Familie & Relatii

#profil #sarbatori #multumire #satisfactie #psihologia cadourilor

Expertul Acasa.ro, psihologul Keren Rosner: Psihologia cadourilor

Cautam si asteptam cadouri, traim mari bucurii in anumite situatii sau adevarate tragedii in cazul in care am uitat sau nu am ales ceva ce sa-i produca satisfactie celuilalt. Cadourile fac parte din viata noastra inca din copilarie. Ca orice obicei invatat, are anumite trasaturi specifice individului care ofera cadouri si celui ce primeste daruri. Descopera-le mai jos!

Atitudinile si caracteristici specifice celor care ofera/primesc cadouri variaza in functie de specificul cadoului, persoana care il ofera/ il primeste, evenimentul in care se produce actiunea, motivatia si scopul pentru care este oferit/ cum este receptat motivul si scopul daruirii.

Cadourile pot fi:

  • simboluri ale unor mesaje sau sentimente (persoana care le ofera este idealista, cu inclinatii filosofice, romantica, visatoare, da sens gesturilor, atenta, sensibila, implicata)
  • lucruri practice cu utilitate pentru receptor (persoana care le ofera este practica, eficienta, logica, realista, chibzuita, calma)
  • lucruri inutile pentru cel care le primeste, dar care satisfac nevoia celui care le ofera (persoana care le ofera este preocupata de sine, egoista, indiferenta, fara trairi profunde, instabila, uneori infantila)
  • lucruri prea scumpe sau in dezacord cu situatia (persoana care le ofera nu-si asuma responsabilitati, este agresiva, inconstanta in hotarari, impulsiva)

 

Deosebim indivizi cu anumite trasaturi de personalitate care sunt mai darnici sau mai rezervati in a oferi cadouri, altii - mai entuziasmati sau mai stangaci cand este vorba de astfel de gesturi.

Cei care ofera cadouri pot fi persoane care:

  • Ofera cadouri cu usurinta, isi doresc sa faca placere si sa-si arate bunele intentii. Ele nu asteapta evenimente speciale sau sarbatori ca sa iti arate ca te pretuiesc. Nu urmaresc alte scopuri indirecte, nu isi ascund obiectivele reale prin gesturi de bunavointa. Sunt persoane echilibrate, oneste, optimiste si generoase. Acestea sunt persoanele pe care te poti baza si care te cunosc sincer si iti cunosc gusturile si nevoile. Sunt cei care insotesc darul cu un zambet si se bucura alaturi de tine de surpriza. Nu iti repeta cat de mult au cautat acel lucru si nici nu ti-l vor cere inapoi daca nu se mentine o relatie de apropiere/prietenie/ dragoste.

  • Ofera daruri doar atunci cand au un plan colateral, fie vor sa te impresioneze, fie sa iti “cumpere” bunavointa. Aceste persoane ofera cadouri costisitoare, uneori nepotrivite cu evenimentul, relatia sau posibilitatile materiale. Sunt oportunistii, cei care manipuleaza, traiesc cu convingerea ca totul are un pret. Nu valorizeaza persoana careia i se adreseaza, si nici nu sunt persoane de incredere. Nu traiesc bucuria de a darui in mod autentic. Iti mentioneaza cat efort au facut ca sa obtina acel lucru pentru tine si nu vor uita sa ti-l ceara inapoi daca natura relatiei se schimba.

  • Ofera un cadou cu greutate, din cauza ca nu stiu ce sa aleaga. Aceste persoane nu au experienta si nu se simt in largul lor cand apar evenimente. Sunt persoanele introvertite, retrase, cu perceptii gresite despre sine si despre ceilalti, inadaptate social, cu trairi afective contradictorii, conceptii rigide. Daca ai rabdare si tactica, ii poti invata sa primeasca si sa ofere. Nu te supara cand fac gafe, intentiile lor sunt bune.

  • Nu ofera si nu simt nevoia sa ofere. Sunt persoane care nu empatizeaza cu ceilalti, egoiste, neatente la nevoile si dorintele celor din jur. Nu reactioneaza afectiv decat la propriile evenimente si experiente, in rest nu prezinta interes pentru altcineva. Acestia incep discutiile invariabil cu “Eu..” chiar si atunci cand interlocutorul este subiectul principal. 

Destinatarii cadourilor pot fi persoane care:

  • apreciaza efortul si intentia. Sunt persoane calde, blande, recunoscatoare, care stiu la randul lor sa ofere. Gasesc utilitate si motiv de bucurie sincera pentru orice primesc. Stiu sa multumeasca si sa il faca pe cel care ofera sa se simta special. Astfel de persoane dorim sa ne fie alaturi, pentru ca ne putem baza pe ele, au cultul detaliilor si sunt minutioase.

  • apreciaza selectiv cadourile in functie de continut, intentie sau de persoana care le ofera. Acestea sunt persoane care stiu ce vor, isi cunosc potentialul, sunt selective, nu accepta compromisuri, nu se lasa impresionate usor, au intuitie buna, sunt autoritare, au potential de a intelege lucrurile in ansamblu.

  • orice le oferi sunt nemultumite. Acesti oameni nu stiu sa gaseasca bucurii in viata si in relatii. Sunt persoane care isi schimba usor starea afectiva, nu-ti dai seama niciodata cum sa le abordezi, nu au incredere in ceilalti, dar nici in sine si nu au capacitatea sa se apropie de semenii lor. Au trairi contradictorii. Pe de o parte, traiesc nevoia de a primi, pe de alta parte, nu valorizeaza eforturile celorlalti. Au impresia falsa ca nimeni nu ii cunoaste si nimeni nu ii iubeste, dar nici nu se lasa descoperiti. Sunt tristi sub masca indiferentei.

 

 

Psiholog Psihoterapeut

Keren Rosner

0723 495380


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Keren Rosner

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea