Familie & Relatii

#iubire #casatorie #relatie #viata de cuplu #expert acasa.ro

Psihologul Acasa.ro, Lavinia Albescu: Cum treci de problemele din primii ani de casnicie

Casnicia este o relatie complexa, implica sa inveti sa fii cu celalalt si sa fii singur in acelasi timp, sa delegi si in acelasi timp sa iti asumi responsabilitati, ceea ce aduce cu sine si nevoi pe care partenerii se asteapta sa fie satisfacute in si prin casnicie, altfel apar frustrarile.

 

Fragilitatea primilor ani de casnicie este data de dificultatea in a obtine si mentine aceasta intimidate, de aceea in ultimul timp multe casnicii iau sfarsit in primii 5 ani. Primul an se dovedeste a fi cel mai dificil datorita procesului de adaptare.

Probleme si solutii:


1. Devotamentul pentru celalalt (cat de mult valorizeaza cei doi relatia si cat de mult isi doresc sa continue); Solutia este comunicarea si prin implicarea celor doi in cat mai multe activitati de cuplu.

2. Sentimentele pentru celalalt (dragoste, respect); Solutia: Identificarea raspunsurilor la intrebari precum „Ce simti pentru mine?”, „Ce simt pentru tine?”, „Ce vrei sa fac pentru tine?”, „De ce ai nevoie?”.

3. Comunicarea nu trebuie vazuta ca o solutie, ca ceva ce salveaza casnicia cu probleme, ci ca un instrument; Adesea auzim “Ar trebui sa stie ce vrea sau ce simt”, dar partenerul nu ne citeste gandurile, iar confuzia nu duce decat la frustrare.

4. Rezolvarea conflictelor si compromisurile (capacitatea de a recunoaste si accepta neintelegerile, si de a gasi o varianta convenabila ambelor parti); In general o problema nu are doar doua variante de raspuns, Ce altceva pot face?

5. Contractul (asteptarile implicite si explicite, intelegerile stabilite): „Ce asteptari ai de la mine?”. Atentie mare si la felul in care se face trecerea de la familia de provenienta la noua familie, care are alte contracte deci alte reguli.

6. Noua identitate (noul rol pe care il asuma cel casatorit); De la parinti invatam ce inseamna rolul de sot, sotie, mama, tata; insa tot asa invata si ce sa nu facem, Care sunt limitele fiecaruia?, Ce are fiecare de facut?

7. Dinamica sexuala; comunicarea, sentimentul de intimidate, autocunoasterea si cunoasterea partenerului – „Ce vrea el?”, „Ce vreau eu?”, „Ce iti doresti de la mine?”, „Cum te simti?”.

Lavinia Albescu
//www.reshapeyourlifecounseling.com
E-mail: lavinia@reshapeyourlifecounseling.com
Telefon: 0762175170
Cabinet: Str. Sf. Apostoli Petru si Pavel Nr.15, Timisoara

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
lavinia