Gradina

#pesticide #insecticide #daunatori plante #erbicide #boli plante #culturi ecologice

Expertul Acasa.ro, Florentina Platarescu, inginer horticol: Cum sa iti protejezi plantele din gradina de boli si de daunatori

Am realizat ca tot mai multi oameni sunt preocupati de a se hrani cat mai sanatos, de a se hrani " bio". A practica corect "gradinaritul biologic" inseamna a renunta la tot ceea ce este strain de natura. Inseamna, de asemenea, a cunoaste natura, cel putin intre granitele gradinii noastre si, nu in ultimul rand, a stabili cu aceasta relatii de intrajutorare.

 

Principiul de baza al combaterii biologice incepe cu alegerea soiurilor cu rezistenta sporita la boli si daunatori.

Apoi, este este important sa avem planta potrivita la locul potrivit. Aici trebuie sa tinem cont de cerintele plantelor fata de lumina, textura solului, panta si expozitia acestuia, expunere la curentii de aer, adancimea panzei freatice si, nu in ultimul rand, nu trebuie sa uitam de anumite considerente estetice. Greseala cea mai frecventa care se face este aceea de-a ingramadi plantele, din dorinta de-a avea de toate. De cele mai multe ori, efectul este contrariul, iar celalalt rol al gradinii, de oaza de liniste si relaxare, este anihilat.

Un alt aspect de care este bine sa tinem cont il reprezinta rotatia culturilor. Pentru a reduce atacul de boli si daunatori, precum si pentru prevenirea instalarii oboselii solului, se practica rotatia culturilor.

De asemenea, trebuie sa aveti in vedere si semanatul sau plantatul la epoca optima. Orice intarziere nu doar ca reduce cantitatea si calitatea recoltei, dar si expune cultura la un atac sporit de boli si daunatori.

Combaterea buruienilor si udatul rational sunt alte mijloace prin care pot fi combatute bolile si daunatorii.

De metionat este si faptul ca exista  o multitudine de metode si retete de combatere biologice, dintre care as vrea sa le amintesc gradinarilor cateva :

  • taierea partilor de planta atacata si arderea acestora;
  • strangerea fructelor mumifiate si a fructelor cazute;
  • arderea resturilor vegetale infectate si a plantelor bolnave;
  • instalarea de capcane cu bere impotriva limacsilor;
  • utilizarea extractului de urzica, cu rol de insecticid, impotriva paduchilor de frunza si acarienilor.

Acolo unde nu s-a obtinut reducerea scontata a atacului, cu mijloace biologice, solutia de ajutor este combaterea chimica.

In zilele noastre, gradinarii au la dispozitie o paleta larga de pesticide care le pot satisface cu succes cerintele. Dintre acestea amintesc:

  • insecticidele (omoara insectele);
  • fungicidele (impotriva bolilor);
  • erbicidele ( distrug buruienile);

Oricat de mult ne dorim sa avem o cultura ecologica, nu intotdeauna este usor de realizat. Totodata legumele si fructele obtinute ecologic au un aspect comercial depreciat, dar gustul si aportul adus sanatatii noastre intotdeauna compenseaza. In schimb, produsele obtinute cu ajutorul pesticidelor au acel aspect comercial placut (ce ne determina sa le cumparam), cu deficiente insa in sfera gustului si calitatilor nutritive.

Date de contact:

Florentina Platarescu

Inginer horticol

E-mail: platarescu_florentina@yahoo.com

Web: bonsaiclaudiulucian


 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
 Florentina Platarescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea