Familie & Relatii

#influenta trecut #influenta prezent #traume copilarie #incredere in sine

Expertul Acasa.ro, psihologul Marcelica Chiriac: Si prezentul influenteaza trecutul

Un profesor lipsit de intelegere poate zdruncina pentru mult timp consideratia de sine a unui copil. Pe vreme cand eram la scoala, am avut o profesoara de matematica, pentru care umilirea celor care erau mai slabi la materia ei era o mare placere. Si acum imi amintesc panica in care am intrat, cand m-a chemat la tabla si m-a pus sa fac o adunare, incurajand intreaga clasa sa rada de greselile mele.

 

Profesorii care isi ridiculizeaza elevii poarta o mare vina. Adesea, cauza o constituie propria lor nesiguranta; ei stiu ca pot provoca rasul ieftin al celorlalti, pe socoteala unui copil gatuit de emotie. Daca timiditatea ti-a fost provocata de un asemenea tratament, este o alinare sa-ti reamintesti ca nu mai esti scolarul aflat la cheremul unui profesor nechibzuit sau sadic, ci un adult in toata firea si independent, care nu mai poate fi jignit de asemenea observatii rautacioase. Nu trebuie sa suferim vesnic pentru ca am fost umiliti cand eram copii. De indata ce vom accepta acest fapt (si este un fapt) vom fi pe cale de a obtine acea incredere in sine care constituie un drept al nostru castigat prin nastere.

Pur si simplu, nu este adevarat ca putem fi marcati pe viata de cele petrecute la varsta de sapte ani, iar Freud a provocat multa deznadejde si disperare atunci cand si-a prezentat teoria ce-i poarta numele. Ultimele descoperiri stiintifice ne arata ca engramele creierului, care inregistreaza traumele din copilarie si care erau considerate a fi permanente, pot fi, in realitate, schimbate in bine de deprinderile mentale prezente.

Doctorul John C. Ecdes, un expert in domeniul fiziologiei creierului, ne spune ca, atunci cand trecem printr-o anumita experienta, se stabileste pe tesutul creierului o dispunere („pattern”) extrem de complexa a neuronilor. Aceste dispuneri sau „engrame” sunt inmagazinate si puse deoparte, pentru o intrebuintare ulterioara si sunt reactivate ori de cate ori ne reamintim o experienta din trecut.

Cand gandim, cand ne amintim sau ne imaginam ceva, acesti neuroni descarca un curent electric ce poate fi masurat si, de fiecare data cand sunt reproduse, spune dr. Ecdes, aceste engrame neurale preiau ceva din tonul si caracterul starii sufletesti prezente. Depinde de noi ce anume selectionam pentru „play-back” (reproducere). In remarcabila sa carte Psycho-Cybernetics, dr. Maxwell Maltz ne spune:

 

„Acest lucru ne indreptateste sa credem ca experientele nefericite din copilarie nu sunt asa de permanente cum ne-au facut sa credem unii psihologi de odinioara. Acum stim ca nu numai trecutul influenteaza prezentul, ci si prezentul influenteaza, cu certitudine, trecutul. Cu alte cuvinte, nu suntem osanditi sau damnati de trecut. Pentru ca am avut experiente nefericite in copilarie, care au lasat in urma lor engrame, nu inseamna ca suntem la discretia acestor engrame… Modul in care gandim in prezent, deprinderile noastre mentale prezente, atitudinea noastra fata de experientele din trecut si atitudinea noastra fata de viitor — toate au influenta asupra engramelor inregistrate. Trecutul poate fi schimbat, modificat, inlocuit prin gandirea noastra din prezent.*’

 

Istoria abunda in exemple de femei si barbati curajosi, care au trecut peste influentele dureroase suferite odinioara, in multe cazuri, acestia au invatat si au profitat de pe urma necazurilor suferite, ajutand si pe altii sa invinga dificultati similare.

Astfel, daca ti-a fost rapita increderea in tine in anii copilariei, este bine sa lupti sa ti-o recastigi. „Sa lupt? ai putea spune, „dar eu nu sunt genul de luptatoare!” Poate ca nu, dar in mod sigur o lupta hotarata pentru recapatarea fortei, echilibrului si seninatatii este dreapta si necesara oricui. Si daca uneori simti ca nu reusesti, cere ajutor...

Date contact:

Marcelica Chiriac
Cabinet individual de psihologie
Psiholog, psihoterapeut prin hipnoza, relaxare si terapie Ericksoniana
Tel.: 0726.750.659
E-mail: marcelica.chiriac@gmail.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Marcelica Chiriac

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea