Familie & Relatii

#autohipnoza #hipnoza #relaxare #anxietate #psihoterapie

Expertul Acasa.ro, psihologul Marcelica Chiriac: Autohipnoza in terapia anxietatii

Anxietatea este o teama difuza, fara obiect bine precizat, adesea insotita de acuze somatoforme, presiune toracica, tahicardie, tanspiratie, cefalee, tendinta imperioasa de a urina.

Gelhorn considera ca aceasta anxietate cronica se datoreaza actiunii repetate a unor stimuli anxiogeni, care afectaza sistemul nervos autonom, producand descarcari masive de adrenalina. Pentru a stabili in ce masura un eveniment este stresant, trebuie sa avem in vedere: natura evenimentului, resursele adaptative de a-i face fata si gradul de adecvare a mecanismelor de aparare a Eului. Daca aceste mecanisme adaptative sunt inadecvate, va aparea anxietatea, care il va determina pe subiect sa-si mobilizeze resursele adaptative.

Ellis si Harper considera ca anxietatea este bazata mai ales pe ideea supraevaluarii si exagerarii situatiilor periculoase. In majoritatea cazurilor, situatia anxiogena pe care noi o apreciem ca “teribila” nu mai este privita chiar asa la o examinare mai atenta.

In hipnoterapie aproape toate sugestiile dovedite a fi utile in heterohipnoza, sunt eficiente si in autohipnoza.

Odata aflat in stare de autohipnoza, subiectul va fi invatat sa obtina senzatia de autocontrol asupra corpului, autocontrol foarte util atunci cand sunt readuse in planul constiintei amintirile traumei suferite.

O’Connor sustine ca in heterohipnoza combinata cu autohipnoza, rata vindecarii este de peste 82%. Sodomsky a demonstrate experimental ca o mare parte a pacientilor care au invatat autohipnoza, dupa 1-3 sedinte de heterohipnoza, au renuntat la medicatia cu tranchilizante. Simpla relaxare obtinuta in urma unei inductii hipnotice, relaxare in care subiectul ramane timp de o jumatate de ora, are efecte pozitive in reducerea anxietatii subiectilor.

Rezolvarea problemelor in stare de hipnoza ofera subiectului posibilitatea sa faca ceva in mod diferit. Oamenii sunt, de regula, atat de prinsi in cercul vicios al dilemelor lor, incat au impresia ca nu mai exista nici o solutie. Persoanele care se prezinta la psihoterapie asteapta un fel de cura miraculoasa care sa le resolve situatia, ele dorind mai curand sa-i schimbe pe ceilalti decat pe sine, ceea ce reprezinta o cerinta nerealista.

Hipnoza ofera subiectilor o modalitate neanxiogena de iesire din starea in care se afla, un alt mod de abordare a situatiei. Milton Erickson afirma ca fiecare om are in el informatia necesara si suficienta pentru schimbare, iar terapeutul nu face dacat sa faciliteze aceasta schimbare.

Terapia anxietatii constituie un demers complex, in cadrul caruia trebuie combinate mai multe terapii si in unele cazuri chiar cu medicatie psihiatrica.

Sursa foto: blog.udemy.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Marcelica Chiriac

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea