Familie & Relatii

#masturbare #beneficii masturbare #mituri masturbare

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Ionut Ghiugan: Mituri despre masturbare

Sexualitatea desi este de cele mai multe ori un subiect tabu, are un rol extrem de important in mentinerea unui echilibru interior, a starii de sanatate, atat din punct de vedere fizic, cat si psihologic. Cand vine vorba despre masturbare parerile sunt pro si contra. Sunt argumente care sustin ca este ceva normal, asa cum sunt si persoane care cred ca a te masturba echivaleaza cu a fi bolnav. Este totusi greu de crezut ca in acest secol al informatiei, anumite aspecte normale ale sexualitatii sunt  intelese si interpretate gresit.

 

Mituri despre masturbare

Din cele mai vechi timpuri, masturbarea a fost privita ca un comportament nociv cu consecinte negative in plan fizic, mental si moral. Traditia crestina, in general a condamnat acest comportament, considerandu-l un mare pacat, pentru ca afecteaza si perturba actul de procreatie.  In secolul trecut, masturbarea era considerata o cauza pentru depresie, epilepsie, tuberculoza, orbire, nebunie, sterilitate si moartea timpurie. In zilele noastre, din nefericire s-au pastrat multe credinte false si nefondate legata de masturbare, desi stiinta a demonstrat ca multe din aceste mituri sunt nocive si nefondate.

Masturbarea:

  • nu conduce la orbire;
  • nu opreste cresterea si dezvoltarea normala a organismului;
  • nu face organelor sexuale sa creasca sau sa-si modifice culoarea, textura sau aspectul;
  • nu provoaca infertilitate sau impotenta;
  • nu provoca raniri sau vatamari;
  • nu conduce la boli psihice sau instabilitate psihica;
  • nu conduce la homosexualitate

 

Masturbarea si educatia de acasa

 

Incepand cu primii ani de viata, atingerea organelor genitale de catre copii este ceva normal, este un gest de explorare si descoperire a corpului, a propriilor senzatii. In aceasta etapa parintii trebuie sa manifeste intelegere fata de copil si sa reorieteze atentia acestuia catre alte activitati sau comportmente, fara a  utiliza constrangerea sau pedeapsa fizica. In urmatoarele etape ale vietii, copilul devine foarte interesat de diferenta dintre sexe, modul cum functioneaza propriul sau organ sexual si modul cum se fac copiii. La pubertate masturbarea este strans legata de functionarea normala a glandelor si organelor sexuale, atat pentru baieti, cat si pentru fete. Este preludiul inceperii vietii sexuale, al pregatirii pentru debutul ei. Inceperea vietii sexuale nu inseamna si incetarea actelor masturbatorii, ci uneori chiar cresterea frecventei lor, datorate atat amintirilor, cat si fanteziilor.

In toate aceaste perioade parintii joaca un rol decisiv in educatia sexuala, in interiorizarea normelor si conduitelor morale legate de comportamnentele sexuale, iar comunicare si oferirea de informatii copilului, potrivit varstei sale, este esentiala. Daca ignoram aceste aspecte normale ale dezvoltarii noastre sau utilizam emotii negative atunci cand abordam aceste teme (agresivitate, frica, rusine, culpabilizare), construim pentru viitorul adult un set de credinte si asteptari negative care vor afecta, in timp, modul cum va percepe propria sexualitate, precum si comportamentul sau sexual in relatia de cuplu.

In viata unui cuplu, fie casatorit, fie ca functioneaza doar ca parteneri stabili, apar si episoade sau perioade in care frecventa masturbarii creste. Acest lucru poate fi datorat diminuarii vietii sexuale, absentei partenerului/partenerei, existentei unei pauze in relatie, a unei sarcini, a unei probleme medicale a partenerului sau partenerei, fie redescoperirii propriului corp, dupa o perioada stresanta sau traumatica.

Cand masturbarea este o problema

In functie de etapa de varsta si dezvoltare, masturbarea  practicata in exces si o perioada lunga de timp, poate influenta negativ:

  • Propria imagini de sine. O astfel de persoana dezvolta o imagine negativa de sine, se retrage, refuza relatiile directe.
  • Raporturile sexuale. Persoana in cauza dezvolta hiperemotivitate si anxietate de performanta. Aceste trasaturi pot deveni o constanta a personalitatii sale si in acest context, persoana nu va avea o viata sexuala implinita.Vor aparea probleme in viata de cuplu si acestea vor avea ca efect retragerea, izolare fata de sexul opus.

Masturbarea atunci cand este practicata in exces sau devine substitut pentru viata sexuala de cuplu, poate duce la dezechilibre psihologice si fiziologice.

Ce trebuie sa stim despre masturbare?

Masturbarea este un comportament normal in anumite etape ale vietii, mai ales in adolescenta, cand viitorul adult se autodescopera si astfel se pregateste pentru viata de cuplu. Masturbarea este o problema atunci cand acest comportament este excesiv sau cand devine preferata actului sexual cu un partener. Niciodata nu este prea tarziu sa incepem sa discutam despre lucrurile importante din viata noastra. Masturabarea este un lucru rau numai in masura in care il intelegem si il interpretam gresit.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ionut Ghiugan