Familie & Relatii

#despartire #cuplu #dependenta #abandon #teama de abandon #pretexte #anxietate de separare

Expertul Acasa.ro psihologul Keren Rosner: Teama de a fi parasit de partener sau anxietatea de separare

Din cauza fricii de a-si pierde partenerul, multe persoane ajung sa il “stranguleze “ pe celalalt. Este foarte dificil de a gestiona o relatie atunci cand unul dintre parteneri traieste in mod constant teama ca va fi parasit. Cand temerile, uneori naturale de altfel, ies de sub control, acest tip de persoane ar trebui sa inteleaga ca, vorbind frecvent despre plecare, isi indeamna partenerii sau sa duca la indeplinire temerile lor.

Sunt cazuri in care persoanele vin la cabinetul meu invocand o anxietate, descrisa ca disconfort fizic aproape constant: presiune abdominala, senzatia de nod in gat sau neliniste, mai ales cand sunt singure, adica nu se afla partenerul in jurul lor.

Se straduiesc sa ramana cat mai mult in preajma partenerului, gasind tot felul de pretexte pentru a fi impreuna.

La sfarsit, celalalt se simte sufocat, incearca sa-i gaseasca activitati care sa nu-l includa, dar cel plin de teama nu se simte in stare sa anuleze acest cerc vicios.

Anxietatea de separare sau, mai familiar, anxietate de abandon este frica de a nu fi parasit de cineva drag.

Poate sa apara la orice varsta si are un potential ridicat de deteriorare a relatiilor si provoaca tulburari. Cat timp pastreaza simturile intr-o stare de confuzie si cauzeaza anxietate in viata noastra ca adulti are potential daunator.

Cand apare la o varsta inaintata si la intensitate mare, cand pericliteaza relatia este intr-adevar o problema si este nevoie imperios sa fie rezolvata.

Fiecare dintre noi avem uneori tendinta sa ne gandim la abandon sau chiar sa ni-l imaginam. Exemplul cel mai frecvent este atunci cand iti suni partenerul si el nu raspunde. Cate ganduri nu ne pot trece prin minte?! Mai ales daca este o relatie relativ noua, posibilele ganduri sunt ca totul s-a terminat, ca partenerul nu mai vrea sa ramana in relatie, ca ne evita.

Antidotul il avem noi insine

Persoanele care sufera de anxietate de separare pot experimenta o teama de necontrolat cand unei actiuni oarecare ii dau o conotatie de respingere si imediat apare gandul abandonului. Aceasta teama poate sa fie transpusa ca o dependenta excesiva sau din frica sa nu fie parasiti, parasesc ei primii inainte ca celalalt sa actioneze.

Ei simt ca nu pot rezolva singuri situatia, ci doar cu ajutorul partenerului, cerand permanent confirmari ale devotamentului, interesului, prezentei lui.

De fapt, este doar problema individuala pe care trebuie singur sa o rezolvi. Chiar daca acel sentiment pare mai puternic decat tine, paradoxal in tine este si “antidotul”.

Unii oameni cred ca, daca sunt parasiti, pot muri de durere. In acest caz, o femeie se teme ca barbatul sau o va parasi va face totul sa nu se intample, chiar daca poate nici nu este convinsa rational ca el este pentru ea cea mai buna alegere. Este o inrobire din teama. Atunci femeia poate sa aiba relatii sexuale pe care nu le doreste, este de acord cu fiecare decizie a partenerului, este receptiva si disponibila pentru celalalt, gata sa indeplineasca toate asteptarile.

Partenerul poate sa aiba in acest caz senzatia ca nu stie cine sta in fata lui. Frica poate sa-i piarda identitatea in relatie, aceste persoane fiind dispuse sa plateasca un pret extrem pentru un sentiment de securitate.

Rezultatul este foarte dureros pentru partener, de fapt nu stie cine este cu el. Chiar daca anxiosul nu actioneaza conform temerilor lui, el transfera in mod ascuns, implicit ceea ce simte, si celalalt poate percepe, uneori poate crea o dinamica tensionata intre cei doi, care nu permite spatiul natural de care fiecare are nevoie.

Parasesc, ca sa nu fie parasiti

Oamenii care se tem sa nu fie abandonati transmit un mesaj ca acestia sunt intr-adevar greu de suportat, isi conving partenerii ca merita sa fie abandonati, sa plece, astfel autoprofetia lor se indeplineasca. Ei actioneaza contrar dorintei lor, uneori adoptand o logica inversa. Pentru a preveni abandonul, ei intra inconstient in relatii care nu sunt interesante sau potrivite, astfel incat sa initieze primii despartirea. El este cel care il lasa pe partener tocmai din ingrijorarea ca el ar putea fi parasit.

Efectele secundare anxietatii cu privire la relatie pot fi exprimate prin: anxietate generalizata, depresie, stima scazuta de sine, lipsa de incredere in sine, agresivitate, apatie, retragere si instrainare, repercusiuni asupra pozitiei in cadrul relatiei.

Este important sa se inteleaga ca un tratament adevarat si temeinic este o terapie care vizeaza dificultatile emotionale de baza, nu doar problemele de suprafata. O terapie care se adreseaza anxietatii, apoi terapie pentru intarirea increderii in propria persoana, autocunoasterea pot restabili relatia de cuplu in termeni sanatosi, si duce la realizari care vizeaza propria persoana fara teama caesti capabil sa faci lucruri doar atunci cand esti sprijinit. 

Daca traiesti aceasta emotie si nu te-ai intrebat pana acum: de ce ? este cazul sa iti dai raspunsuri!

Keren Rosner

Psiholog, psihoterapeut

//www.mentarex.ro/

Telefon: 0723 495380

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Keren Rosner

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea