Parinti

#copil dificil #temperament copil

Expertul Acasa.ro, psihologul Monica Bolocan: Cum recunoastem un "copil dificil"

Copiii vin pe lume “echipati” cu moduri diferite de a se raporta la ceilalti si la experientele pe care le traiesc. Anumite calitati, precum nivelul de activitate (cat de activ este copilul din punct de vedere fizic), iritabilitatea si sociabilitatea sunt dimensiuni importante ale temperamentului si sunt in mare parte mostenite genetic de la parinti ca si tendinte.

Spre exemplu, unii bebelusi sunt in general veseli, adorm usor si se trezesc cu buna dispozitie, plang putin si se linistesc repede si, in general, se adapteaza destul de repede la situatiile noi. Altii, dimpotriva, sunt in general foarte “sensibili”, plangaciosi si greu de linistit, adorm greu sau au un somn agitat, sunt nervosi cand se trezesc si accepta foarte greu schimbarile de rutina. Acestia din urma intra in categoria numita de specialisti “copilul dificil”.

Desi de foarte multe ori “vina” pentru un astfel de comportament se regaseste in modul gresit in care mama ingrijeste copilul, pentru aproximativ 10% dintre bebelusi cauza principala este temperamentul lor. In multe situatii insa, temperamentul dificil al copilului atrage dupa sine reactia neadecvata a mamei, care accentueaza comportamentele copilului. Se creeaza astfel un cerc vicios, fiind dificil de stabilit exact o relatie cauza-efect corecta. Timpul trece, copilul creste si aceste dificultati, initial temperamentale, devin patternuri (structuri) de comportament stabile si rezistente la schimbare.

Cum recunoastem un copil cu un temperament “dificil”:

  • Ca bebelus a fost sensibil, plangacios si greu de linistit sau multumit.
  • Este sensibil la stimulare senzoriala (de exemplu, este deranjat de zgomote sau de lumini puternice).
  • Se adapteaza cu greutate la schimbari in rutinele zilnice sau la situatii noi.
  • Tolereaza greu frustrarile mici (de exemplu, cand li se interzice ceva sau chiar si atunci cand ei insisi nu reusesc sa faca ceva ce si-au propus).
  • Au reactii emotionale intense, de durata, isi revin cu greutate si par inflexibili.
  • Sunt fie foarte usor de distras (nu se pot concentra suficient asupra unei activitati), fie extrem de focusati pe ceea ce fac, devenind iritati daca sunt intrerupti sau deranjati.
  • Au ritmuri biologice neregulate (nevoile de de somn si hrana), fiind greu de anticipat
  • Au schimbari de dispozitie rapide, intense, ducand fie la crize de afect, fie la retragere.

Este foarte important sa intelegi – ca parinte – daca felul de a fi al copilului tau se datoreaza in principal temperamentului lui sau daca exista alte cauze. Copiii cu temperament dificil trebuie ajutati, cu multa rabdare si tact, sa faca fata provocarilor pe care le au ca urmare a modului in care creierul lor proceseaza informatia si reactioneaza. Daca nu reusesc sa invete cum sa compenseze aceste dificultati, au sanse mari sa devina frustrati si neintelesi, cu o stima de sine foarte scazuta. Ca urmare, reactiile celor din jur vor fi in general negative, de respingere si critica, intarind confuzia in care traiesc acesti copii.

Date de contact:
Monica Bolocan

Psiholog pentru copii si adolescenti
Telefon: 0740.204.020
Web:  psiholog@monica-bolocan.ro; www.psiholog-copii.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Monica Bolocan

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea