Gradina

#plantare gazon #trifoi #plantare trifoi #trifoi pitic #motosapa #samanta

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Tehnica plantarii trifoului pitic si a gazonului

Ne aflam in plin sezon si de plantari, iar montarea unei peluze de trifoi pitic sau de gazon este printre elementele centrale ale amenajarii oricarei gradini. Exista diferente intre cele doua tehnici.

Pentru realizarea unei peluze de trifoi trebuie sa incepem cu pregatirea solului. Acesta trebuie sa fie foarte pufos, astfel incat radacina de trifoi sa poata penetra pamantul cat mai usor. Daca pamantul este tare si crapat trebuie mai intai sapat. Fie folositi o cazma sau o motosapa cu plug. Daca nu aveti motosapa, dupa sapare, pamantul se marunteste cu o sapa.

Ulterior, pamantul trebuie greblat, astfel incat sa obtineti o suprafata uniforma, fara bolovani. Apoi se tavalugeste.

Imediat dupa pregatirea solului, puteti insamanta. Se traseaza santuri superficiale de 1,5-2 cm adancime, se presara samanta si se acopera cu putin pamant. Distanta intre santuri trebuie sa fie de 10-12 cm. Atentie: nu se mai tavalugeste pamantul dupa ce ati pus samanta. Daca faceti acest lucru, veti presa si intari solul, iar firului de trifoi ii va fi mult mai greu sa iasa. Timp de o saptamana dupa insamantare, pamantul trebuie udat.

Pentru un trifoi des, aveti nevoie de 40 gr la 1 mp.

Trifoiul, fata de gazon, este mai rezistent la seceta, trafic (inclusiv la caini) si nu trebuie tuns la fel de des. Nu este insa la fel de uniform ca si gazonul.

Trifoiul este perfect pentru inverzirea pajistilor sau pentru gradini unde se doreste o intretinere redusa.

Pentru peluza de gazon, pregatirea pamantului se face identic ca si pentru trifoi. Insa, samanta se arunca direct pe pamant, in mod uniform, fara santuri si fara a mai pune pamant peste ea. Foarte important: dupa aruncarea samantei, aceasta trebuie fixata usor de pamant cu ajutorul unei greble, si apoi se tavalugeste, pentru a se lipi. In acest fel, samanta are contact sigur cu solul. Foarte important este sa udati abundent 7-10 zile dupa insamantare.

Fata de trifoi, gazonul ofera o peluza cu aspect de covor, perfect uniform. Gazonul se recomanda pentru gradini rezidentiale si unde exista disponibilitate pentru o intretinere laborioasa.

Puteti opta si pentru o combinatie intre gazon si trifoi (puteti cumpara amestec), pentru acele gradini in care exista si zone dificile pentru iarba: mult soare, prezenta unui caine, sol dificil etc.

In acest caz folositi mai degraba tehnica de montare pentru gazon, fara a tavalugi puternic la sfarsit.

Peisagist Cristina Stinghe

Tel: 0744.82.66.94

www.amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Vrei sa primesti pe e-mail articole de la acest expert?

Aboneaza-te

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea