Familie & Relatii

#orbire #ambliopie #deficiente vedere #diminuarea vederii

Expertul Acasa.ro, psihopedagog Elisabeta Elena Anghel: Deficientele de vedere la copii

Deficienta de vedere este o tulburare de tip senzorial si consta in diminuarea in grade diferite pana la pierderea totala a vederii. Deficienta vizuala inseamna asadar diminuarea vederii la unul sau la ambii ochi (binocular), care are loc din perioada vietii intrauterine pana la moarte.

In functie de momentul instalarii defectului vizual, deosebim deficiente de vedere congenitale, survenite in copilaria timpurie, la varsta antescolara, prescolara, scolara si defecte de vedere tardive.

Orbii congenitali sunt complet lipsiti de reprezentari vizuale, iar la orbii cu deficienta de vedere survenita – tinandu-se cont de timpul care a trecut de la aparitia deficientei pana la varsta diagnosticarii – se pastreaza o serie de imagini vizuale care pot avea o influenta insemnata asupra particularitatilor psihologice individuale.

In urma cercetarilor desfasurate, distingem: orbii congenitali si cei care au orbit in primul an de viata. Persoanele care fac parte din aceasta grupa sunt lipsite de orice experienta optica, viata lor psihica nefiind influentata de reprezentarile vizuale.

Orbii la care deficienta a survenit la varsta de 2-4 ani – la acestia se remarca, mai ales in perioada imediat instalarii orbirii (cecitatii), o interventie a reprezentarilor vizuale, care participa la „interpretarea” datelor tactil-kinestezice, fiind vorba deci de o stransa interdependenta a modalitatilor tactil-vizuale.

Reprezentarile vizuale se sting treptat, insa dezvoltarea receptiei tactil-kinestezice nu are loc in mod „autonom” ca la orbii din nastere;

Copiii care au orbit dupa varsta de 4 ani - acestia dispun de un bagaj insemnat de reprezentari vizuale. Datele tactil-kinestezice si auditive le evoca intotdeauna imaginile vizuale anterioare (proces denumit vizualizare);

Copiii orbi cu resturi de vedere – chiar daca acestea sunt minime si permit doar perceperea luminozitatii si a unor raporturi spatiale vagi (marimea obiectelor si distanta aproximativa) – recurg, de asemenea, la vizualizare, imaginile vizuale „interpretand” imaginile tactil-kinestezice.

Clasificarea deficientilor vizuali in functie de acuitatea vizuala este redata astfel:

  • Cecitate (orbirea) totala, cu un procentaj al acuitatii vizuale de 0-0.5
  • Cecitate practica, cu un procentaj al acuitatii vizuale de 0.5-2
  • Ambliopie grava, cu un procentaj al acuitatii vizuale de 2-5,
  • Ambliopie, cu un procentaj al acuitatii vizuale de 5-20
     

Anghel Elisabeta Elena

Psiholog/psihopedagog

Telis ro special
– cabinet logopedic

Web: terapielogopedica.blogspot.ro

A.I.C.N. – Asociatia Ingerii Copiilor Nostri

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Elisabeta Elena Anghel

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea