Familie & Relatii

#magia sarbatorilor #Sarbatorile de Iarna #sarbatori

Expertul Acasa.ro, Simona Jeles, psihoterapeut: Sarbatorile, mai mult decat goana dupa cadouri si mancare

Suntem in ajun de Sarbatori si nu putem sa nu ne punem cateva intrebari cu privire la obiceiurile noastre, la lucrurile pe care ne simtim intr-un fel presati sa le facem acum dar nu si in alte perioade din an. Pentru cei mai multi Sarbatorile de iarna (ca si cele de primavara, de altfel) sunt despre vacanta, mancare buna si din belsug, petreceri si cadouri. Si Sarbatorile sunt si despre aceste lucruri, insa noi oamenii incurcam prioritatile.

De Craciun sa ne intoarcem la fundamente si principii

Craciunul ne reaminteste lucruri importante despre natura noastra umana, la care ar trebui sa ne gandim tot anul, an de an. Nu doar intr-o anume zi. Este prilejul ideal de a petrece timp de calitate cu cei dragi, de intoarcere la fundamente solide, de reelavaluare a principiilor dupa care traim. Este prilejul sa le vorbim celor mici ca in ziua de Craciun nu sarbatorim un Mos cu barba alba care aduce mereu cadouri. Ca de Craciun sarbatorim nasterea lui Isus. Ca toate acele daruri ar trebui sa fie ale sarbatoritului. Ca ele vin din mana parintilor care ne iubesc si vor sa vada zambete de bucurie pe chipurile noastre.

De Anul Nou sa privim cu optimism in viitor

Anul Nou ar trebui sa fie un prilej de bucurie. Dar cel mai adesea e un prilej de tristete. Dovada stau cazurile de depresie care se accentueaza ca intensitate si numar in preajma Sarbatorilor de Iarna. Oamenii nu mai stiu ce sa faca de Sarbatori. Risipesc bani, risipesc timp, risipesc eforturi - pentru nimic. Desigur ca bucuria e deplina cand masa e bogata si cei dragi sunt alaturi, dar poti fii bucuros si optimist si daca nu le ai. Sau daca lucrurile nu sunt chiar asa cum ti-ai planuit tu. Anul Nou e prilej de analiza a anului care a trecut. Una nepartinitoare, care sa ne ajute sa avem o viata mai buna in anul ce vine. Sa ne dam seama unde am gresit, in ce ne-am poticnit, care ne sunt vulnerabilitatile. Sa gandim, in sfarsit cu privire la vietile noastre asa cum poate in zilele obisnuite nu reusim. Si da, este despre reunire cu prietenii, este despre urari de bine si daruri facute din suflet. Este despre prietenie, optimism si planuri de folos.

O provocare

Problema e ca cel mai adesea oamenii refuza sa gandeasca, urmeaza modele sociale chiar si cand nu sunt de acord cu ele si apoi se mira ca nu le este bine. Haideti ca de data aceasta sa raspundem cu totii unei provocari: de data asta Sarbatorile vor fi Altfel. Cu mai multa tihna in suflet, cu mai mult simt gospodaresc si cu mai mult optimism pentru viitor. Ce ziceti? Spuneti DA?

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Simona Jeles

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea