Financiar

#contributii angajati contracte part-time #contacte part-time

Expertul Acasa.ro, Coca Maria Miorica, economist: Ce se intampla cu salariatii part-time de luna aceasta. Tot ce trebuie sa stii

Incepand cu 1 august 2017 angajatorii care au salariati cu contracte de munca part-time vor trebui sa scoata mai multi bani din caseria unitatii pentru a plati contributiile majorate conform OUG. 4/2017.

Ordonanta prevede ca toate societatiile care isi desfasoara activitatea cu salariati part-time care au un venit sub nivelul salariului minim pe economie si nu au alte surse salariale sa ajunga la 1.450 de lei vor fi nevoite sa achite contributia la pensii (CAS) si contributia la sanatate (CASS) a societatii raportate la 1.450 de lei. Practic majorarea se refera doar la cele doua contributii nu si la celalalte datorate de societate, angajatii nefiind influentati cu nimic din punct de vedere al taxarii.

La nivel national au fost identificate 500.000 de contracte part-time din care 370.000 integral part-time fara alte surse de venit drept urmare masura se doreste a descuraja munca la “gri”, insa majoritatea specialistilor se tem ca, de fapt, se va obtine exact reversul dorit deoarece masura nu prevede exceptii pentru profesii care nu necesita program full time (juristi, economisti, agenti de curatenie, IT-isti etc).

Concret va supunem atentiei un model de calcul a diferentelor pe care angajatorul este nevoit sa le plateasca in plus raportat la durata contractului de munca.

De astfel se poate observa ca diferentele de crestere sunt substantiale impovarand fiscal si mai mult societatiile care vor fi nevoite sa aplice aceste contributii din 1 august 2017 pe care le vor declara si plati pana in 25 septembrie 2017.

Per ansambru diagrama de mai jos prezinta grafic cum arata la momentul actual nivelul de salarizare din Romania atat din punct de vedere al societatii, cat si al salariatului.

Din fericire, ordonanta prezinta si cateva exceptii care nu vor aplica cotele majorate si care se vor dovedi cu acte justificative compartimentului de Resurse Umane. Drept urmare sunt scutiti de aplicarea acestei ordonante urmatoarele categorii de salariati:

  • Salariatii care realizeaza venituri lunare cumulate si din alte surse de minim 1.450 de lei luna;

  • Elevii, studentii cu varsta de pana la 26 de ani, aflati intr-o forma de scolarizare precum si ucenici in varsta de pana la 18 de ani;
  • Persoanele cu dizabilitati carora prin lege li se recunoaste posibilitatea de a lucra sub opt ore pe zi;
  • Pensionari pentru limita de varsta din sistemul public de pensii precum și cei care cumuleaza pensia pentru limita de varsta din sistemul public de pensii cu orice alta pensie stabilita intr-un sistem de pensii neintegrat sistemului public de pensii.

Daca aceasta masura va atrage 190 de milioane de lei la buget precum au calculat reprezentantii Guvernului si se va dovedi un succes prin mentinerea numarului actual de contracte de munca part-time sau un insucces prin scaderea numarului de contracte si implicit cresterea muncii la negru vom vedea la bilantul sfarsitului de an daca specialistii nealocandu-i o mare prezumtie de succes au avut dreptate.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Coca Maria Miorica

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea