Gradina

#plante #iluminat #tendinte #gradina #pietris #sculpturi

Expertul Acasa.ro, arhitect peisagist Alexandru Gheorghe: Tendinte in designul gradinilor in 2013 (partea a II-a)

Unul din principiile pe care imi bazez designul este faptul ca o gradina trebuie sa vorbeasca despre cei care o locuiesc, trebuie sa aiba putin din personalitatea lor, prin urmare fie ca ne inspiram dintr-un stil sau altul, fie ca urmam tendintele internationale, rezultatul este de preferat, sa fie o gradina cu identitate unica. Prin urmare am ales sa fac o lista de 10 tendinte ce merita luate in calcul pentru viitoarea gradina, tendinte ce tin atat de estetic, cat si de functional. 

Cu toate ca nu sunt cel mai mare fan al previziunilor sau ideii de trend, nu pot igora faptul ca exista o majoritate care duce intr-o directie sau alta, ce anume este contemporan si in trend, in designul gradinilor.

In Romania, directia designului gradinii este de multe ori ghidat de client, prin proiectiile pe care le face asupra viitoarei gradini. Ceea ce nu este corect sau gresit, dar in calitate de arhitect peisagist pot spune ca in ultimii cinci ani au dominat gradinile cu inspiratie mediteraneeana, gradinile in stilul celor englezesti si evident cele ce vor a fi gradini japoneze.

Arborii sempervirescenti

 Arborii sempervirescenti incep sa para mai putin solicitati in favoarea celor foiosi si nu inteleg de ce nu s-a intamplat acest lucru mai devreme.

Coniferele sunt plante extraordinare, dar nu in orice gradina. Nu sunt usor de asociat cu alte plante sau cu mediul inconjurator, indeosebi cand vorbim despre gradini in zone lipsite de denivelari sau vecinatati deluroase/muntoase.

Sursa foto: rasadnikmanojlovic.com

Arborii foiosi cu schimbatorul aspect primesc atentia meritata, deoarece dau o personalitate puternica gradinii si o lasa sa comunice natural anotimpurile. Pe scurt, gradinia prinde glas.

Ca arhtiect peisagist, sper sa vad tot mai multi arbori autohtoni utilizati in designul gradinilor, in mod original si inteligent.

Mi-ar placea sa fac o lista a acestor arbori dar este mai simplu sa amintesc faptul ca sunt foarte multe specii ornamentale in Romania, ramane doar imaginatia "sa-si faca de cap".

Iluminatul

Iluminatul eficient si economic in gradina transforma spatiul exterior si il face accesibil activitatilor 24 ore.

Mai multa atentie pentru iluminatul cu led, iluminatul decorativ si ambiental asupra structurilor, elementelor acvatice si a grupurilor masive de plante, alaturi de sisteme eficiente in costuri si putere de ilumat vor da o noua semnificatie designului de gradini, facilitand introducerea de noi functiuni si activitati in aer liber.

Sursa foto: thelightgarden.co.uk

Un exemplu anterior poate fi chiar un cinema in aer liber sau iluminatul unui joc de apa ce poate fi observat de pe terasa de lounge. In final cui nu-i plac serile racoroase de vara, o piscina iluminata nocturn si linistea unei gradini?

 Sculptura si instalatiile artistice

Arta vizuala in gradina poate deveni o tendinta in acest an si in urmatorii ani.

Sculptura si instalatiile artistice sunt centre de interes spectaculoase, deschizatoare de discutii si fara indoiala o sanatoasa hrana culturala. Aici nu ma refer in vreun fel la utilizarea piticilor sau a carului alegoric cu muscate, care sper sa "piarda teren" in urmatoarea perioada.

Ma refer la sculpturi rond bos sau basoreliefuri, moderne sau clasice, in functie de stilul gradinii, realizate de artisti autohtoni, iar de acestia sigur nu ducem lipsa.

Metalul primeste multa atentie in randul designerilor de gradini de ceva vreme, dar ramane in top. Otelul ruginiu numit Corten, ce poate aduce o pata excelenta de culoare intr-o gradina, indeplinind in acelas timp rolul decorativ al unei sculpturi si rolul funcitonal al unui zid de sprijin, de exemplu.

Sursa foto: b2binformation.blogspot.ro

Reinventarea gradinilor de interior

Clasicele ghivece pe pervaz si pe holul unei cladiri pot deveni isorie in fata noilor tendinte de reinventare a designului verde al interioarelor.

Spatiul verde la interior sau prezenta plantelor, in general, reprezinta un aspect important din estetica si atmosfera unui spatiu in care avem diferite activitati.

Fie ca vorbim de casa, locul de munca sau o institutie publica, prezenta plantelor sunt foarte importante pentru dispozitia celor aflati in aceste spatii, pentru relaxare si contactul necesar cu natura.

Intr-un birou, plantele pot avea un efect incredibil, sau intr-o camera de negociere. Nu mai vorbim despre institutii in care sunt cozi interminabile, tensiuni si nervozitate.

Reinventarea spatiului verde la interior prin pereti verzi, gradini verticale, plante aromatice sau chiar arbori de talie mica, sisteme originale de minigradini suspendate si chiar picturi cu plante reprezinta o mica revolutie.

In acest domeniu sunt foarte implicat, si ma bucur sa spun ca fac parte dintr-o echipa ce aduce si in Romania aceasta mica revolutie.

Sursa foto: interiorplantsinc.com

Gradini cu intretinere minima

Nu pare nou, nu pare o tendinta, dar timpul i-a determinat pe proprietarii gradinilor deja amenajate sa solicite designul sau regandirea gradinii pentru a nu solicita atat de multa atentie pentru ingrijire si atat de multa cheltuiala in final.

Designul unei gradini este si o proiectie pe viitor a gradinii, a implicarii noastre active sau pasive in viata plantelor si a designului in general.

Ca peisagist imi doresc de la beneficiari sa aprecieze tot mai mult ideea de irigare prin picurare, pastrarea zonelor de peluza ca elemente clar definite si conturarea zonelor mai putin accesibile fizic sau vizual dintr-o gradina, cu alte sisteme sau plante.

Personal, nu utilizez scoarta de copac in designul gradinilor, dar poate fi o solutie pentru zonele de sub arbori si arbusti, unde este practic imposibil de tuns gazonul, iar umbra poate face dificila cresterea la potential maxim estetic al acestor plante.

Sugerez pentru aceste zone utilizarea unui pietris decorativ alaturi de o patura de geotextil ce impiedica aparitia plantelor daunatoare, retine apa si impiedica evaporarea rapida, permite instalarea unui sistem de irigare prin picurare fara a fi vizibil, si poate fi atasat altor suprafete asociate cu diverse functiuni, astfel avand o coerenta in design.

Sursa foto: christinewilkie.co.uk

Tendinte sau nu, necesitatea unui design inteligent si cu personalitate este fara indoiala necesar. Cautati si descoperiti cum este gradina dumneavoastra de vis. Creati o imagine de ansamblu si comunicati ideile arhitectului peisagist ce se ocupa de gradina dumneavoastra, apoi vine si randul tendintelor. Relaxare placuta va doresc alaturi de primavara mult asteptata. 

Date de contact: 

Arhitect Peisagist Alexandru Gheorghe

Tel. 0723026284

www.arhitectpeisagist.blogspot.com

www.amenjarigradini.blogspot.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Arhitect Alexandru Gheorghe

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea