Financiar

#contraventie #contestare contraventie #proces-verbal contraventie # plangeri contraventionale

Expertul Acasa.ro Andrei Barbulescu, avocat: Reguli esentiale ce trebuiesc urmate in procedura de contestare a unui proces-verbal de contraventie

Contestarea unui proces-verbal de contraventie se poate face in termen de 15 zile de cand acesta v-a fost comunicat la judecatoria de pe raza localitatii unde a fost savarsita contraventia, insa, in cazul in care ati semnat procesul-verbal pentru luare la cunostinta, termenul curge din momentul intocmirii sale.
 

Potrivit dispozitiilor retinute in cuprinsul art. 19 din OUG nr. 80/2013 privind taxele judiciare de timbru, plangerile contraventionale trebuiesc timbrate cu o suma in cuantum fix, de 20 lei, indiferent de valoarea sanctiunii aplicabila prin procesul-verbal contestat. Sub acest aspect, trebuie avut in vedere faptul ca neindeplinirea obligatiei de acoperire a timbrajului poate conduce la anularea cererii pe care ati formulat-o.

In cazul in care alegeti sa nu contestati un proces-verbal prin care ati fost sanctionat sau omiteti sa procedati la atacarea lui in instanta, inauntrul termenului legal de 15 zile, trebuie sa stiti ca acesta constituie titlu executoriu, fara nicio alta formalitate, institutia emitenta putand sa procedeze la punerea sa in executare.

In esenta, contestarea unui proces-verbal sanctionator se poate face din prisma a doua aspecte ce vizeaza, pe de o parte, legalitatea actului, iar, pe de alta parte, temeinicia sa. Cu privire la chestiunile de legalitate a procesului-verbal, care, de altfel, se pot verifica si din oficiu, de catre instanta de judecata, dispozitiile art. 16 alin. 1 din OG 2/2001 impun obligativitatea ca actul sanctionator sa cuprinda:
 

  • data si locul unde este incheiat;
  • numele, prenumele, calitatea si institutia din care face parte agentul constatator;
  • datele personale din actul de identitate, inclusiv codul numeric personal, ocupatia si locul de munca ale contravenientului;
  • descrierea faptei contraventionale cu indicarea datei, orei si locului in care a fost savarsita, precum si aratarea tuturor imprejurarilor ce pot servi la aprecierea gravitatii faptei si la evaluarea eventualelor pagube pricinuite;
  • indicarea actului normativ prin care se stabileste si se sanctioneaza contraventia;
  • indicarea societatii de asigurari, in situatia in care fapta a avut ca urmare producerea unui accident de circulatie;
  • posibilitatea achitarii in termen de 48 de ore a jumatate din minimul amenzii prevazute de actul normativ, daca acesta prevede o asemenea posibilitate;
  • termenul de exercitare a caii de atac si organul la care se depune plangerea.


Sub aspectul temeiniciei sale, aveti posibilitatea legala sa dezvoltati in motivarea plangerii chestiuni de fond, daca acestea exista, prin care sa sesizati instantei de judecata, faptul ca situatia retinuta in procesul-verbal prin care ati fost sanctionati si care a stat la baza aplicarii sanctiunii este diferita de cea reala.

Nimeni nu va impiedica sa faceti anumite aprecieri personale asupra imprejurarilor in care s-a consumat evenimentul, sa invocati anumite ipoteze ce tin sa inlature caracterul contraventional al faptei dumneavoastra, insa trebuie sa aveti in vedere faptul ca toate aceste sustineri, pentru a avea legitimitate,
trebuiesc probate in fata instantei de judecata.

In functie de gravitatea faptei, aveti si posibilitatea de a solicita instantei aplicarea disp. art. 7 din OG 2/2001, in sensul inlocuirii sanctiunii amenzii contraventionale cu avertismentul scris, situatie in care, prin hotarare, veti primi recomandarea de a respecta pe viitor dispozitiile legale.

Dosarul cauzei, pe care urmeaza sa il inregistrati la instanta, ar trebui sa includa, in afara de plangerea propiru-zisa, semnata personal si o copie lizibila a procesului-verbal de constatare a contraventiei, precum si o alte documente pe care le considerati a fi utile solutionarii cauzei.

Potrivit dispozitiilor procedurale in materie, pe parcursul derularii procesului aveti posibilitatea legala de a solicita probe in fata instantei de judecata, puteti audia martori daca va este incuviintata in prealabil o astfel de proba, iar pana la inchiderea dezbaterilor puteti depune in mod neingradit toate inscrisurile pe care le detineti si pe care le considerati utile sa va sprijine apararile formulate.

In situatia in care decideti sa nu va prezentati personal pentru sustinerea plangerii pe care ati formulat-o si nu aveti un aparator/avocat in masura sa va reprezinte interesele in proces, trebuie sa solicitati judecarea cauzei in lipsa dumneavoastra, caz in care instanta se va pronunta si va da solutia exclusiv in baza actelor care le-ati depus la dosar.

Este important a se avea in vedere faptul ca promovarea unuei plangeri contraventionale suspenda de drept orice fel executare a actului contestat, pana la solutionarea sa definitiva, ceea ce presupune ca sanctiunile ce v-au fost aplicate - amenda contraventionala cumulata sau nu cu alte sanctiuni complementare, raman temporar fara eficacitate.

Date de contact:
Cabinet Avocat Barbulescu Andrei
Tel.: 0720.038212, 0731.30.79.70
Fax: 0238.712.977
E-mail: avocatbarbulescu@gmail.com
Sediu principal: Bucuresti, Bd Ghe. Sincai nr. 9, bl. 3, sc. C, ap. 15, Sect. 4
Sediu secundar: Buzau, Str. Ana Ipatescu nr. 2.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Andrei Barbulescu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea