Gradina

#gazon # gradina toamna #aerare #scarificare #trimmer #operatiuni gradina # suprainsamantare gazon

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Intretinerea gradinii – Operatiuni ale lunii septembrie

Fiecare luna presupune o serie de lucrari specifice pe care gradina noastra le solicita. Astazi vom vorbi despre ceea ce trebuie sa facem in luna septembrie. Deoarece gazonul presupune intretinerea cea mai laborioasa, si aceasta fiind preocuparea principala a multor gradinari profesionisti sau amatori, vom incepe cu operatiunile legate de el.

 

In luna septembrie, gazonul este destul de “obosit” in urma caldurilor din perioada de vara. Principala consecinta a temperaturilor ridicate este aparitia multor uscaturi in iarba. Pentru eliminarea lor, gazonul trebuie scarificat. Aceasta operatiune se face cu un aparat special, numit scarificator, care scoate firele uscate de iarba din peluza. Astfel gazonul este reimprospatat, si cresterea firelor noi este favorizata. Scarificarea se face cand pamantul este mai uscat. Daca este ud, riscati sa smulgeti si firele viabile, ceea ce nu este de dorit.

A doua operatiune este aerarea. O puteti face imediat dupa scarificare. Cu ajutorul unui aerator veti face mici gauri in pamant, ceea ce permite circulatia aerului, a microorganismelor, iar absorbtia de ingrasamant se va face mai usor.

Daca este necesar puteti face si o suprainsamantare - imprastiati samanta de gazon. In acest fel, veti reintineri peluza de gazon si veti acoperi eventualele gauri aparute in decursul anului.



In afara de gazon, avem insa si multe plante decorative care ne impun interventii. In luna septembrie se tund gardurile vii. In mod deosebit cele formate din conifere. In functie de dimensiunea acestora folositi trimmere pe benzina, electrice sau foarfeci speciale. Ca regula principala, retineti ca la conifere nu trebuie niciodata sa tundeti mai mult de o treime din inaltimea lor. De asemenea, lateralele trebuiesc tunse astfel incat sa luati doar din frunzis fara a intra cu trimmerul in zona lemnoasa. In caz contrar, riscati sa ramaneti doar cu ramuri uscate, fara frunzis, caci el nu se mai reface. Dupa tundere trebuie sa periati gardul viu, pentru a indeparta toate ramurile tunse. Altfel, cand acestea din urma se vor usca, se va vedea urat.

 

Daca aveti in curte tufe de arbusti foiosi sau rasinosi, ii puteti tunde si pe acestia acum, in functie de dorinte.

 

Este de preferat sa faceti aceste tunderi in septembrie si nu mai tarziu, pentru a permite ramurilor taiate sa se vindece inainte de venirea frigului. Altfel exista riscul aparitiei degeraturilor.

Peisagist Cristina Stinghe
Tel: 0744.82.66.94
Web: amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea