Familie & Relatii

#frigiditate #tratament frigiditate #scadere libido #psihoterapia de cuplu #psihoterapia individuala

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Ionut Ghiugan: Ce este frigiditatea?

Frigiditatea este un subiect delicat, sensibil, pentru o femeie si devine o problema serioasa in viata de cuplu, daca aceasta se mentine in timp. Din pacate, atunci cand discutam despre subiecte ce tin de sexualitate, avem retineri sau tratam lucrurile superficial, fara sa avem intotdeauna informatiile necesare.

 

Frigiditatea este o disfunctie sexuala ce se manifesta prin indiferenta sau aversiune fata de activitatea sexuala, reducerea libidoului (dorintei sexuale) si incapacitatea de a avea orgasm.

Termenul este utilizat de multe ori inadecvat si confundat cu celelalte forme ale disfunctiei sexuale feminine: dispareunia (dureri in timpul raporturilor sexual; la inceput are o cauza organica), vaginismul (contractie involuntara a musculaturii perineale, din cauza caruia penetrarea devine dificila sau chiar imposibila si are in principal o cauza psihologica) si anorgasmia (absenta, totala sau partiala a orgasmului, desi dorinta sexuala este mentinuta).

Statisticile arata ca 10% din femei sufera de anorgasmie sau de frigiditate. In schimb, un numar mai mare de femei, aproximativ 30%, acuza absenta orgasmului prin penetrare, in timp ce pot avea orgasm prin stimulare clitoridiana.

Frigiditatea determina reactii diferite:

  • Unele femei refuza sau sa evita contactul sexual.
  • In alte situatii, actul sexual se poate consuma, fara a trai insa, niciun fel de placere, si fara a atinge orgasmul.
  • Alte femei pot intampina dificultati in privinta excitarii sexuale, acest lucru ducand chiar la resimtirea unei senzati de disconfort sau chiar dureri in timpul actului sexual.

Care sunt cauzele frigiditatii?

Atunci cand frigiditatea exista inca de la la inceputurile vietii sexuale, vorbim despre frigiditate primara. Cauzele pot fi multiple: atitudini negative fata de sexualitate (educatia sexuala precara, reguli morale stricte), sentimentele de rusine sau vina fata de actul sexual, experiente sexuale psihotraumatizante (viol, agresivitate din partea partenerului, mai ales la inceputul vietii sexuale), frica de a ramane insarcinata, sitma scazuta fata de sine sau fata de partenerul de cuplu, lipsa unei stimulari adecvate (preludiu) la inceputul actului sexual.


Frigiditatea secundara, care se instaleaza dupa o perioada in care femeia a avut o viata sexuala mai mult sau mai putin satisfacatoare si se poate datora: oboselii accentuate, stresului, depresiei, anxietatii, unor medicamente (antihipertensive, psihotrope, tranchilizante etc.), intreruperea sarcinii sau menopauza, dar si comunicarea deficitara intre parteneri.

Cum se trateaza frigiditatea?

Frigiditatea poate avea radacini adanci in experientele anterioare, in problemele mai vechi ale persoanei si toate aceste aspecte, trebuie abordate si discutate cu un specialist. Indiferent care sunt cauzele care determina aceasta disfunctie sexuala, efectele resimtite sunt intense: inadaptare, nervozitate, irascibilitate, insatisfactie, o imagine de sine negativa. De cele mai multe ori este afectata relatia de cuplu, iar conflictele intre parteneri sunt frecvente.
Cele mai multe cauze ale acestei disfunctii sexuale sunt de natura psihologica si se recomanda psihoterapia individuala, dar si psihoterapia de cuplu. Abordarea moderna pune accentul nu numai pe identificarea conflictului inconstient legat de propria sexualitate, dar si pe dezvoltarea deprinderilor de comunicare, educatie si implicarea activa a ambilor parteneri in rezolvarea problemei si gasirea de solutii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ionut Ghiugan