Gradina

#pietre #conifere #peluza de gazon #cascada in gradina #trifoi alb pitic

Expertul Acasa.ro, peisagist Cristina Stinghe: Proiectarea unui aranjament cu plante si cascada in gradina

Daca dorim sa amenajam in gradina cateva zone cu plante decorative, flori perene si anuale, este recomandat sa incepem cu un proiect in acest sens. Cu ajutorul acestuia vom stabili mai intai unde facem aceste aranjamente, ce plante punem, ce fel de aspersoare sunt necesare, cum punem in evidenta aceste aranjamente si cum le putem incadra cel mai bine in peisajul gradinii.

 

Vorbim in acest articool despre un aranjament cu cascada. Foarte importanta este amplasarea acestui lot. Trebuie sa luam in calcul luminozitatea de care vor avea nevoie plantele din aranjament, drenajul solului, caci plantele au nevoie de un drenaj cat mai bun, altfel le pot putrezi radacinile, dar mai ales vizibilitatea de care aranjamenul se va bucura.

Intr-o gradina, arborii si peluza de gazon sunt elementele care formeaza un cadru, dau forma spatiului verde, insa sarea si piperul unei gradini, punctele sale de focalizare, sunt aceste aranjamente.

Dupa cum puteti vedea in desenul alaturat, acest aranjament cu cascada a fost pozitionat pe est, ceea ce asigura destula lumina pentru plante si flori, dar are si o foarte buna vizibilitate de pe veranda casei, unde in timpul verii se va petrece mult timp.

Daca doresti sa realizezi un astfel de peisaj, in primul rand trebuie sa construiesti sau sa montezi cascada si bazinul de apa ce vin in prelungirea ei. Despre modul si tehnica de construire a acestor elemente decorative vom vorbi intr-un articol viitor. Ulterior, se asaza pietrele atat in jurul cascadei, cat si pe restul lotului destinat aranjamentului. Pietrele trebuie sa fie de forme si dimensiuni diferite, pot fi puse grupat, dar si individual.

 

Urmatorul pas este plantarea propriu-zisa. De regula, in astfel de peisaje se pun conifere, deoarece se imbina foarte bine cu cascadele. Poti folosi Thuja, ienuperi orizontali sau pe inaltime, pini de talie mica, specii de Thuja tunse in forma de bila etc.

 

Pentru a completa aranjamentul ai nevoie si de arbusti, iar aici te poti juca si cu coloritul frunzisului: Berberis sp. cu frunza rosie, Euonimus sp. cu frunza galbena, Cornus cu frunze spicate etc, dar si arbusti care infloresc: Buddleya davidii, Spiraea sp., Deutzia sp. etc.

Insa, simfonia de culori si parfumuri pe care ti-o doresti pe toata durata sezonului o vei primi de la plantele perene si cele anuale. Deci nu le neglija! Poti pune Lavanda, Aquillegia, Saxifraga, Allysum sp, Phlox sp., Verbena, Tagettes (Craite), bulboase de primavara, vara si toamna, ierburi decorative (Carex, Festuca etc), Carciumarese etc. Ai foarte multe optiuni, deci iti poti folosi imaginatia. Iti dau un pont: pune cateva pietre mai mici grupate, umple spatiile dintre ele cu pamant si planteaza flori cat mai colorate intre ele. Efectul va fi unul deosebit.

In cazul de fata, dupa toate aceste plantari s-a insamantat cu trifoi alb pitic intreaga margine a aranjamentului, pana in veranda. Trifoiul vine in completarea intregii imagini rustice a acestui peisaj, nu este atat de pretentios ca si gazonul si fixeaza foarte bine azotul in sol.

Nu uita de unele accesorii: o banca, casute pentru pasari, care vor adora sa se balaceasca in apa cascadei in zilele toride de vara, becuri pentru iluminarea bazinului de apa (pot fi in interior), dar si pentru a pune in evidenta diverse plante din aranjament.

Iti place? Daca da, poti trece la treaba, insa nu uita ca inainte de toate, un proiect pentru realizarea unui aranjament deosebit te poate ajuta foarte mult.

Peisagist Cristina Stinghe

Tel: 0744.82.66.94

Web: amenajarigradinibucuresti.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea