Familie & Relatii

#socializare #consum moderat de alcool #beneficii alcool #desrindere

Expertul Acasa.ro, psihoterapeutul Andreas Hniatiuc: Beneficiile consumului responsabil de alcool in raport cu nevoile noastre sociale

Desi exista o perceptie negativa legata de consumul de alcool, obiectivata de anumite manifestari cauzate de acest comportament, atunci cand are un caracter excesiv, consumul responsabil poate contribui, in multe situatii de viata, la mentinerea vietii noastre in parametri optimi. Viata sociala reprezinta un aspect extrem de important pentru stabilirea echilibrului nostru psihic si relational.

 

Omul, prin definitie, o fiinta sociala, a cautat din cele mai vechi timpuri sa stabileasca relatii cu semenii, pe baza obiceiurilor, comportamentelor si nevoilor comune. In acest context social, consumul moderat de alcool a devenit prilejul ideal de destindere, relaxare si socializare, aducand beneficii in atat planul dezvoltarii sistemului de relatii, cat si in raport cu propria persoana.

Oamenii, in situatiile unui consum moderat si responsabil alcool, devin mai dezinhibati, abordeaza mult mai usor teme de comunicare personale, sunt mai relaxati, trecand peste retineri si temeri inutile, care, in general ne-ar impiedica sa stabilim relatii autentice cu ceilalti. Din aceasta perspective, un alt aspect important il reprezinta consumul de alcool ca nevoie de apartenenta la un grup. Grupul la care adera individul se raporteaza la obiceiuri comune, iar respingerea unui astfel de comportament poate duce la excluderea persoanei din grupul respectiv. Individul isi stabileste obiceiuri comune in raport cu grupul de persoane din care face parte, se simte bine in preajma acestora si dezvolta nevoia de relationare cu acestia. De multe ori, consumul unui pahar de vin sau a unei beri reprezinta pretextul perfect pentru a stabili coordonatele unei iesiri cu prietenii, a unei intalniri de afaceri sau a unei seri romantice. Indiferent de cadrul la care ne raportam, consumul de alcool trebuie sa imbrace o forma responsabila, in care lucrurile raman sub control, fara a periclita sanatatea, imaginea sau echilibrul emotional al persoanei in cauza.
 

De asemenea, consumul responsabil, in cadrul social, poate limita anumite comportamente disfunctionale cauzate de nevoia consumului de alcool. Astfel, intr-un cadru social, persoanele care manifesta predilectie catre consumul de alcool pot limita consumul, sub impactul perceptiei sociale. Acestia vor fi mai atente la cantitatea de alcool consumata, la modul in care astfel de comportamente impacteaza, socialul limitant dependenta, care este intotdeauna autodistructiva. De asemenea, consumul social responsabil poate constitui un beneficiu pentru persoanele timide, care manifesta tentinta de izolare, separare sau retragere, in sensul ca iesirea in cadrul social poate fi strategia perfecta in vederea ameliorarii unor astfel de comportamente.

Este important sa se faca diferenta intre consumul moderat de alcool, prilejuit de nevoia de socializare si consumul abuziv, care poate duce la dependenta si declansarea unor serii de comportamente disfunctionale. In cea din urma situatie, alcoolul reprezinta un refugiu in fata cerintelor realitatii, o fuga de implicare si raspundere si in consecinta, poate atrage dupa sine o multitudine de efecte negative.

 

Date de contact:
Andreas Hniatiuc
Psiholog
Web: lapsiholog.com
E-mail:  contact@lapsihog.com
facebook.com/LaPsihologCom


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Andreas Hniatiuc

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea