Gradina

#petunii #insamantare #seminte plante #Paulownia #Caldaruse #Craitele #Salvia splendens

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: S-a dat startul la insamantarea de primavara! Top 5 plante care au prioritate

Desi primavara nu a sosit inca, o mare parte din plantele anuale sau perene se insamanteaza acum. Vorbim despre plante de talie mica, cu flori in toate culorile ce creeaza o simfonie cromatica in gradinile noastre.

Printre cele mai cunoscute plante care se insamanteaza in aceasta perioada numim Aquilegia sau Caldaruse. Este o planta perena, cu flori in diverse culori in forma de clopotei. Talia acestei plante variaza intre 70 si 90 cm si este usor de intretinut. Perioada de inflorire incepe in luna mai si se termina in iulie. Frunzisul acestei plante este foarte bogat, in forma de cupola, si se pastreaza foarte bine si dupa inflorile, ceea ce ofera acestei plante un aspect estetic pe toata perioada sezonului de vara.

Foarte cunoscute sunt Tagetes sau Craitele, plante anuale de culoare galbena, portocalie sau rosie.

Sunt foarte des folosite in crearea unor aranjamente florale sau a unor broderii vegetale. Sunt plante de talie mai mica sau mai mare, insa de cele mai multe ori se folosesc cele mici. Marele lor avantaj este ca infloresc din mai si pana tarziu in octombrie. Daca dorim sa combinam Craitele cu alte plante, cea mai potrivita este Salvia splendens. Este tot o planta anuala, cu flori de culoare rosie. Avand talia un pic mai mare decat Craitele, se pot realiza aranjamente superbe cu mai multe etaje. Ambele nu sunt pretentioase, suporta bine si zonele mai umbroase.

Craitele sunt des atacate de Lymax (melci fara cochilie), din acest motiv trebuie sa aplicati des substante impotriva acestora.

Printre favoritele oricarui gradinar sunt petuniile. Au o mare varietate de specii si culori, pot fi erecte sau curgatoate, simple sau batute, parfumate sau nu. Primavara le putem gasi de vanzare mai in toate pietele si magazinele de specialitate, dar insamantarea lor se face acum. Petuniile sunt mari iubitoare de soare, dar si de apa. Sunt mai pretentioase ca si ingrijire, trebuiesc tunse periodic deoarece altfel nu mai infloresc. Sunt des atacate de musculite albe, afide, viermi etc. Din acest motiv trebuie tratate constant.

Panselutele, Carciumaresele, Rudbekia etc sunt alte plante anuale sau bienale foarte populare la noi in tara.

Tot acum se pot semana si semintele de Paulownia. Acesta este un arbore cu crestere foarte rapida, de pana la 3 m in primii ani de viata, infloreste primavara, iar in ultimii ani a devenit din ce in ce mai popular in Romania, datorita calitatii deosebite a lemnului sau.

Peisagist Cristina Stinghe

Tel: 0744.82.66.94

www.amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea