Gradina

#trandafiri plangatori #trandafiri urcatori #trandafiri primavara #taiere trandafiri #ingrijire trandafiri

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Primavara se ingrijesc trandafirii

Primavara este anotimpul ideal pentru taierea trandafirilor, un pas esential care ajuta la curatarea, intinerirea, pastrarea formei si a volumului tufei.

Este important ca taierea trandafirilor sa se faca la momentul potrivit - nu prea devreme, pentru a evita ca mugurii sa degere din cauza unui posibil inghet, dar nici prea tarziu, pentru a va bucura din plin de primul val de inflorire. Natura ne ofera un indiciu pretios in acest sens - momentul in care incepe sa infloreasca Forsythia.     

Operatiunea de taiere incepe prin indepartarea musuroiului de pamant care a protejat trandafirul pe parcursul iernii. O taiere scurta (la 3-4 ochiuri, respectiv 10-15 cm) va avea ca efect dezvoltarea de lastari mai putini, dar lungi si vigurosi. In schimb, o taiere lunga (la maxim 8-10 ochiuri, respectiv 20-30 cm) are efectul opus, adica producerea de lastari numerosi, dar mai subtiri si scurti. incepeti taierea cu indepartarea ramurilor uscate, bolnave sau imbatranite, pana ajungeti la lemnul sanatos. Taiati oblic, la aproximativ 5 mm deasupra ochiului, mai scurt ramurile subtiri si mai lung pe cele groase.    

Pe FamousRoses.eu gasiti unii dintre cei mai populari si celebri trandafiri de gradina din lume, soiuri renumite, cunoscute si premiate pentru parfumul si frumusetea incredibila, culorile uimitoare si inflorirea repetata. Urmati sfaturile de ingrijire de mai jos si veti avea o gradina de vis!

Taierea trandafirilor cu flori mari si cu flori grupate

In cazul tufelor viguroase, decorative, cu multe flori, se recomanda taierea cat mai scurta, la 3-4 ochiuri, pastrand 3-4 ramuri (preferabil pe cele de 1-2 ani). Aveti grija ca interiorul tufei sa ramana cat mai aerisit, taind ramurile care cresc inspre interior. De asemenea, se vor indeparta ramurile mai subtiri de 3-4 mm. Mugurele deasupra caruia se face taierea ar trebui sa fie orientat inspre exteriorul tufei.  

Taierea trandafirilor urcatori cu inflorire repetata

Pentru a evita greselile in taierea acestui tip de trandafiri este necesar sa faceti distinctia intre ramuri principale si ramuri secundare. Ramurile principale sunt cele lungi, care cresc de la baza tufei, iar ramurile secundare sunt cele mai scurte, care cresc din ramurile principale. Incepeti taierea prin inlaturarea ramurilor principale bolnave, degerate sau prea batrane. Continuati cu indepartarea ramurilor secundare bolnave sau degerate. Pentru a stimula o inflorire abundenta, conduceti ramurile principale cat mai orizontal. Ramurile secundare se scurteaza la 3-4 muguri dupa fiecare val de inflorire. Aceasta operatiune va stimula inflorirea abundenta pe tot parcursul sezonului.    

Taierea trandafirilor urcatori cu o singura inflorire

Acesti trandafiri nu infloresc din primul an, iar ramurile lor principale nu se scurteaza. inflorirea se va produce in anul al doilea pe ramurile secundare. Taierea se face vara, dupa inflorire: indepartati florile ofilite, apoi taiati ramurile florifere la 3-4 ochiuri.

Taierea trandafirilor pe tija lunga / picior

Trandafirii cu tija se taie in doua etape. inainte de venirea iernii efectuati o taiere de usurare, la 35-40 de cm, care va ajuta sa acoperiti ramurile trandafirului pentru a-l proteja de inghet. Primavara efectuati taierea ramurilor principale la 15-20 de cm, pastrand 5-6 ramuri care sa confere coroanei un aspect sferic. Taiati ramurile secundare la 3-4 ochiuri, indepartandu-le pe cele care cresc inspre interior si pe cele foarte subtiri.  

Taierea trandafirilor plangatori

Pentru a realiza o taiere corespunzatoare a trandafirilor plangatori, pastrati aceleasi principii ca in cazul celor urcatori. Nu scurtati ramurile principale, taiati-le doar pe cele secundare la 3-4 muguri dupa fiecare inflorire  (care de obicei se produce in anul al doilea). Exceptie fac ramurile care au degerat in timpul iernii sau cele bolnave. 

Dupa taierea trandafirilor, este important sa efectuati o pulverizare cu Zeama Bordeleza, acceptata si in agricultura bio, care ajuta la cicatrizarea ranilor si previne multe boli fungice, precum patarea rosie, monilioza, basicarea frunzelor, rapan, mana, alternarioza, arsura sau sfasierea frunzelor.     

Sursa foto: gardeningknowhow.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Viaceslav Buhna

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea