Gradina

#trandafir Paul Gauguin #trandafir Claude Monet #gradina ca un tablou #claude monet

Expertul Acasa.ro, Viaceslav Buhna: Gradina ca un tablou

Inainte de a crea un spatiu exterior, pe care ti-ai propus sa il dedici unei gradini, poti incepe sa identifici elemente care sa te inspire. Fie ca admiri tablourile cu cadre naturale, ca iti place sa asculti o muzica linistitoare, sa studiezi anumite sculpturi sau imagini fotografice, este util sa iti gasesti propria sursa de inspiratie pentru gradina ta, pentru a crea un spatiu unic, cu amprenta personala.

Pentru un creator de gradini cu o mare sensibilitate, inspiratia poate veni de la o personalitate reprezentativa pentru perioada Impresionista si unul dintre intemeietorii acestui curent, Claude Monet. Dupa ucenicia sa, el a declarat „... In sfarsit, ochii mi s-au deschis si am inteles cu adevarat natura. Am invatat in acelasi timp s-o iubesc”. Lui Monet ii placea foarte mult sa picteze natura controlata - gradina personala si elesteul cu nuferii sai. In propria gradina avea o livada cu salcii si o mlastina. Toata natura din picturile lui Claude Monet este surprinsa in culorile trandafirului ce-i poarta numele. Astfel, flacari galbene, rosii si albe izbucnesc din floarea mare a acestui trandafir, mangaind inima celui care il admira. Cu parfumul sau dulce si inflorescenta abundenta, acest trandafir te va purta pe aripile impresiilor fugitive produse de scena vie a gradinii. Vei avea oportunitatea de a te concentra asupra mobilitatii fenomenelor, mai mult decat asupra aspectului stabil si conceptual al lucrurilor. Astfel, momentele petrecute in gradina ta te vor surprinde ca pe un pictor impresionist, ce prefera creatia in aer liber, folosind o cromatica pura si tuse fine de penel pentru a simula lumina reala.

Odata ce ne-am deschis caile senzoriale catre pictura, inspiratia mai poate veni si de la un alt pictor foarte important, apartinand curentului Postimpresionist, de data aceasta: Paul Gauguin. Forta sa creatoare are ca sursa multele calatorii in care a fost manat de spiritul de aventura si pofta de viata. Lucrarile sale sunt particulare prin petele decorative de culoare pura, cu o prezenta a liniilor de culoare inchisa, motive simplificate, tratarea antinaturalista a spatiului si renuntarea la perspectiva traditionala. Trandafirul ce ii poarta numele, se remarca prin nuantele pastelate de galben, portocaliu cu reflexii corail. Coloristica acestui trandafir ne trimite cu gandul la cadre exotice, tropicale. Buchetul de nuante compuse intr-o singura floare trezeste pofta de viata si de aventura, evoca intamplari pline de mister si setea de explorare.

Fiecare creator are o particularitate prin care se face remarcat. Creatia sa devine un reper, fie pentru conceptul care a stat la baza, materialele folosite, tehnicile inovative de executie, compozitiile surprinzatoare, combinatiile cromatice, in general, fie pentru totalitatea senzatiilor pe care le starneste in ‘consumator’. in acest cadru cuprinzator, crearea unei gradini poate fi precum pictarea unei panze careia ii poti da viata. iti poti concepe propriul tablou natural, in care sa reunesti soiurile preferate intr-o compozitie proprie, ii poti da profunzime prin umbre si lumini, poti pune accente de culori rare, si in mod special, ii poti alege parfumul care sa il defineasca.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Viaceslav Buhna

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea