Gradina

#plante rezistente #garofita #stil rustic #Flori de piatra #gradini rustice #Ciucusoara

Expertul Acasa.ro, Florentina Platarescu, inginer horticol: Plante rezistente pentru gradini rustice

Gandindu-ne la casutele batranesti simple, varuite in alb si inconjurate de o gradinita de pomi fructiferi, cu o iarba de un verde odihnitor, cu cateva flori si un liliac sau un alt copacel, ne putem face o idee fata de modul cum traiau si cum gandeau oamenii simpli. Se observa usor ca plantele indragite si cultivate de noi ne reflecta personalitatea, caracterul, dand inca de la intrare cartea noastra de vizita celui care ne paseste pragul.
 

Daca ne hotaram sa adoptam acest stil peisager, gradina nu trebuie fortata in niciun fel - natura nu trebuie constransa, plantele trebuie sa aiba acel aer salbatic, sa para ca detin locul acela de veacuri, sa para ca sunt incremenite in timp si spatiu.

Se incepe, de regula, cu alegerea speciilor care se preteaza locului ce urmeaza a fi amenajat si se finalizeaza cu amplasarea lor in pozitiile ideale. Bineinteles ca este absolut necesara si cunoasterea modului de intretinere a speciilor respective. In acest sens, dorec sa prezint cateva din multitudinea de plante decorative, apte pentru gradinile amenajate in stil rustic:

Rudbechia - Ruji

Sursa foto: arrowheadlandscaping.com

Planta poate atinge inaltimea de 60-90 cm, se dezvolta bine si intr-un sol mai sarac, dar ideal este un pamant argilo-nisipos, imbogatit cu humus, fara o umiditate permanent mare si cu o expunere solara buna. Inmultirea se face, de regula, prin seminte. De multe ori, se produce autoinsamantarea naturala, aparand plante noi cu o mare vitalitate. Daca se apeleaza la inmultirea prin despartirea tufelor, operatia se va efectua, de regula, primavara sau toamna. Este indicat ca intre plante sa fie lasata o distanta de 30-50 cm.

Gaillardia artista - Fluturas

Sursa foto: nargil.ir

Talia plantei este cuprinsa intre 20 si 60 cm. Gaillardia artista prefera un sol cald si uscat, de preferinta nisipos, dar se dezvolta bine si pe alte tipuri de sol. Iubeste locurile luminoase si insorite, planta fiind inrudita cu floarea-soarelui. Planta se poate inmulti prin seminte. Atunci cand semanam trebuie sa pastram o distanta de 20-40 cm unele de altele.

Dianthus Plumarius – Garofita

Garofita are o talie mica, 15-20 cm, un aspect tarator, cu un frunzis bogat, dens, din care se dezvolta tulpini florale, inalte de 30-35 cm. Plantele merg bine pe orice tip de sol, chiar si pe cele nisipoase, bine drenate, cu o umiditate normala, si cu o expunere buna la lumina. Inmultirea se poate face prin seminte (primavara) la varietatile obisnuite sau prin divizarea tufelor sau a drajonilor.

Alyssum – Alisum, Ciucusoara

Sursa foto: grimes-hort.com

Planta de talie mica, Ciucusoara creste pana la 15-18 cm. Infloreste abundent, plantele cu flori albe fiind cele mai raspandite. Le place expunerea totala sau partiala la soare. Se dezvolta bine pe soluri medii si bine drenate. Se uda moderat. Se inmultesc prin seminte care pot fi semanate direct in gradina atunci cand solul s-a incalzit.

Portulaca grandiflora – Flori de piatra

Sursa foto: staff.olympia.org

Planta este de talie mica 10-15 cm. Se simte excelent intr-un sol mai nisipos, cu un drenaj bun si inflorescdoar cand soarele are forta sa le incalzeasca si sa le lumineze mai bine. Desi prezinta o rezistenta iesita din comun la seceta, rezista bine si se inmultesc cu putin pamant (si acela saracacios), radacinile plantei expuse la o incalzire exagerata nu au puterea sa mentina o inflorire indelungata si de buna calitate. Inmultirea speciei se practica de regula prin seminte, fie semanate direct afara la locul dorit (aprilie-mai), fie prin obtinerea de rasaduri.

 

Date de contact:
Florentina Platarescu
Inginer horticol
E-mail:
 platarescu_florentina@yahoo.com
Web: bonsaiclaudiulucian

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
 Florentina Platarescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea