Familie & Relatii

#deficiente fizice #deficiente psihomotorii #malformatii #tulburari #cifoza #lordoza #lipsa orientare in spatiu

Expertul Acasa.ro, psihopedagog Elisabeta Elena Anghel: Gradele deficientelor fizice si psihomotorii

Din punct de vedere al gravitatii, deficientele fizice pot fi usoare, medii sau accentuante. Iata care sunt semnele distinctive!

Deficientele usoare includ mici abateri de la normalitatea  corporala si sunt considerate atitudini deficiente globale sau segmentare, care, prin executarea de miscari corective (de timpuriu), se pot corecta destul de usor si total (deficienta cifotica, gatul inclinat lateral sau inainte, umerii adusi inainte sau asimetrici, torace in flexiune, picioare abduse sau adduse etc.).

Deficientele de grad mediu includ defectele morfologice si functionale stationare sau cu evolutie lenta, care se corecteaza partial sau raman nemodificate. Cele mai multe asemenea deficiente sunt de tip segmentar (cifoze, lordoze, deformatii ale abdomenului, toracelui etc.), existand insa si deficiente medii globale (hiposomii, disproportii intre segmente etc.).

Deficientele accentuate constau in modificari patologice ajunse intr-un stadiu avansat de evolutie. Cele mai multe deficiente de acest tip sunt determinate in viata intrauterina (malformatiile aparatului locomotor) sau ca urmare a unor paralizii, traumatisme osoase si articulare, a unor infectii ale oaselor, muschilor, articulatiilor sau ale vaselor de sange.

In categoria tulburarilor de psihomotricitate includem toate tulburarile lateralitatii, ale conduitelor motrice de baza (ale mersului, saritului), tulburarile de realizare motrica (apraxia – pierderea capacitatii de executie a gesturilor, a miscarilor adaptate unui scop, dispraxia – incapacitatea de coordonare a gesturilor, disgrafia motrica – afectarea vitezei si a fortei scrisului etc.), tulburari ale conduitelor perceptiv-motrice (ale orientarii spatiale – necunoasterea termenilor spatiali, perceperea gresita a pozitiilor in spatiu, orientarea incorecta in spatiu, lipsa memoriei spatiului si ale orientarii temporale), tulburari ale schemei corporale (presupunand necunoasterea partilor corpului sau incapacitatea de folosire a lor etc.), instabilitatea psihomotorie (exces de miscare si incapacitate de orientare si urmarire a unui obiect in miscare),  tulburari ale conduitelor motrice fine (incapacitate de concentrare si de perseverare intr-o actiune anume).

Anghel Elisabeta Elena

Psiholog/psihopedagog

Telis ro special
– cabinet logopedic

Web: terapielogopedica.blogspot.ro

A.I.C.N. – Asociatia Ingerii Copiilor Nostri

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Elisabeta Elena Anghel

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea