zboare in viata. Doar cu o aripa, zborul copilului spre maturitate va fi unul deficitar. Din acest motiv ambii parinti trebuie sa participe activ si constant in viata copilului.

Pe langa mama, tatal este obligat sa participe in mod armonios la sustinerea activitatilor de zi cu zi sau saptamanale ale copilului, la impartirea pe cat posibil in mod echitabil a responsabilitatilor privind copilul, la sustinerea mamei in demersurile privind scoala, sanatatea, sporturile si hobbyurile copilului.

Mama copilului trebuie sa arate deschidere in oferirea sansei tatalui de a se implica cat mai mult in viata copilului; mama trebuie sa ofere posibilitatea tatalui de a prelua anumite sarcini privind copilul, sa stimuleze tatal privind asumarea unor responsabilitati. Este si de datoria mamei implicarea directa a tatalui prin insarcinarea cu anumite responsabilitati parentale, crearea unui cadru comunicational corespunzator, crearea premiselor ca tatal sa isi indeplineasca cu usurinta obligatiile legale si morale fata de copil.

In acest fel poate fi inteleasa obligatia parintilor de a exercita autoritatea parinteasca in comun: prin obligatia de a lucra impreuna la intretinerea financiara, emotionala, spirituala si intelectuala in acord cu nevoile financiare, emotionale, spirituale si intelectuale ale copilului.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Dorin Ilie

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea