Gradina

#compartimentare gradina #paravane de flori #trandafiri cataratori

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Spectacolul paravanelor de flori la tine in gradina

Gradina este oaza ta de relaxare si de frumuseste, locul in care iti aduni prietenii, familia si in care te linistesti dupa o zi plina. Pentru a te putea bucura cat mai mult de beneficiile acestui loc, poti imbina spatiul de recreere cu cel de gratar sau cel in care urmeaza sa cultivi fructe si legume. Daca suprafata iti permite, poti amenaja cu putina imaginatie un spatiu de servire a mesei, un loc de joaca pentru copii, terase cu flori sau chiar o piscina.

Trandafirii cataratori dau stil gradinii tale

Pentru a armoniza oricare dintre functionalitati, exista numeroase modalitati creative și estetice in care iti poti compartimenta gradina, astfel incat trecerile dintr-o zona intr-alta sa fie cursive, fara a rupe echilibrul vizual. Fie ca vei alege sa folosesti paravane, garduri vii, arcade sau pergole, imbraca-le in plante cataratoare. Trandafirii urcatori vor da un farmec aparte gradinii tale. Vei masca cu atat mai bine zidurile folosind paravane grilaj cu linii ondulate, pe care trandafirii vor urca in voie, creand adevarate retele de flori. Delicatetea trandafirului urcator Virgo, cu inflorire repetata și petale albe, iti va umple gradina de romantism. Poate atinge o inaltime de pana la 3m, oferind un efect vizual incantator chiar si pentru cei mai pretentiosi. Pe langa trandafiri, poti da viata gardurilor si peretilor plantand la baza acestora plante cataratoare precum iedera, vita canadiana, caprifoi, celmatite, luleaua/pipa turcului, glicina si altele. Foarte importanta este adaptarea la mediu, asa ca e bine sa achizitionezi plante care se acomodeaza climei din zona in care te afli.

Idei creative de a-ti compartimenta gradina

Daca ai hotarat ca e timpul sa reinventezi spatiul gradinii tale, sunt cateva mici trucuri care te vor ajuta sa transformi cu usurinta acest loc dintr-unul banal intr-un mic colt de paradis. Spre exemplu, paravanele din impletituri sau din lemn nu numai ca te feresc de privirile indiscrete, dar ofera si sustinere plantelor. O metoda de a da o atmosfera calda si intimitate gradinii tale este folosirea unor paravane din bambus, trestie sau salcie, care pot fi prelucrate foarte usor si instalate drept ziduri de protectie. Adauga o instalatie de becuri si vei crea un spatiu de vis.

Pergolele estompeaza din efectul voluminos si masiv al gardurilor si constructiilor, oferind in acelasi timp umbra si marind spatiul de verdeata. Pe langa faptul ca dirijeaza plantele cataratoare in timpul cresterii, pergolele sunt gazdele perfecte ale jardinierelor si ghivecelor cu plante curgatoare care vor oferi un aspect placut atat in interior, cat si in exteriorul gradinii.

Din caramida sau din lemn, compacte sau cu spatii libere, gardurile pot deveni ziduri vii, adevarate gradini verticale care vor da amploare unui spatiu verde de dimensiuni mici. Daca inaltimea gardului permite, poti amplasa pe lungimea acestuia obiecte decorative, sculpturi, retele de sipci inguste inramate care sa nu fie altceva decat suporturi pentru flori si ghivece. Vei scoate din anonimat aceste constructii terne punand in contrast textura lor cu delicatetea trandafirilor cataratori.

 

Pentru a desarvarsi amenajarea unei gradini, poti adauga un strop de aer boem prin constructia de arcade, stalpi sau panouri de zabrele pe care sa le imbraci in plante. Trebuie sa tii cont de faptul ca e nevoie de un spatiu de cel putin 2 m inaltime sub arcade, stalpi si pergole, la care se adauga inca 45 de cm pentru plante. Stalpii pentru arcade si pergole trebuie sa fie amplasati cu cativa zeci de centimetri in afara aleilor care trec pe sub ele pentru a oferi spatiu suficient de miscare.

Pastreaza aspectul natural al gradinii tale

Gradinile amenajate sunt frumoase, dar daca vei resi sa faci ca acestea sa para cat mai naturale, rezultatul va fi mult mai apreciat. Amenajarea unui parau marginit de piatra de rau, plantarea florilor in trepte sau pe terase, construirea unei pante sau a unor alei de pietris necernut, plasarea aleatorie a unor lespezi din piatra in iarba vor separa zonele din gradina, dar vor da si un aer domol de salbaticie.

Vara aceasta e timpul sa faci o schimbare pentru a transforma spatiul din jurul casei intr-un mic colt de rai. Pentru o gradina de vis ai nevoie doar de putina imaginatie si multa dragoste pentru natura.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Viaceslav Buhna

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea