Gradina

# trandafiri plantare #inmultire trandafiri #butasi trandafiri

Expertul Acasa.ro, Alina Buhna: Cum se inmultesc corect trandafirii

Trandafirii sunt flori spectaculoase, care infrumuseteaza orice gradina. De aceea, daca vrei sa inmultesti un trandafir favorit sau vrei sa iti dezvolti gradina de trandafiri, inmultindu-i pe cei pe care ii ai deja, poti sa faci acest lucru prin imbutasire sau prin altoire.  

Inmultire prin butasire

Daca vrei sa inmultesti trandafirii prin aceasta tehnica, trebuie sa iei in calcul faptul ca aceasta trebuie realizata in august-septembrie. Pentru o imbutasire corecta, se respecta urmatorii pasi:

·         se folosesc tije nelemnificate, din anul curent, care se recolteaza in momentul in care floarea s-a ofilit;

·         trebuie sa avem grija sa folosim tije sanatoase, drepte, cu o lungime de 5-6 ochiuri (15-20 cm);

·         vom taia tija oblic, dedesubtul ultimului mugure;

·         in partea de sus, taietura va fi tot oblica, dar la 2-3 cm deasupra ultimei frunze;

·         plantam butasul intr-un loc in care am afanat bine pamantul;

·         trandafirii au nevoie de minimum 4-5 ore de soare pe zi, deci aveti grija ca locul sa fie insorit si ferit de curentii puternici;

·         nu folositi ingrasaminte in momentul plantarii. Acestea se administreaza in primavara urmatoare, dupa ce trece inghetul si constatam ca trandafirul s-a prins;

·         dupa plantare acoperiti butasul cu o sticla de plastic, careia i-ati taiat fundul. Scoateti si dopul de deasupra; astfel evitam formarea efectului de sera in perioadele friguroase, care ar putea determina intrarea in vegetatie a plantei iar apoi, la venirea inghetului de peste noapte, degerarea plantei.

 

Inmultire prin altoire

Fata de butasire, altoirea dureaza mult mai mult (3 ani) si necesita o mai mare experienta si pricepere. Avantajele trandafirilor altoiti sunt insa consistente: sunt mult mai vigurosi si rezistenti la inghet, boli si daunatori.

 Altoirea se realizeaza pe radacini de maces.  In primul an, toamna, se seamana macesii. Si procesul de semanare este destul de dificil, semintele necesitand o pregatire corespunzatoare inainte de a fi semanate: se pastreaza timp de 7-10 zile intr-un mediu umed, in nisip, pentru a le ajuta sa incolteasca mai repede. In al doilea an, in lunile iulie sau august, se recolteaza de la varietatile pe care dorim sa le inmultim lastarii si se realizeaza altoirea:

·         se dezgoleste coletul plantei (partea lemnoasa, de culoare maro, de langa radacina);

·         lastarii pe care ii folosim la altoit trebuie sa provina din plante care si-au incheiat ciclul de inflorire;

·         pentru altoit se va folosi un cutit special, cu care se va face o taietura in forma de “T” pe coletul macesului;

·         Vom taia apoi un ochi (denumit si grefa) de pe lastarul recoltat si il vom introduce in incizia efectuata in prealabil. Mugurele (ochiul) trebuie sa fie plasat in mijlocul inciziei. In cazul in care odata cu ochiul ati recoltat si fasie lemnoasa, aceasta va fi indepartata inainte de plasarea ochiului in incizia macesului. Partea de sus si de jos a ochiului se leaga apoi cu o ata speciala (se recomanda folosirea unui tip de ata care se rupe singura dupa un timp);

·         Planta se musuroieste apoi si se lasa asa peste iarna;

·         In primavara urmatoare se indeparteaza musuroiul si se verifica daca altoirea a reusit: daca mugurele are culoarea verde, atunci inseamna ca altoirea a avut succes; daca are culoarea maronie inseamna ca s-a uscat. Tot acum se taie partea salbatica a macesului, aflata deasupra altoiului. Chiar daca altoirea a reusit, pe parcursul primului an va fi nevoie sa indepartati lastarii salbatici care cel mai probabil se vor forma.

Indiferent de metoda de inmultire la care ai optat, cu siguranta vei avea trandafiri frumosi, daca ii ingrijesti cu drag. 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Alina Buhna

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea