Gradina

#proiectare gradina # gazon gradina #peisagist #plante gradina #amenajare gradina

Expertul Acasa.ro, Cristina Stinghe: Amenajarea unei gradini. De ce trebuie sa incepem cu proiectarea ei

Amenajarea unei gradini, indiferent de suprafata, sau locatie, fie ea urbana sau rurala, trebuie sa inceapa cu o schita, sau mai bine spus un proiect. Insa, acesta din urma presupune mai mult decat un simplu desen, implica o intreaga documentatie care cuprinde descrieri ale terenuri, liste de plante, schite ale irigatiilor, materiale de utilizat, cronologie a efectuarii lucrarilor etc.

De multe ori cei care doresc infiintarea unei gradini, ma refer la cei ce au in vedere spatiul personal, privat, incearca sa evite aceasta etapa, din ratiuni lesne de inteles: bugetul. Este insa o decizie paguboasa, deoarece proiectul este cel care stabileste de la inceput o directie, este cel care permite clientului, chiar si celui mai nepriceput, sa-si imagineze cum va arata spatiul sau verde, si foarte important proiectul permite cunoasterea unui nivel de cheltuieli pentru gradina. Amenajarea unei gradini fara realizarea in prealabil a unui proiect este ca si cum cineva ar pleca intr-o expeditie montana fara echipament, sau mai simplu ca si cum ai incepe constructia unei casa fara un proiect de arhitectura. Evident rezultatelor nu vor fi cele scontate.

Amenajarea unei gradini nu presupune doar simpla montare a unor plante, sau doar o gazonare. Peisagistul are in vedere un numar mare de factori care vor infuenta in viitor buna dezvoltare a gradinii in ansamblul ei. Plantele nu sunt doar decorative, de multe ori ele au si un rol practic in gradina, cum ar fi de protejare impotriva vantului, de creare a unui spatiu intim, de protejare fonica, etc.

Montarea unui sistem de irigatii nu implica doar ideea de “gradina trebuie udata”, ci si “cum, cat, unde si cand udam spatiul verde”. Acestea sunt elemente pe care peisagistul trebuie sa le aseze corect intr-un proiect, in caz contrar vom avea fie plante cu radacinile mucegaite din cauza surplusului de apa, fie plante care mor din lipsa de apa.

Alegerea speciilor de plante pentru o gradina se face si ea in functie de conditiile de sol, de lumina, dar si de ceea ce doreste clientul sa obtina, de spatiile de recreere dorite, sau de cele de joaca, etc. Poate veti fi surprinsi, dar si prezenta animalelor de companie, numarul, talia lor, sau tipuri de comportament ale acestora sunt factori ce trebuiesc luati in calcul la amenajarea unei gradini. Copiii familiei, si varsta acestora este si ea importanta. Grupurile de plante nu se monteaza oricum, cerintele lor de sol, umiditate, lumina, regim de dezvoltare in inaltime, sau pe orizontala sunt factori care daca nu sunt cunoscuti vor duce la rezultate nefericite.

De multe ori este dificil pentru cei care nu au experienta sa gandeasca de la inceput un design coerent pentru gradina lor. Un peisagist cu experienta, nu are doar cunostinte la nivel horticol, ci si o educatie estetica, si o anumita capacitate de organizare a spatiului care ii permite nu doar conceperea unei viziuni estetico-practice, dar foarte important peisagistul are capacitatea de a intrezari probleme ce pot aparea, incompatibilitati intre ideile clientilor si posbilitatile terenului, sau aspecte dificile ce tin de o viitoare intretinere.

In concluzie chiar daca realizarea unui proiect de amenajare a unei gradini, poate parea la inceput o cheltuiala in plus, in realitate acesta este fundatia pe care veti construit spatiul dumneavoastra, iar lipsa acestei fundatii nu poate avea decat afecte negative.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Cristina Stinghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea