Gradina

#zambile #flori primavara #bulbi zambile

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Florile simbol al primaverii - de la legenda la ingrijire

Odata cu venirea primaverii incepem sa ne bucuram de simfonia de culori, forme si miresme, pe care ne-o ofera o intreaga varietate de flori. Diverse sarbatori, precum Martisorul sau 8 Martie, sunt ocazii perfecte pentru a oferi celor dragi aceste simboluri ale timpului frumos.

Zambilele sunt printre cele mai iubite flori de primavara, datorita culorilor puternice, dar mai ales a parfumului lor.

Cunoscute si sub numele de Hyacinth, zambilele sunt originare din Turcia (ca si lalelele) si din Orientul Apropiat. Numele acesta este foarte vechi si provine dintr-o limba vorbita in urma cu mai bine de 4.000 de ani.

O veche legenda greaca spune ca zeul Apollo avea ca protejat un tanar baiat cu numele de Hyakinthos, pe care il invata arta aruncarii discului. Zeul Zephyr (zeul vantului), fiind foarte gelos pe prietenia celor doi, a zburat discul inapoi si l-a lovit pe tanar in cap, omorandu-l. Din sangele baiatului a rasarit o frumoasa floare, pe care Apollo a denumit-o Hyacinth.

 

 

 

In perioada antica, in timpul Imperiului Roman, zambilele erau cultivate si in Europa. Atat Virgilius, cat si Homer fac referiri la aceasta planta in scrierile lor.

Ulterior, in Evul Mediu aceste flori dispar din Europa si sunt reintroduse abia in secolul al XVI-lea de catre un doctor german, ce le aduce din Iran si din Turcia.

Isi recastiga popularitatea in secolul al XVIII-lea, cand incepe sa fie cultivate in scop comercial in Olanda si Marea Britanie.
 

Din punct de vedere al cultivarii si ingrijirii lor,  zambilele nu sunt pretentioase. Bulbii se monteaza toamna, la 8-10 cm in pamant. Trebuie udate dupa plantare.

 

Primavara, tija cu flori se taie dupa ce florile s-au vestejit, insa frunzele trebuie lasate sa se usuce complet in mod natural.

Zambilele sunt flori ideale pentru realizarea unor aranjamente decorative de primavara. Se pot combina perfect cu muscari, primule, lalele etc.
 

Peisagist Cristina Stinghe

Tel: 0744.82.66.94

www.amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea