Financiar

#imprumut #card de credit #cheltuieli #responsabilitati financiare #bani adolescenti

Expertul Acasa.ro, Cosmina Marinescu: Libertatea de la 18 ani vine si cu responsabilitati financiare

Probabil prima lectie pe care un adolescent de 18 ani trebuie sa o invete este ca parintii nu il vor putea sustine financiar pentru totdeauna. O tin minte si acum pe profesoara mea de franceza din liceu care ne spunea deseori ca francezii isi lasa copiii complet independenti atunci cand acestia implinesc 18 ani si ii invata, astfel,ca trebuie sa inceapa sa se descurce singuri si sa-si gestioneze mai eficient banutii.

 

Invatarea acestui principiu nu trebuie sa se faca neaparat foarte radical, insa este necesar ca ai nostri copii sa realizeze ca libertatea pe care o aduce aceasta varsta vine si cu niste responsabilitati financiare. Stabiliti de la inceput o suma de bani pe care le-o veti furniza lunar copiilor si avertizati-i ca trebuie sa-si coordoneze foarte atent costurile pentru a nu cheltui toti banii in primele saptamani. Specificati ce cheltuieli acopera acesti bani pe care ii veti da si avertizati-i ca trebuie sa se gandeasca foarte bine care sunt nevoile lor adevarate, mai ales atunci cand copii vor sa locuiasca singuri.

 

Incurajati-i chiar sa-si monitorizeze constant cheltuielile in scris, deoarece simpla activitate de a scrie fiecare lucru pe care il platesti te face sa te gandesti de doua ori inainte sa mai cheltui niste bani. Un carnet special, o foaie de calcul sau unul dintre multele site-uri web construite special pentru acest lucru ii vor ajuta pe copii sa-si controleze mai bine finantele.

 

Ii facem copilului un card de credit?

Atunci cand copiii intra la facultate, multi parinti aleg varianta cardului de credit pentru ca e mai usor pentru studenti sa-si scoata de pe card atatia bani cati au nevoie. Insa platile facute la sfarsit de luna pentru a acoperi cardul de credit sunt de multe ori de speriat. Un tanar de 18 ani nu trebuie sa aiba fonduri nelimitate la dispozitie, pentru ca astfel isi va cumpara toate lucrurile pe care si le va dori si nu va sti sa-si prioritizeze cheltuielile. Este foarte usor sa intri in datorii cu un card de credit, iar copilul trebuie sa inteleaga ca acest lucru ii poate face mai dificila ulterior, sa zicem, incercarea de a obtine un imprumut bancar, cumpararea unei case sau chiar obtinerea unui loc de munca. De aceea, este important ca in cazul in care alegeti totusi sa-i oferiti copilului un card de credit, sa-i explicati aceste lucruri si chiar sa faceti un plan de plata la care sa contribuie si el. Astfel, ii veti arata ca il considerati o persoana matura si ca vreti sa il implicati in deciziile majore ale familiei.

Date de contact:

Cosmina Marinescu

Director de Operatiuni KRUK Romania
E-mail:
info@kruk.com.ro
Tel./fax: 031/ 413 20 00
Web: vestibune1.ro.kruk.eu

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea