Familie & Relatii

#despartire #divort #nesiguranta #viata dupa despartire

Expertul Acasa.ro, Sofia Dumitriu: Exista viata dupa El/Ea?

Cand o relatie se termina, toate apele par a avea culoarea inecului, in traditia metaforelor lui Cioran. Disperarea vine si din imposibilitatea de a vedea un viitor in care vei putea fi fericit, ramanand blocat in contemplarea dramei emotionale. Exista insa viata dupa oricare El si Ea, exista frumusete si revenire din orice dezastru romantic. Pentru ca dragostea este inevitabila, pentru ca dragostea, vine, intotdeauna, cand nu ramai blocat in trecut. 

Ultimele cercetari realizate in laboratoarele vietii vin sa confirme: da, exista viata dupa El/Ea!

Cunosc dezastrul sufletesc pe care sfarsitul unei relatii il aduce. L-am trait in lacrimile omului din fata mea, in cautarea disperata de solutii si raspunsuri, asa cum l-am trait personal de asemeni.

Despartirile
iti rascolesc lumea si aduc cu ele o pleiada de sentimente dureroase si de nelinisti. Insa, chiar si in mijlocul tristetii si stresului unui divort sau despartiri, ai sansa de a invata din experienta si a creste intr-o fiinta mai puternica, mai inteleapta. Pentru ca nu ai decat doua optiuni: poti ramane o victima si contempla dezastrul emotional sau te poti adapta.

Vindecarea dupa despartire

De ce despartirile dor atat de mult, chiar daca relatia nu mai mergea? Despartirea e dureroasa pentru ca reprezinta pierderea, nu doar a partenerului, ci si a viselor impartasite si a angajamentelor comune.

Relatiile romantice
incep intodeauna pe un fond de asteptari marete si sperante de viitor. In dragoste, banalul este metamorfozat in maretie, iar imaginatia triumfa asupra ratiunii adeseori.

Despartirea anuleaza toata innobilarea, si transfigurarea resimtite si te coboara intr-o realitate arida din care a disparut orice icoana a viitorului, fiind inconjurat doar de fantomele trecutului.

Despartirea este o trambulina catre necunoscut, intr-un teritoriu neexplorat. Totul este frant: ritualul zilelor obisnuite, responsabilitatile, caminul, relatiile cu prietenii comuni sau cu familia celuilalt, insesi identitatea ta.

O despartire aduce nesiguranta cu privire la viitor. Cum va fi viata fara partenerul tau? Vei gasi pe altcineva? Vei ramane singur? Aceste necunoscute par adeseori mai rele decat o relatie nefericita.

Reconstruirea vietii tale dupa o despartire e dificila. Este important sa stii si sa iti amintesti ca poti si ca iti vei reveni. Timpul este marele magician in acest proces. Vindecarea va veni spre tine in ritmul pe care actiunile tale il va da.

Fii bun cu tine insuti si permite-ti cateva lucruri esentiale

Accepta tumultul si sentimentele contradictorii care te vor coplesi. E firesc sa simti tristete, furie, anxietate, frustrare si confuzie – stari ce pot fi foarte intense. E posibil sa simti anxietate cu privire la viitor. Intelege insa ca aceste reactii se vor diminua in timp. Chiar daca relatia nu era sanatoasa, aventurarea in necunoscut te poate speria foarte tare.

Da-ti o pauza. De la a functiona la inaltimea parametrilor obisnuiti. E posibil sa nu mai ai acelasi randament la job sau sa intretii relatii cu cei apropiati la acelasi nivel. Acorda-ti timp sa te vindeci, sa iti regrupezi fortele si sa iti gasesti noi surse din care sa-ti extragi seva functionalitatii tale.

Nu te izola, nu trece prin aceasta etapa singur. Impartaseste-ti sentimentele cu prietenii si cu familia. Izolarea poate naste monstri: de tristete, de gandire negativa si obsesiva, de neliniste si singuratate ontologica. Ia-ti aliati pe cei dragi si fa-ti scut din sentimentele lor de sustinere si de dragoste.

Pierderile pe care o despartire le aduce sunt multiple

  • Pierderea parteneriatului si a experientelor impartasite - chiar daca nu au fost tot timpul fericite.
  • Pierderea suportului, fie financiar, intelectual, social sau emotional.
  • Pierderea sperantei, a planurilor si a viselor – pierdere ce poate fi chiar mai dureroasa decat pierderile ce tin de aspectele materiale, concrete.
Durerea acestor pierderi poate declansa o teama primordiala. Teama de aneantizare, frica de moarte, frica de pierdere a identitatii, frica de dezintegrare a obisnuintelor ce iti compuneau viata.

Specialistii in emotii au vesti incurajatoare insa: tindem sa supraestimam in general durerea pe care pierderea unui partener ne-o poate provoca. Desi iti este imposibil in acel moment sa iti imaginezi viata de dupa el/ea, statisticile arata ca totusi doar in poezii se moare din dragoste. In realitate, consolarea apare mult mai repede decat anticipam.

Este extrem de important sa iti poti imagina cum va fi viata ta atunci cand vei depasi acest moment, cand vei fi eliberat de trecut si inarmat sa iti reconstruiesti viata cu lectiile invatate.
 
Citeste mai multe sfaturi aici

Date de contact:

Sofia Dumitriu

psiholog

Telefon: 0727 490 830
Web: artdevivre.ro
E-mail: sofia@artdevivre.ro

Facebook.com/coaching.artdevivre

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Sofia Dumitriu

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea