Gradina

#trandafiri #trandafir rosu #trandafir alb #simbol trandafiri

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Trandafirul ca simbol in istorie

Trandafirul, poate una dintre cele mai frumoase flori care ne imbraca gradinile, a devenit de-a lungul istoriei inspiratie pentru poeti, pictori, dar si simbol al unor zei, al dragostei, al puritatii sau, din contra, simbol al dorintei, razbunarii si al razboiului.

Grecii antici asociau trandafirul cu zeul Adonis, ce se iubea cu zeita Afrodita, din sangele careia se spune ca ar fi rasarit primul trandafirul rosu. Astfel, trandafirul devine simbol al iubirii, ce poate surmonta chiar si moartea.

In timpul sarbatorilor dedicate lui Dyonisos, oamenii erau impodobiti cu ghirlande de trandafiri, existand credinta ca acestia ii vor proteja de intoxicatie alcoolica si de pericolul de a-si trada secretele in timpul unei betii. Crestinii au preluat si ei acest mit, si multe confesionale erau decorate cu trandafiri. De aici si expresia latina “Sub Rosa” – sub secretul confesiunii. Vorbim aici despre un simbol al discretiei si al securitatii confesionale.

La romani exista o sarbatoare denumita “Rosalia”, parte a cultului mortilor, sarbatorita din primul secol dupa Hristos incoace. Acest obicei inca mai exista sub denumirea “Domenica Rosata”. Tot la romani, trandafirul era si insemnul zeului Marte, zeul razboiului. Concurentii care participau la intreceri dedicate sarbatorilor acestui zeu erau impodobiti cu trandafiri.

In epoca medievala, trandafirul rosu a fost asociat cu sangele varsat de Iisus Hristos pe cruce, si devine astfel, un simbol al iubirii Domnului.

Trandafirul alb insa apare legat de Sfanta Fecioara, de puritatea si dragostea acesteia. Se spune ca Sfanta Ana, mama Fecioarei Maria, ar fi conceput-o in timp ce mirosea un trandafir alb.

In Evul Mediu, doar fetele virgine aveau voie sa poarte ghirlande cu trandafiri. Cu toate acestea, poetii si trubadurii vremii vedeau in trandafir un simbol al iubirii si pasiunii lumesti, traditie care se perpetueaza pana in zilele noastre.

Poate unul dintre cele mai cunoscute simboluri ale trandafirului din istorie este cel legat de razboiul celor doua roze: un razboi de 30 de ani intre casa York (trandafir alb) si casa Lancaster (trandafir rosu), pentru preluarea tronului Angliei. Dupa incheierea razboiului, Henric al VIII-lea a preluat ambele simboluri, si astfel trandafirul cu petale albe in centru si rosii pe margine a devenit un insemn al Angliei, simbol al unitatii regatului. Acest insemn se pastreaza pana in ziua de azi.

Indiferent de evolutia simbolistica a acestei minunate plante, trandafirul ramane si azi una dintre cele mai apreciate si vandute flori din lumea intreaga, reusind sa inspire artisti si indragostiti in acelasi timp.

Si daca aceasta succinta istorie a trandafirului va indeamna sa plantati in gradina dumneavoastra cativa trandafiri, puteti alege din nenumaratele modele care sunt pe site-ul nostru.

Peisagist Cristina Stinghe

0744.82.66.94

Web: amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea