Familie & Relatii

#psihologie #vise erotice #interpretare vise # terapie psihologica # cum interpretezi visele #la psiholog.ro

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Ionut Ghiugan: Visele erotice

Decodarea viziunilor nocturne ne ajuta sa intelegem problemele cu care ne confruntam ziua! Ce inseamna visele erotice?

Noaptea aduce cu sine, pe langa linistea necesara somnului, si o lume fascinanta si ireala. In somn devenim liberi sa calatorim in tinuturi indepartate, intalnim persoane dragi noua sau straini pe care nu i-am vazut niciodata. Visele, produse ale inconstientului nostru, parte profunda a psihicului uman, trezesc la viata cele mai ascunse si neasteptate ganduri si dorinte ale noastre, care, in starea de veghe, ar fi puternic reprimate de cenzura constienta. In universul oniric, visele erotice ocupa un loc aparte, poate si pentru ca sunt pur si simplu naucitoare, iar experienta traita este foarte intensa.

Bastoanele sau trunchiurile de copac simbolizeaza organele sexuale

Daca esti o femeie respectabila, un vis in care faci sex cu mai multi barbati sau cu cel mai bun prieten al sotului tau poate fi o experienta tulburatoare. Acest fenomen este normal si se intampla in cazul persoanelor care au o perspectiva stricta asupra vietii sexuale. Mecanismul numit “cenzura” tinde sa “curete” aceste vise si sa modifice aspectele “nepermise” prin simboluri. Astfel, un barbat cu moravuri stricte poate avea o dorinta profunda, inconstienta, de a face sex cu o femeie frumoasa. In loc sa viseze despre aceste lucruri, el va visa despre tuneluri, pasaje subterane, expeditii in pesteri sau pe coline, toate acestea fiind simboluri ale corpului femeii. La fel se intampla si in cazul femeii puritane. Ea probabil va visa simboluri ale penisului, cum ar fi: obiectele alungite (bastoane, trunchiuri de copac), arme (cutit, pumnal, pusca) sau animale (sarpele este un simbol falic foarte raspandit).

Un caine furios reprezinta un partener infidel

Cand relatia de cuplu nu mai functioneaza bine, cand treceti printr-un impas sau cand va simtiti neimpliniti, neapreciati, visele scot la suprafata toate aceste frustrari si nelinisti, cu scopul precis de a detensiona si descarca energia acumulata. De exemplu, daca visezi ca faci dragoste cu partenerul tau intr-un tren, iar dupa un anumit timp observi ca trenul este oprit sau deraiat sau apare un caine care va priveste si-si arata coltii, in acest caz relatia este perceputa ca fiind in pericol sau partenerul este vazut ca fiind infidel.

Relatiile homosexuale pot ascunde angoasa si insecuritatea

Printre cele mai tulburatoare vise figureaza cele legate de homosexualitate sau lesbianism. Acestea socheaza, te lasa perplex/a si te determina sa-ti pui intrebari vizavi de viata ta sexuala reala. Un barbat matur, casatorit, care nu-si pune astfel de intrebari in viata de zi cu zi, poate fi destul de contrariat de un vis in care el are relatii intime cu un tip “bine”. Astfel de vise, aparent absurde, indraznete, cu mult peste puterea ta de imaginatie, pot camufla teama, vulnerabilitatea sau panica, probleme de autocontrol, de putere sau de intimitate.

Violul traduce teama de agresivitate

Uneori poti avea vise cu subiecte deranjante, cum ar fi incestul, violenta sau violul. Acest tip de vis atrage atentia asupra obstacolelor interne, din dorinta de a ne elibera. De exemplu, daca o femeie viseaza ca este urmarita si agresata sexual de un barbat, ea isi exprima astfel teama de violenta. Aceasta viziune nocturna poate fi legata de un comportament agresiv din partea unei figuri masculine semnificative in viata femeii.

Cand visele se repeta este un semnal de alarma

Visele erotice sunt normale si reprezinta latura intima a fiecaruia dintre noi. Prin urmare, experientele onirice nu ar trebui sa ne ingrijoreze. Pentru a intelege si interpreta corect semnificatia unui vis, trebuie sa cunoastem care este “agenda” noastra inconstienta, tinand cont si de existenta simbolisticii umane universale. Atunci cand visele se repeta frecvent si vin cu o puternica incarcatura emotionala, ele nu reprezinta altceva decat un semnal de alarma asupra unor probleme nerezolvate din trecut care isi mai cauta inca raspunsuri.

Ionut Ghiugan

Psihoterapeut

Web: lapsiholog.com

E-mail: contact@lapsihog.com

facebook.com/LaPsihologCom

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ionut Ghiugan