Familie & Relatii

#dependenta #distanta #relatii virtuale #securizare afectiva #internet #parteneri virtuali

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Andreas Hniatiuc: Relatiile virtuale, avantaje si dezavantaje

In contextul actual, internetul este o alternativa rapida in vederea selectarii unui partener. Astfel, tot mai multe persoane apeleaza la aceasta tehnica de relationare, din considerente de ordin personal. Astazi, avem la dispozitie o serie de retele de socializare care ne pun la dispozitie o multitudine de potentiali parteneri, fara a ne solicita prea mult din punct de vedere al consumului emotional sau de timp. Atunci cand apelam la o astfel de modalitate de a interactiona cu alte persoane, ar trebui sa avem in vedere cateva aspecte care vizeaza avantajele si riscurile sau dezavantajele unei astfel de tehnici de interactiune.

Iti prezentam in continuare patru avantaje si patru dezavantaje ale relatiilor virtuale.  
 
 Avantajele relatiilor virtuale:

1 Timp de selectie scurt

Internetul, fiind o baza de date extrem de complexa, pune la dispozitie o multime de informatii despre alte persoane si ofera alternativele unei alegeri intr-un timp foarte scurt. In general, cand obiectivul navigarii pe internet il reprezinta cautarea unui partener, primul criteriu de selectie, respectiv datele cu caracter general si aspectul fizic fiind publice, implica alocarea unor resurse de timp relativ reduse.

Sursa foto: justwonderis.blogspot.ro

2 Spatiu securizat afectiv

Din spatele monitorului ne simtim securizati din punct de vedere emotional. Lipsa contactului vizual sau fizic direct, lipsa dialogului in timp real sunt aspecte care permit partenerilor sa se simta securizati din punct de vedere emotional, in sensul ca acestia isi pot ascunde mult mai usor emotiile, nepermitand celuilalt sa perceapa eventualele momente de “slabiciune”.

3 Distanta fizica

In spatiul virtual, distanta fizica nu mai este o problema! Internetul permite abordarea persoanelor din culturi diferite, din tari diferite, cu experiente de viata diferite, aspecte care in viata reala ar fi fost mult mai greu de accesat.

Sursa foto: saveatus.org 

4 Mister si necunoscut

De cele mai multe ori, misterul sau necunoscutul incita in mod placut. Intreaga relatie, in spatiu virtual, devine o poveste imbracata in mister, in care de multe ori partenerii creaza scenarii dupa dorintele si asteptarile comune. Relatiile virtuale nu epuizeaza in totalitate aspectele vietii reale, intarzie momentul in care cunoastem partenerul, interesul este in permanenta alimentat, iar aceasta forma de mister incita si trezeste curiozitate.

 

Dezavantaje si riscuri:

1 Lipsa limbajului nonverbal

Limbajul nonverbal reprezinta o componenta esentiala a relatiei cu ceilalti. Prin mimica, gestica, tonalitatea glasului, privire sau postura, de multe ori putem transmite, inconstient, o serie de informatii importante in procesul cunoasterii celuilalt.

Atunci cand ne angrenam intr-o relatie de tip virtual, toti acesti parametri dispar, nepermitandu-ne sa surprindem aspecte esentiale ale personalitatii celuilalt. Din spatele monitorului putem transmite informatii neconcordante cu starea noastra emotionala sau cu gandurile pe care le experimentam.

2 Lipsa alocarii unui interval de timp adecvat pentru cunoasterea partenerului

De cele mai multe ori, a cunoaste pe cineva reprezinta un demers activ caruia trebuie sa ii acordam timpul, interesul si energia necesara.

Este important ca atunci cand apelam la spatiul virtual pentru a cunoaste sau seduce pe cineva, sa desfasuram exclusiv acea activitate, pentru a surprinde detalii semnificative ale personalitatii celuilalt sau importante pentru bunul mers al relatiei.

3 Lipsa identitatii autentice

Nu de putine ori, din dorinta de a isi proteja identitatea, anumite persoane adopta identitati false. Acest demers are la baza fie teama ne a nu se dezvalui in fata celorlalti, fie lipsa unor intentii pozitive autentice. Indiferent care este scopul unei relatii virtuale, adoptarea unei false identitati nu poate stabili premisele unei relatii optime.

Dependenta de spatiul virtual

Usurinta cu care pot fi accesate sau incheiate astfel de relatii poate crea o anumita dependenta de spatiul virtual.

De multe ori, trecerea din spatiul virtual in cel real este perceputa ca fiind un demers dificil. Teama de a descoperi aspecte ce tin de identitatea reala a partenerului care as spulbera practic misterul unei astfel de relatii fac, de multe ca partenerii sa renunte la initiativa de a trece relatia in spatiul real.

 

Date de contact: 

 

Andreas Hniatiuc

Psihoterapeut

Web: lapsiholog.com

E-mail:  contact@lapsihog.com

facebook.com/LaPsihologCom

Telefon: 0735 19 34 39

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Andreas Hniatiuc

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea