Familie & Relatii

#nunta # organizare nunta #eticheta nunta #invitatii nunta #restaurant nunta

Expertul Acasa.ro, Ruxandra Lacatus: Reguli de bune maniere la nunta. Cele zece greseli pe care le comitem fara sa ne dam seama

Nunta este unul dintre cele mai frumoase, asteptate si, uneori, solicitante evenimente din viata unui cuplu. Oricat de meticulosi am fi, cu toata agitatia care se creeaza, fara sa ne dam seama, in calitate de organizatori, putem face cateva greseli care sa umbreasca din atmosfera specifica.
 

1. Alegerea unei zile mai putin convenabile

Deoarece meniul si chiria unei locatii au devenit din ce in ce mai scumpe, suntem tentati, de dragul reducerilor, sa alegem ca zi a desfasurarii nuntii ziua de vineri sau duminica, sambata fiind cea mai scumpa zi din saptamana pentru organizarea acesteia.

Daca ne dorim o anume locatie, iar bugetul nu ne permite sa organizam nunta in ziua de sambata, alegem ziua de duminica. Alegerea zilei de vineri forteaza invitatii sa isi ia o zi de concediu sau sa soseasca la nunta seara, dupa ora 20.00.

Daca ne programam nunta duminica, trebuie sa alegem o ora convenabila de incepere (de exemplu ora 14.00). Astfel, toti invitatii vor putea gusta din tortul servit la ora 22.00 si vor ajunge acasa la timp pentru a se odihni suficient pentru saptamana de lucru. Desigur, petrecerea va putea continua cu acei invitati bucurosi sa petreaca pana dimineata.

2. Lipsa de claritate in lansarea invitatiei

Exista membri ai familiei care trebuie, in general, invitati: unchi, matusi, verisori. Chiar daca exista rude cu care ne vizitam foarte rar, acestea trebuie invitate. Bunica cicalitoare si rece este totusi bunica noastra. Exista cel putin un motiv pentru care sa o tratam cu respect.

Regula „plus unu" se aplica in transmiterea invitatiilor. Persoanele casatorite, logodite sau despre care stim ca traiesc impreuna trebuie invitate impreuna, chiar daca noua nu ne-a fost inca prezentat partenerul lor de viata.


Trebuie sa ne asteptam ca persoanele cu copii sa vina insotite de acestia. Aflarea varstei este un plus, in sensul ca un copil de doi ani va manca din portia parintelui, dar unul de 16 ani va avea nevoie de propria portie de mancare. In alcatuirea listei de confirmari, trebuie sa intrebam fiecare persoana invitata de cate altele va fi insotita. De exemplu, se obisnuieste ca nasii sa aiba proprii invitati la nunta, iar numarul acestora trebuie cunoscut.

 

3. Comunicarea unei false ore de incepere a nuntii

Daca planuim ca dupa biserica sa participam la o sedinta foto in parc, ceea ce ar intarzia deplasarea la restaurant, trebuie sa anticipam corect ora sosirii noastre la locatie si aceasta trebuie inscrisa in invitatie.

Daca planuim sa ne facem intrarea grandioasa in sala la ora 20.00, nu inscriem o alta ora in invitatie.

Daca obiceiul locului presupune ca toti invitatii sa se adune in curte si abia apoi alaiul sa intre in restaurant, nu lasati invitatii sositi la timp sa transpire, mai mult de 15 minute, in curte. Este posibil sa fie prea cald, prea frig sau sa nu fie suficiente banci pe care acestia sa se aseze. Doamnele cu tocuri vor obosi, vor transpira, iar seara va fi compromisa.

Persoanele punctuale nu trebuie lasate sa astepte.

4. Imprimarea destinatarului pe plic

Chiar daca nu am avut nota zece la caligrafie, efortul nostru de a scrie de mana numele fiecarui invitat (familie, cuplu etc.) va fi apreciat.

5. Crearea confuziei ca invitatii au acces nelimitat la Open-bar

Ideal este sa oferim acces la toate tipurile de bauturi disponibile la barul din locatia respectiva, fara ca invitatii sa plateasca separat. Daca bugetul nu ne permite, este obligatoriu ca aceasta informatie sa fie inscrisa in meniu (de exemplu Bauturi: Martini/Whiskey de bun venit, bere si vin).

6. Cerem ospatarilor sa amane ora de servire a antreurilor

Oaspetii care au sosit la timp, cei care ne-au fost alaturi inca de la biserica nu trebuie pedepsiti din cauza invitatilor care intarzie. Poate ca cei dintai au sarit peste masa de pranz, iar intarzierea primului fel de mancare le va crea slabiciune, probleme temporare de sanatate.

7. Ignorarea nevoilor furnizorilor

Chiar daca serviciile cameramanului, fotografului si orchestrei sunt platite, trebuie sa le oferim si acestora de mancare. Fie negociem cu reducerea tarifului perceput cu suma necesara achitarii mancarii, fie le oferim, din partea noastra, acelasi meniu. Si acestia sunt oameni.

8. Nu alocam timp salutarii fiecarui oaspete

Fie organizam o linie de primire (mirii, nasii si/sau parintii), fie trecem pe la fiecare masa in timpul nuntii, adresand cuvinte calde, multumiri, fiecarui invitat.

Afirmatii de genul „Cine vrea sa ne vada sa pofteasca pe ringul de dans” sunt total nepotrivite.

9. Strigam darul de nunta

La nuntile ortodoxe si catolice se obisnuieste ca invitatii sa ofere mirilor plicuri cu bani. Anuntarea cu voce tare a sumei de bani primite de la fiecare invitat este un obicei urat, nepoliticos, deoarece are ca unic scop fortarea invitatilor de a mari suma de bani oferita.

10. Oprim muzica

Chiar daca la restaurant au mai ramas doar cinci invitati care se simt bine, nu ne este permis sa oprim muzica, anuntand sfarsitul petrecerii. Este un obicei urat, care transmite un unic mesaj „am luat banii, suntem obositi, iar cei cinci chiar nu conteaza”.

Date de contact
Ruxandra Lacatus
E-mail:
ruxandra.lacatus@euprotocol.com
Web: www.euprotocol.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ruxandra Lacatus

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea